Prima Pagina Apple iDevice-urile salveaza date despre locatiile utilizatorilor chiar si fara GPS

iDevice-urile salveaza date despre locatiile utilizatorilor chiar si fara GPS

In toiul scandalului privind logarea datelor de catre iOS cei de la Wall Street Journal s-au gandit sa faca un test pentru a vedea modul in care salveaza iOS-ul datele utilizatorilor. Pentru test ei au inchis GPS-ul terminalelor si s-au plimbat putin prin cateva locatii. Cand au verificat datele logate de iDevice au observat ca acesta determina linistit locatiile pe baza turnurilor GSM si a hotspot-urilor Wi-Fi la care s-a conectat utilizatorul. Practic functia AGPS a terminalului functiona linistita desi GPS-ul fusese inchis de catre utilizator.

Apple Inc.’s iPhone is collecting and storing location information even when location services are turned off, according to a test conducted by The Wall Street Journal. The location data appear to be collected using cellphone towers and Wi-Fi access points near a user’s phone and don’t appear to be transmitted back to Apple. Apple didn’t immediately respond to a request for comment.

Still, the fact that the iPhone is collecting and storing location data—even when location services are turned off—is likely to renew questions about how well users are informed about the data being gathered by their cellphones. The fact that the iPhone stores months’ worth of location data was disclosed by two researchers last week.

Desi logarea datelor este mai mult decat inexacta in aceste conditii, este totusi ingrijorator faptul ca respectiva logare a datelor nu poate fi blocata decat prin jailbreak. Practic utilizatorii fara jailbreak nu au cum sa isi protejeze intimitatea in fata acestui serviciu implementat de Apple in iOS. Saptamana trecuta un senator american a cerut Congresului din SUA sa incepa o ancheta in ceea ce priveste modul in care iOS-ul salveaza datele privind locatiile prin care au circulat utilizatorii.

Am verificat si eu fisierul stocat in terminalul meu folosind iOSTracker.net si am observat ca fara GPS pornit telefonul nu avea listate decat turnurile GSM din oras si nimic mai mult. Cu GPS-ul pornit localizarea ar trebui sa fie mult mai exacta insa fara el terminalul logheaza doar locatii fara prea mult interes. Interesant este ca jurnalistii de la Wall Street Journal declara ca Apple nu primeste informatiile stocate de iPhone. Deocamdata nu e nimic, care sa ne faca sa credem contrariul, dar oricum cei fara jailbreak sunt neprotejati in fara acestui serviciu.

 • asta oare sa fie o plama data de catre cei de la samsung ptr a starni si mai tare apple ..:)))

 • jonny

  orice e posibil:))

 • Gabi

  am un iphone 3g, ios 4.2.1, fara jb, am facut azi pe la 10 un restore, cu optiunea telefon nou, am sters toate backupurile, gps pornit, am facut un nou backup la 16.30 si am verificat backupul cu programul iostracker.net, am dat pe show csv si surpriza … erau 546 de pozitii inregistrate in fisier.

 • Cristian

  ce atat sandal pentru nimic, ganditiva ca operatorii gsm te localizeaza cand vor ei si stocheaza datele, parca sa aborgat legea aia cu stocarea convorbirilor pe ultimile 6 luni… sau este inca in vigoare… de unde stim ca nu le salveaza in continuare dupa ce iau facut sa isi upgradeze serverele… ce stocheaza acum pe ele… eu cred ca stocheaza tot locatia, convorbiri, sms-uri… de ce nu se iau de operatorii gsm prima data sa rezolve acolo problema si pe urma la producatorii de telefoane

 • calin

  off topic nu va suparati cum blochez pe cineva care imi trimite SMS ?
  nu pot opri tel ca am nevoie va mtumesc pt ajutor

 • Gabi

  @cristian: problema nu e ca stocheaza datele, problema e ca ele nu sunt protejate si sunt foarte usor accesibile

 • Cu iblacklist poate.

 • Calin

  Merci !

 • TKD29

  Ciudat , mie la ultimul back-up nu imi arata nimic.
  Plus ca nu imi arata locatia de acasa unde am folosit de multe ori GPS..
  Mda..fix pix

 • Tigris Regalis

  Protejarea intimității se poate face și fără JB, prin simpla parolare – a telefonului și a calculatorului cu care îl sincronizezi, suplimentar și prin criptarea backup-ului din iTunes. Deci unde e problema?