Lansarea iCloud ar putea fi amanata pana dupa WWDC 2011

Saptamana aceasta au aparut tot felul de vesti incurajatoare care ne asigurau ca Apple a incheiat intelegeri cu marile case de discuri americane deci lansarea iCloud este iminenta. Ei bine iata ca situatia e putin diferita deoarece marele case de discuri nu reprezintasingura piesa din puzzle-ul drepturilor de autor pentru melodii deoarece Apple trebuie sa incheie intelegeri si cu publisherii continutului multimedia. Casele de discuri detin un anumit set de drepturi pentru operele audio digitale si publisherii un alt set de drepturi deci Apple trebuie sa incheie intelegeri cu ambele parti pentru a se asigura ca nu va avea probleme atunci cand va lansa noul serviciu de streaming online.

While Apple came to terms with Warner Music and EMI Music weeks ago, and has now struck a deal with Sony Music, industry sources tell me the company doesn’t have agreements with labels’ associated publishing companies — Warner/Chappell, EMI Music Publishing and Sony/ATV. The deal Apple is about to sign with Universal, also won’t include publishing, I’m told.

Music industry sources I talk to think Apple wants to launch, or at least announce, the cloud service at its developers’ conference in early June. And if the hang-up is truly just about money, then that still gives dealmakers time to hammer things out. But remember that this is the music business, and simple things always take longer than they should.

Problema e ca Apple nu a incheiat intelegerile cu publisherii si pana nu reuseste sa ii convinga si pe ei nu poate lansa noul serviciu de streaming online fara sa isi asume un risc foarte mare. Desigur ca publisherii vor ajunge la o intelegere cu Apple pana la urma dar intre timp vor fi facute negoieri, va trece o perioada de timp si totul ar putea depasi perioada ramasa pana la WWDC. Este posibil ca Apple sa anunte noul serviciu la WWDC dar sa il lanseze la o data ulterioara pentru a se asigura ca va avea timp sa incheie contracte cu toate partile implicate si sa isi “asigure spatele”. Ramane de vazut cum va gandi Apple toata problema dar e foarte posibil ca noul serviciu de streaming sa fie disponibi dupa WWDC.