SIM-ul integrat in iPhone – ce inseamna si cu ce ne ajuta

Aseara a aparut un nou zvon legat de viitorul iPhone 4S/5 care ne da de inteles ca Apple ar putea implementa o noua tehnologie in telefoanele sale. Vorbim despre SIM-uri integrate care ar inlocui micro SIM-urile actuale din terminalele noastre. Stiam inca din octombrie anul trecut ca Apple lucreaza impreuna cu Gemalto(o companie specializata in dezvoltarea de tehnologii pentru cartele SIM) la aceasta tehnologie deci este foarte posibil ca pana acum compania sa fi reusit implementarea ei in iPhone avand in vedere ca vorbim despre aproape un an de lucru. Totusi ce inseamna aceasta tehnologie si la ce foloseste?

Practic Apple doreste sa implementeze un chip SIM in telefoane care ar elimina necesitatea contactarii operatorului nostru de telefonie pentru a folosi telefonul in respectiva retea. SIM-ul integrat al celor de la Apple ar contine toate informatiile necesare unui telefon pentru a functiona intr-o anumita retea de telefonie, exact ca si un SIM normal, iar cu ajutorul unei aplicatii din AppStore ori a unui serviciu sau program noi putem configura telefonul pentru a functiona in retea. Practic noi va trebui sa introducem cateva date de identificare ale abonamentului/cartelei noastre, telefonul le va recunoaste si va sti cu ce operator sa le foloseasca. Daca dorim sa folosim alt operator atunci pur si simplu schimbam informatiile din terminal si ne conectam la reteaua altui operator fara nici o problema.

Noile chip-uri ar fi extrem de subtiri si ar avea 2 parti : o componenta flash actualizabila si o componenta ROM. In componenta ROM ar fi incluse informatii necesare cartelei pentru a functiona corect in orice retea, adica toate informatiile tehnice despre retele. Componenta flash va putea fi actualizata si in ea vor fi stocate informatiile despre operator si abonat, informatii care trebuie introduse manual de catre utilizator pentru a putea folosi telefonul in ce retea doreste el.

Aceste SIM-uri integrate le-ar permite celor de la Apple sa faca terminale mai subtiri sau sa includa componente noi in terminale avand in vedere ca respectivul chip SIM ocupa mult mai putin spatiu decat un micro SIM. Pentru Apple exista avantajul simplificarii procesului de activare a terminalului si desigur ca se vor colecta niste date ale utilizatorilor in acelasi timp. Pe de alta parte exista posibilitatea ca respectivul chip sa nu poata fi deblocat de nimeni deci daca vor fi vandute terminale codate nu le vom putea folosi in alta retea daca operatorul nostru nu il decodeaza. Nu stie nimeni inca modul in care vor functiona aceste SIM-uri integrate insa nu cred a e o veste buna pentru cei care folosesc terminale decodate.

In concluzie, SIM-ul integrat va simplifica modul in care folosim iPhone-urile noastre, va elimina necesitatea folosirii unei cartele insa ar putea duce la disparitia decodarii.