Cati bani se castiga din dezvoltarea solutiilor de jailbreak

Dis de dimineata i0n1c a inceput sa insire pe Twitter cateva informatii despre niste zvonuri care indicau faptul ca geohot si Dev Team ar fi castigat 1 milion de dolari din donatiile facute in urma dezvoltarii solutiilor de jailbreak. Desigur ca a afirmat mai apoi ca zvonurile erau total neadevarate pentru ca utilizatorii nu fac donatii celor care dezvolta solutii de jailbreak sau unlock. Interesant este afirmatia sa conform careia geohot ar lucra pentru Google insa cred ca aici e loc de speculatii avand in vedere ca geohot s-a lasat dintr-odata de dezvoltat solutii de jailbreak si a disparut complet.

Sa revenim, el a facut cateva calcule in legatura cu donatiile care se ofera pentru dezvoltarea solutiilor de jailbreak si a ajuns la concluzia ca o solutie de jailbreak descarcata de 2 milioane de ori aduce unul dezvoltator in jur de 50.000€ daca 0.5% din cei care o descarca doneaza cate 5 euro, in medie. Adevarul este ca nimeni nu stie cat anume se doneaza pentru solutii de jailbreak deci tot ce spun ei ar putea fi adevarat insa 50.000 euro pentru o luna/doua de munca mi se pare o suma ENORMA. Totusi acestia nu sunt singurii bani care vin dezvoltatorilor deoarece se zvoneste ca saurik ar plati destul de bine pentru continuarea dezvoltarii solutiilor de jailbreak altfel Cydia ar ramane fara utilizatori.

Nimeni nu stie ce sume se castiga din dezvoltarea solutiilor de jailbreak dar ceva se castiga si e normal sa fie asa pentru ca oamenii respectivi depun o munca pentru care trebuie rasplatiti altfel nu vor mai continua sa dezvolte nimic. Eu unul nu crd ca s-a imbogatit cineva din dezvoltat solutii de jailbreak pentru iDevices insa sumele nu sunt deloc de neglijat. Partea proasta este ca desi se castiga bine totusi utilizatorii sunt de multe ori “lasati cu ochii in soare” si cel mai recent exemplu este iOS 4.2.1.

In concluzie, nimeni nu face avere din dezvoltarea solutiilor de jailbreak, banii se fac probabil din vanzarea aplicatiilor si tweak-urilor prin Cydia.

14 COMENTARII

  1. 50000 pentru o luna de reverse engineering, research si dev in domeniul data security nu-i chiar asa enorm. Cati au timpul, cunostintele si determinarea necesare?

  2. E mult pe naiba 50.000. Era mult daca erau 1000 care faceau asta. Dar fiind doar cativa pe care-i numeri pe degetele de la o mana, ia gandeste-te mai bine. E mult pentru tine ca esti obisnuit cu banii din RO si cu salariile de aici si compari cu ce traiesti tu. Dar daca ai fi undeva unde 50.000 e salariul pe un an (cum ar fi la noi 12 luni inmultit cu 1000 lei salariul pe luna adica 12.000 lei/3000 euro) ti s-ar mai parea mult? Iti zic eu ca nu. E cum ar fi un roman care face o solutie de jailbreak (si nimeni altcineva nu mai face asta) si ar obtine din asta 3000 euro. Tot mult ar fi? Sau nu ai reusit sa urmaresti?

  3. Ah ironia asta tipic romaneasca, ma incanta intotdeauna. Ti se par putini 50.000? Mi se pare ca habar nu ai care e masura banilor. 50.000 euro e o suma mare in ORICE tare europeana. Intreaba orice european daca 50.000 i se pare putin sa veti ce-ti spun ei, chiar daca au salarii de 3.000 euro pe luna.
    Daca a castiga 50.000 euro intr-o luna e putin inseamna ca tu castigi mult mai mult sau vorbesti doar ca sa te afli in treaba.

  4. Poi…asa cum un castigator de Champions League are salariul de cateva milioane de euro asa si dezvoltatorii de solutii de jailbreak au (sa zicem) 50000. Sunt elita in ceea ce fac. Sa fi primul se rasplateste oriunde. Binenteles , proportional cu interesul pt public.Vezi campion la fotbal vs campion la sah . 50 000 nu-i mult.

  5. E oare buna comparatia? Compara fotbalul si Champions League care e vazuta de sute de milioane/miliarde de oameni si unde se platesc sute de milioane in drepturi de televizare, cu o solutie de jailbreak pentru 5 – 10 milioane de oameni? Solutia de jailbreak e gratuita, la fotbal se platesc bilete pe stadioane.
    Totusi uitati un aspect, vorbim de banii adunati EXCLUSIV din donatii fara ce le plateste saurik.

  6. Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul Zaone ! Se pare ca Romanii se imbogatesc si 50 000 de euro e un FLEAC ! Mergeti in orice alta tara din UE sa vedeti cum se traieste ! Au salarul de 1000-2000 de euro un om de rand dar si preturile alimentelor , intretinerea etc. sunt pe masura ! Nu vorbiti daca nu sunteti cunoscatori ! Ironiile ar trebui sa fie de domeniul trecutului ! Asta e mentalitatea romanului ! Daca ala are eu de ce sa nu am ? Total gresit ! ROMANIA trezeste-te !

  7. Personal, nu mi se pare mult 50.000, daca intr-adevar in jurul sumei astiea se ridica venitul pentru o luna sau doua al unui dezvoltator. Cati indivizi, la nivel global, au cunostintele si tactu’ necesar ca sa dezvolte o solutie de jailbreak?! Cativa…

  8. sustin ideea comentariile lui @ Dimitri & @Gee. 50.000Eur nu reprezinta o suma mare nici la noi nici intr`o tara cu un nivel peste medie…

  9. 50.000 reprezinta salariul pe un an al unui project manager in IT in Germania sau UK. Daca vorbiti niste tampenii ca 50 mii sunt bani putini, sincer, dati un job search ca sa vedeti ce si cum.
    Doar in banci si asigurari se fac bani mai multi si doar la niveluri foarte inalte.
    Asta asa ca idee despre realitate.

  10. Vorbim de dezvoltarea unor solutii de jailbreak care nu se afla la indemna oricui.Bagi un joc in App store si poti face lejer dublu(100000 eur).Cand doar cateva persoane au skill-ul necesar pt a crea asa ceva 50.000 e o suma mica.Sa nu uitam ca un programator in vest daca castiga 3-4 mii pe luna firma plateste inca pe atat platind impozite,taxe,etc.Firma aia trebuie sa aiba si castig de pe urma angajatului,nu? Asa ca banuiesc ca un bun programator valoreaza peste 10.000 pe luna si face lucruri pe care le fac alte sute de mii de programatori.Valoarea unu program este dat nu de numarul de ore pe care il petreci in fata unui calculator programand ci prin impactul pe care il are asupra unei comunitati-in cazul nostru impatimiti in ale iPhone-ului.Daca ar fi avut o solutie soft de unlock,la pachet cu jailbreak si ar fi costat 30 eur(sa zicem) ai fi dat banii astia? Eu zic ca ar fi strans milioane.In lumea IT-ului sume de genul 50.000 eur sunt fix zero!