Prima Pagina Apple Apple introduce unitati optice SATA 3 in noile MacBook Pro 2011

Apple introduce unitati optice SATA 3 in noile MacBook Pro 2011

Probabil pentru putini a contat faptul ca Apple a implementat unitati optice SATA 2 in actuala serie a Macbook Pro 2011. Daca ati cumparat un MacBook Pro nou in ultimele 2 luni atunci aveti o unitate optica SATA 2 insa daca ati achizitionat un MacBook Pro 2011 in ultimele zile sau in ultima saptamana atunci s-ar putea sa va numarati printre norocosii care au unitate optica SATA 3. De putina vreme Apple a inceput sa implementeze acest nou unitati optice in MacBook Pro si deocamdata doar la modelul de 17 inch a fost descoperita schimbarea. Teoretic diferenta dintre SATA 2 3Gbps si SATA 3 6 Gbps este data de dublarea vitezei de transfer cand copiati ceva de pe un DVD. Spun teoretic deoarece viteza depinde si de celelalte componente internet ale MacBook-ului vostru.

Daca nu aveti SATA 3 in MacBook Pro sa nu va faceti griji deoarece nu veti fi deloc afectati de acest lucru. Momentan nimeni nu stie cu siguranta data de la care a inceput Apple sa foloseasca unitati optice SATA 3 in MacBook Pro-uri deci daca achizitionati unul acum nu puteti avea siguranta ca aveti o unitate optica noua. Daca totusi ati cumparat un MacBook Pro in ultimele zile atunci puteti verifica unitate optica folosind System profiler din folderul Utilities.

 • Doc

  Viteza depinde, aproape exclusiv, de viteza de citire a mediului optic! La viteza 8X inseama, pur teoretic, 10,6 MB/s, drept urmare nu exista ceva din macbook pro sa-l infraneze la scriere sau citire, pentru ca un HDD are o rata sustinuta de scriere/citire cel putin dubla…

 • Inutil

  Stirea trebuie inteleasa asa : Apple a comandat la Foxcon placi de baza fără sata 2, doar cu sata 3 pentru a elimina un controller. Asa cum a spus si Doc, nu are niciun avantaj pentru citit/ scris DVD-uri

 • Normal ca nu are nici un avantaj si da, la viteza e 8X nu exista nimic in MacBook Pro care sa il franeze, no argument here. Ceea ce spui tu @Inutil e discutabil, nu stii tu, nu stiu nici eu motivul acestei schimbari.

 • wtf?! de cand dvd-urile ,combo-urile , bluray-urile au sata 3?
  sata 3 exista doar in HDD-uri si acel transfer de fisiere se face intre hdd-uri si USB 3.0 la viteze maxime.
  cred ca faci confuzii mari zaone.
  sa ma contrazica cineva cu un link pe vreun site cu o unitate optica sata 3 .

 • @Alin Cristian: Read http://blog.macsales.com/10433-macbook-pro-2011-models-and-sata-3-0-6-0gbs-update-5272011?APC=XLR8YourMac09 desi era pus in articol dar ma rog, trebuie sa le dau eu iar. Inainte sa ma acuzati pe mine de ceva cititi sursa.

 • Sebastian

  Yup, SATA 3 – tocmai ce mi-a venit MacBook-ul de 2 zile si acum cateva minute am verificat in System Profiler si intr-adevar e S-ATA 3 cu Link Speed de 6 Gigabits.

 • @zaone , yup , ai incurcat totul , sursa nu se refera la dvd ci la hdd .

 • La unitatea optica se refera.

 • tu nu intelegi ca nu exista sata 3 pentru unitate optica laser?? nu exista nici sata 2 , doar sata 1. pentru ca cd-ul, dvd-ul , bluray-ul nu poate sa inscriptioneze asa repede informatia. pur si simplu s-ar topi discul. cred ca nu stii despre ce viteze vorbesti.
  unitate optica este si hdd-ul , numai traduce mot-a-mot .

 • Doc

  Unitatea optica nu topeste discul, ca blocul ala optic are o putere limitata, indiferent de turatie 😉 Cauta pe google red book… de inceput! HDD nu este optic, nici macar magneto-optic…

 • Ma refeream daca intradevar s-ar folosi viteza de sata 3 . Normal ca e limitat . Insa cauta-mi tu pe net unitate optica macar cu interfata sata 2 . Sa-mi zici daca gasesti.

 • heast

  Ma intereseaza daca are cineva un macbook pro de 13 model 2011 si stie sigur daca merge ssd sata3 pe el.