AT&T forteaza clientii sa renunte la tethering, ii taxeaza automat daca nu o fac

Acum cateva saptamani am scris un articol in care va spuneam ca operatorul de telefonie mobila AT&T din SUA isi atentiona clientii cu privire la folosirea metodelor ilegale de a activa internet tethering-ul pe propriile terminale. Aplicatii precum TetherMe sau MyWi permit activarea cu usurinta a acestor optiuni iar cu un abonament de date suficient de puternic puteti folosi telefonul pe post de modem pentru calculator. Desigur ca foarte putina lume a luat in seama mesajul celor de la AT&T asa ca ieri multi clienti au primit un mesaj prin care au fost instiintati ca daca nu platesc pentru optiunea de internet tethering aceasta va fi automat inclusa in abonamentul lor.

AT&T Free Msg: We’ve noticed you’re continuing to enjoy the tethering feature with your smartphone service. Remember, you need a tethering plan ($45/mo, incl. 4GB) to use this feature, so we’re planning to update your line with the required plan soon. Visit att.com/dataplans or call 888-860-6789.

AT&T este primul operator de telefonie mobila care ia o asemenea atitudine fata de clientii care folosesc internet tethering fara a avea activara o optiune de date in abonament. Ma gandesc, ca e vorba despre foarte multi clienti altfel AT&T nu ar fi recurs la asemenea practici in SUA unde poti fi dat in judecata pentru orice nimic. Probabil ca multi vor ignora si acest mesaj iar peste cateva saptamani vom vedea informatii despre primele persoane care se plang de faptul ca AT&T le taxeaza automat pentru internet tethering.

Acum, nu va bucurati ca Orange ofera internet tethering gratuit?

9 COMENTARII

  1. Nu! Mi se pare o porcarie imensa, dubla taxa pe un serviciu platit contractual! La Nokia, pe vremuri, nimeni nu-si punea problema asta, ca-l folosesti pe post de modem… Eu iti platesc traficul, ce mai vrei cu mine?! Ai reteaua incarcata? Pune-ti antene! Cand mi-ai bagat pretul nesimtit de mare la internet, nu stiai ca fac trafic, sau ca ma uit ca prostul la e activ 3G pe telefon? Orange nu a facut nimic pentru client, ci pentru el, fiind in pierdere de forma!

  2. Da, la Nokia cu 384kbps/s nu isi facea nimeni probleme. La viteza aia abia deschideai o pagina de internet. Acum cand toti au 7.2Mbps deja apar probleme de congestionare a retelelor.

  3. Eu apreciez faptul ca Orange ofera tethering gratuit…totusi, daca faci trafic doar pe telefon, nu consumi tot traficul asa repede cum ai face-o daca ai face-o de pe un laptop.
    Acest fapt repezintă şi o tehnică de marketing, binenţeles….anyway, din ce am citit, Orange (care e cel mai mare operator de telefonie GSM din Romania – încă ), a pierdut anul trecut 500.000 clienti si Vodafone 60.000, toţi aceştia trecând la Cosmote :))

  4. Taxa pe tethering mi se pare un abuz – atâta timp cât traficul de date este plătit și lățimea de bandă este oricum limitată de operator (deci laptop-ul nu va congestiona rețeaua mai mult decât o face telefonul), nu văd ce importanță are pentru operator dacă se conectează un dispozitiv sau altul. Practic operatorul vrea să câștige fără să ofere nimic în schimb (ci oferă același trafic la aceeași viteză).

    Iar nivelul de taxare pentru tethering pe care îl practică AT&T mi se pare excesiv de obraznic – nu cred că există la noi abonamente de telefonie la acest preț, darămite o amărâtă de opțiune suplimentară! Miroase a “abuz de poziție dominantă pe piață” și mă întreb când vor lua autoritățile măsuri împotriva AT&T (din nou!) …

  5. Traficul prin 3g costa pentru ca ai pe operatori ii costa energia folosita de 3g la celulele radio. Foarte multi kw se folosesc la transmisiile de date. Iar pentru internet la 7.2mbps deja este prea mult. Asa ca taxa se justifica. In curand o sa ne prajim de la microunde. Treptat

  6. @me: Tu vorbești de abonamentul de internet mobil, care ca orice serviciu trebuie plătit; în schimb, taxa de tethering nu se justifică, pentru laptop se consumă tot atât curent prin 3G ca și pentru telefon.

    LOL@ remarca cu microundele – o preconcepție neștiințifică din epoca antică a telefoniei mobile!