Prima Pagina Apple Apple incearca sa inregistreze ca marca denumirea Thunderbolt, Sony o implementeaza in...

Apple incearca sa inregistreze ca marca denumirea Thunderbolt, Sony o implementeaza in laptop-uri

Thunderbolt este noua tehnologie implementata de Apple in MacBook Pro(initial) si in iMac, care ne permite sa facem transfer de fisiere cu viteze de pana la 10Gbps in dual-channel. Tehnologia exista deocamdata numai pentru acele 2 produse Apple deci numai intre ele poate fi facut transferul de fisiere la asemenea viteze. Tehnologia a fost dezvoltata initial de catre Intel sub denumirea Light Peak insa Apple a colaborat la dezvoltarea unui nou sistem de transfer a datelor. Apple i-a ajutat pe cei de la Intel sa produca Thunderbolt si acum incearca sa inregistreze ca marca denumirea Thunderbolt prin introducerea unor cereri in SUA si Canada.

E destul de ciudat sa vedem ca Apple incearca sa inregistreze ca marca denumirea si nu Intel, compania care a conceput-o. Totusi care e motivul pentru aceasta graba? Se pare ca Sony foloseste tehnologia Thunderbolt in laptop-urile sale insa sub o alta forma. Apple a implementat totul prin intermediul Display Port-ului de pe Mac-uri insa Sony va folosi un port USB pentru a face transferul de date la viteze ridicate. In concluzie, Apple incearca sa isi protejeze denumirea inainte ca ea sa ajunga sa fie folosita la scara larga de toti producatorii. Interesant este ca in brevetul de inventie se vorbeste si despre dispozitive mobile deci poate Apple se gandeste la o implementare in tablete sau telefoane.

 • Tigris Regalis

  Apple nu încearcă să breveteze tehnologia, ci încearcă să protejeze denumirea de “Thunderbolt” ca marcă înregistrată pentru conectori, cabluri, periferice etc.

  Cererea se referă deci la denumire, nu la tehnologia respectivă.

 • Updated, nush cum dracu mi-a scapat asta.

 • Cezar

  Ai spus 16 gb pe secunda

 • Defapt erau 10 si Gps.

 • Dan B.

  Se repeta istoria lui iLink 1397 (firewire) ! 🙂 iLink1397 – denumire de la SONY si FireWire de la Apple. Sony facura portul asta de 400mbs si Apple prima companie care a adoptat la computere. 🙂 Asa si Intel-ul cu Thunderbolt-ul…

 • Tigris Regalis

  @Dan B.: Greșești, Firewire a fost creat de Apple, cu conexiunea pe 6 pini, iar Sony nu a făcut decât să elimine cei 2 pini pentru alimentare, rezultând conexiunea pe 4 pini și alimentarea separată de la priză, căreia i-a spus i.Link. Ulterior, ambele variante (pe 6 și pe 4 pini) au fost incluse în standardul IEEE 1394, denumire sub care a fost preluată pe PC-uri.