iOS 5 si iPhone 3GS – avantajele si dezavantajele compatibilitatii

Daca ati citit iDevice.ro ieri atunci probabil ati aflat ca iOS 5 ar putea fi incompatibil cu iPhone 3GS inca de la lansare. Informatia a venit de la un personaj destul de bine informat insa care in trecut nu a avut prea multe informatii valide despre produse Apple. Indiferent daca zvonul lansat de el se va adeveri sau nu, cred ca e bine sa trecem in revista cateva avantaje sau dezavantaje ale compatibilitatii dintre iOS 5 si iPhone 3GS.

Sa incepem cu avantajele. Exista foarte multi posesori de iPhone 3GS, terminalul este disponibil pentru achizitie deci Apple ar trebui in mod logic a faca iOS 5 compatibil cu el. Oferirea iOS 5 pentru posesorii de 3GS ar scuti Apple de scanaluri provocate de cei care au cumparat recent terminalul si se vad nevoiti acum sa cumpere un model mai nou pentru a rula ultima versiune a sistemului de operare. Oferirea iOS 5 pentru 3GS largeste baza de consumatori care au acces la noile aplicatii din AppStore si fiti siguri ca inca de prin iulie – august vor fi disponibile aplicatii care necesita iOS 5, asta daca iOS 5 va fi lansat in iunie. Un sistem de operare nou care ruleaza pe mai multe modele de terminale iPhone reprezinta un motiv de lauda pentru Apple si nu cred ca ei vor rata o asemenea oportunitate.

Sa vedem ce dezavantaje ar exista. iOS 5 va necesita desigur hardware destul de potent pentru a rula fara probleme iar iPhone 3GS nu are asa ceva. RAM-ul si procesorul sunt  punctul slab si 3GS-ul va deveni un fel de iPhone 3G, adica va rula iOS 5 foarte greu chiar daca va fi limitat sever in ceea ce priveste posibilitatea de a folosi anumite functii. Pentru Apple ar exista probleme cu nemultumirile clientilor care nu pot folosi iOS 5 cum trebuie pe iPhone 3GS datorita limitarilor si problemelor de performanta iar asta va duce la chemarea in judecata a companiei Apple. Fragmentarea este desigur o problema destul de mare si pentru dezvoltatori care vor fi nevoiti sa ofere suport pentru terminale vechi, cu hardware slab, insa deocamdata Apple a rezolvat aceasta problema fara prea mult efort.

iPhone 3GS este EOL, adica end of life, productia sa va lua sfarsit, daca nu cumva a luat deja. De indata ce iPhone 5 va fi disponibil in magazine, iPhone 3GS va fi scos din vanzare iar iPhone 4 ii va lua locul. iPhone 3GS nu va rula iOS 5 la fel de bine ca iPhone 4/5 si voi trebuie sa fiti constienti de acest lucru. Hardware-ul va limita sever performantele si probabil multi dintre voi vor alege sa ramana la iOS 4 in loc sa instaleze iOS 5.