Prima Pagina Android Android OS lider pe piata smartphone-urilor

Android OS lider pe piata smartphone-urilor

In Q1 2011 s-au vandut nu mai putin de 101 milioane de smartphone-uri la nivel global, 35% dintre acestea ruland Android OS. Sistemul de operare a fost adoptat de atat de multi producatori de smartphone-uri incat acum este lider incontestabil depasind Symbian OS si iOS. Nokia cu al sau Symbian are o cota de piata de doar 26% fata de 45% cat avea acum cativa ani iar iOS-ul are in momentul de fata doar o cota de piata de doar 19%. Android e lider de multa vreme insa in acest Q1 si-a consolidat pozitia fata de Nokia care pierde din ce in ce mai mult “teren”.

Canalys today released its worldwide country-level smart phone market data for Q1 2011, revealing that Android led the market for the second quarter running, and, with 35.7 million units shipped, increased its share to 35%.

Era normal ca Android-ul sa ajunga pe primul loc avand in vedere ca este prezent in majoritatea smartphone-urilor high-end si nu numai. iOS-ul celor de la Apple beneficiaza doar de vanzarile terminalelor iPhone care stiti prea bine ca au crescut substantial in fiecare an. Presupun ca peste vreun an Android va ajunge aproape de 45% din piata in timp ce iOS-ul va ajunge aproape de 25/30%. iOS nu va depasi niciodata Android OS in ceea ce priveste numarul de smartphone-uri vandute pentru ca e imposibil. Android nu va depasi prea curand iOS in ceea ce priveste profitul obtinut din vanzari.

LIKE
Articolul anterioriPad 3 cu ecran 3D anul viitor?
Urmatorul articoliOS 4.3.3 – ce trebuie sa stii
 • Andrei

  Android e windowsul telefoanelor. Vor avea o cota de piata de 70% in maxim 3 ani.

 • Mishu

  Ne bucuram de exclusivitate 🙂

 • Boros geza

  Sa nu uitam de Windows Phone 7. Simbian va disparea, dar locul lui va fi luat de acest sistem de operare, iar la cum se misca Microsoft eu zic ca va avea c.p. o cota de piata de 25-30% in urmatorii 2 ani

 • Luca

  eu sincer mam cam plictisit de acest android,este la fel ca in china,se lucreaza mult dar fara calitate,asa si cu android,se vinde foarte mult dar fara calitatea ios,eu unul am un smartphone cu android si nu prea ma incalzeste cu nimic,este mult mai profesional un iphon4 decat oricare altul,deocamdata incepand de la design pana la aplicatii raman pt cel putin un an cu iphone,dupa aceea se va vedea

 • Tigris Regalis

  @Boros geza: Păi cum se mișcă Microsoft? Lansarea WP7 a fost un eșec atât de mare, încât Microsoft se rușinează cu el și nu a publicat nici până în ziua de astăzi date statistice despre vânzările WP7, iar producătorii de telefoane au catalogat WP7 ca fiind plicticos și-l oferă pentru smartphone-urile low-end de până în 50€. Dacă MS se va mișca tot așa, atunci WP7 va avea soarta lui Zune.

 • Boros geza

  @Tigris Regalis: Nu uita de dealul cu Nokia, fata de Symbian este mult mai bun, si va incetini scurgerea de clienti de la ei, si cam o mare parte din ce este acuma Symbian va deveni WP7. Trebuie luat in considerare ca inca este la inceputuri si mai trebuie asteptat. Nu ma intelege gresit, nu spun ca va depasi android, am zis 25-30% din piata. Ca sa nu uitam ca ios are 4 ani vechime, Android -habar nu am- cam 3, WP7 are cam 1 an. WP7 este inca in perioada de acomodare, dar cred ca vom fii surprinsi cu totii peste cativa ani.

 • Vlad

  Păcat că un sistem de operare aşa de slab a ajuns lider de piaţă. Am telefoane cu Symbian, ios android şi din toate Symbianul e de departe cel mai bun. Se vede că a fost creeat special pentru telefoane şi nu ca celelalte adaptate. Legătura hardware soft permite symbianului mult mai multe decât pot Androidul şi iOS-ul

 • Tigris Regalis

  @Boros Geza: Nu văd să-i fie de mare folos lui MS deal-ul cu Nokia, finlandezii sunt deja pierduți în derivă, interesul pentru telefoanele lor este în scădere, iar WP7, care este sistemul de operare cel mai primitiv dintre cele existente pe smartphone-uri, nu cred că va mai atrage pe cineva spre Nokia. Nokia va mai produce doar pentru pensionari.

  Apoi primele telefoane Nokia cu WP7 apar prin toamnă-iarnă 2011, când iOS va fi deja la generația a 5-a, Android probabil la ver. 3.x, și nu văd cum ar putea concura Nokia cu aceste sisteme de operare și nici Windows Phone să crească într-un an cât alții în cinci.

  Iar WP7 este mai bun față de Symbian doar în ceea ce privește interfața touch (Symbian fiind conceput pentru telefoane cu butoane), în rest WP7 mi se pare mai primitiv decât Symbian, pe care măcar ai multitasking, copy&paste și search pe telefon, spre exemplu, care în WP7 nu există.

  Microsoft a mai dat chix de destule ori – Bob, Xenix, Windows Me, Windows Vista, TabletPC, PlaysForSure, Kin Phone, Zune, etc. – astfel încât nu m-ar mira s-o facă din nou!

 • Tigris Regalis

  @Vlad: Symbian este bun doar pentru bătrânele telefoane cu butoane, celelalte OS au fost special concepute pentru interfața touch, care reprezintă direcția de dezvoltare pentru telefoane (și calculatoarele personale). Deja poți face pe iOS sau Android tot ce poți face pe Symbian și încă multe altele în plus. Marea problemă a Symbian nu este OS-ul în sine, ci faptul că nu a ținut pasul cu evoluția telefoanelor, iar Nokia a avut ideea proastă să-l schimbe cu un OS mai nou, dar mai primitiv, în loc să perfecționeze Symbian. Trist.

 • Boros geza

  @Tigris Regalis :
  apropo de symbian, da intradevar are copy paste etc, dar sa te vad cum faci o poza pe symbian, cum filmezi. Ex: dupa ce faci o poza pe un E72 stai juma de minut sa proceseze poza, si nu vorbim aici de un touchphone.
  Problema symbian era incapacitatea de a folosi hardware avansat.
  Nu zic ca nu ai dreptate in ceeace zici, dar eu cred ca WP7 va fii un succes.

 • Tigris Regalis

  @Boros geza: Înainte de a trece pe iPhone am făcut zeci de poze și ocazional și filmulețe cu bătrânul meu Nokia N95, cu cameră de 5Mpx și bliț, și nu am avut așa lag la făcut poze. Față de iPhone, N95 se mișca mai greu la liste lungi sau în meniul principal, dar asta datorită hardware-ului, cu Symbian n-am avut nicio problemă și chiar am așteptat să evolueze iOS la un nivel apropiat de Symbian pentru a face trecerea – spre viitor!