Ce vrei sa stii despre iOS 5?

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=LLJIef-e-7g[/youtube]

V-am spus atatea despre iOS 5 ieri si astazi si am incercat sa acopar tot ceea ce a implementat Apple in noul sistem de operare insa avand in vedere ca exista peste 200 de modificari, exista cu siguranta aspecte neacoperite. Acum ma intorc spre voi si va intreb ce anume doriti as stiti voi despre iOS 5, ce anume nu ati aflat inca despre noul sistem de operare. Lasati intrebarile in comentarii si eu voi incerca sa va raspund la ele prin includerea lor in articol astfel incat toti cei care intra aici sa vada ce v-a interesat pe voi si raspunsurile oferite in schimb.

So, ce doresti sa stii despre iOS 5?

UPDATE:

1. Q: Ma intereseaza ce anume e schimbat in aplicatia de muzica (ipod), ca au si spus ca s-a schimbat si i-au schimbat si iconita. Ma mai intereseaza si cum se misca in comparatie cu 4, daca precum si (dupa jailbreak, daca iti faci) cata memorie ramane disponibila cand nu ai nimic deschis.

R: S-a schimbat denumirea aplicatiei din iPod in Music si desigur iconita, in rest nimic. Despre performante voi face un articol dedicat. Nu am cautat aplicatii din AppStore care afiseaza informatii de genul asta, nici nu cred ca exista vreuna de incredere.

2.  Q: Am vazut ca la settings apare facetime. Ce e in meniul ala? Multitasking-ul a ramas la fel, sau au modificat si pe acolo ceva? In toate ios-urile nu am suportat ca am aplicatia stocks si contacts, se poate sa le ascund din restrinctions? Per ansamblu cum se misca telefonul in comparatie cu 4.3.3? Bateria cum tine? Multumesc anticipat.

R: In meniul FaceTime avem posibilitatea de a bloca functia, avem afisat Apple ID-ul folosit in momentul de fata pentru convorbiri si avem posibilitatea de a adauga alte Apple ID-uri pentru FaceTime. La multitasking totul a ramas la fel. Despre performante voi vorbi separat.

3. Q: zaone, zi-mi te rog ca au separat ringer and alarms volume

R: Raspunsul il aveti in poza de mai jos, putem seta acum tonuri pentru o gama larga de functii.

4. Q: Știi dacă funcționează majoritatea programelor actualizate pt ios4 si pe ios5? Mi-as înregistra tel la un developer dacă mai pot folosi programele pe care le folosesc acum frecvent (Navigon eBay știri românești…)

R: Aplicatii actualizate pentru a functiona cu iOS 5 nu cred ca exista inca avand in vedere ca dezvoltatorii abia aseara au primit documentatia. Navigon nu am cumparat deci nu am cum testa, depinde ce aplicatii romanesti vrei sa testez, eBay merge. Aplicatia iDevice.ro merge fara nici o problema deci presupun ca si restul merg la fel de bine.

5. Q: As vrea sa stiu dc icon-urile se rotesc in landscape mode.. Adica dc functia din SBROTATOR E IMPLEMENTATA IN OS5.

R: Nu se roteste nimic in Springboard pe iPhone.

6. Q: m-ar interesa daca se primesc rapoarte de livrare ka mesaje chiar daca trimiti mesaje catre utilizatori non-ios

R: Nu primesti notificari pentru SMS-uri insa pentru iMessage ar trebui sa primim.

7. Q: Se pot sterge one-by-one apelurile efectuate sau tot asa a ramas(ori toate ori niciuna)?!

R: Da, fiecare apel din lista de apeluri poate fi sters individual.

8. Q: Salut ! As dori sa stiu te rog daca in panoul ala pentru notifications pot schimba banda aia in care ti se arata datele bursei cu altceva ? Sau macar daca se poate scoate bursa de acolo si sa ramana numai vremea. As mai vrea sa stiu daca mai imi vibreaza telefonul in ureche cand primesc un mail in timp ce vorbesc la telefon. Merci.

R: Da, poti schimba aplicatiile care apar acolo si poti schimba chiar si ordinea in care sunt afisate notificarile respective. Da, terminalul vibreaza cand primesti un mail dar vei auzi si un sunet peste convorbire.

9. Q: As vrea sa stiu daca se pot urmari filme cu subtitrari, sau e nevoie de aplicatii speciale.

R: Filmele trebuie convertite inainte de a fi incarcate prin iTunes in aplicatia Video din iOS deci poti pune subtitrare cu programul cu care faci convertirea.

36 COMENTARII

  1. Ma intereseaza ce anume e schimbat in aplicatia de muzica (ipod), ca au si spus ca s-a schimbat si i-au schimbat si iconita.

    Ma mai intereseaza si cum se misca in comparatie cu 4, daca precum si (dupa jailbreak, daca iti faci) cata memorie ramane disponibila cand nu ai nimic deschis.

  2. Am vazut ca la settings apare facetime. Ce e in meniul ala? Multitasking-ul a ramas la fel, sau au modificat si pe acolo ceva? In toate ios-urile nu am suportat ca am aplicatia stocks si contacts, se poate sa le ascund din restrinctions? Per ansamblu cum se misca telefonul in comparatie cu 4.3.3? Bateria cum tine? Multumesc anticipat

  3. Știi dacă funcționează majoritatea programelor actualizate pt ios4 si pe ios5? Mi-as înregistra tel la un developer dacă mai pot folosi programele pe care le folosesc acum frecvent (Navigon eBay știri românești…)

  4. Se pot sterge one-by-one apelurile efectuate sau tot asa a ramas(ori toate ori niciuna)?!
    Cred ca Mister Steven nu vrea sa incurajeze infidelitatea :))

  5. Salut ! As dori sa stiu te rog daca in panoul ala pentru notifications pot schimba banda aia in care ti se arata datele bursei cu altceva ? Sau macar daca se poate scoate bursa de acolo si sa ramana numai vremea. As mai vrea sa stiu daca mai imi vibreaza telefonul in ureche cand primesc un mail in timp ce vorbesc la telefon. Merci

  6. zaone, ma refeream la volum, nu la faptul ca poti sa pui tonuri diferite pentru diverse functii.
    vreau ca ringtone-ul sa se auda tare, dar alertele sa se auda incet.

  7. Salut Zaone..

    Stiu ca mai este pana la toamna cand apare ios 5, dar ar exista o problema pt update la un iphone 4 neverloked chiar daca nu apare jailbreak???

  8. @ zaone ..ca o gluma.. as vrea sa stiu cand apare ios 6 si ce modificari are …o lupa mai mare ?acum revenind la apple si ce au prezentat ..nu este inovatie ,majoritatea sunt chestii pe care le-au copiat .ne asteptam la o refacere comleta a interfetei ios si ne-am ales cu ce..better notifications si butoane rotunjite ?
    Mentionez ca nu sunt un android lover ..dar am fost dezamagit

  9. @Chatagra: Nu știu de ce te așteptai la o “refacere completa a interfetei iOS”, când vechea interfață este folosită cu succes de sute de milioane de utilizatori, care n-au chef să reînvețe “complet” navigarea câte unei noi interfețe o dată la câțiva ani, cum nici firmele nu au chef să dea bani pentru școlirea personalului în acest scop (acesta fiind unul din motivele principale pentru care majoritatea încă folosesc XP pe PC). Apple nu este MS și nu vei vedea la ei schimbări bruște și radicale – de ex. Mac OS X, care se îmbogățește anual cu noi funcții, a evoluat treptat de la forma de acum un deceniu la forma actuală, nu s-a schimbat niciodată brusc.

    Iar din cele 200 de schimbări, din care 10 au fost prezentate în detaliu la WWDC, tu nu ai reținut decât că s-au schimbat notificările și butoanele?! 🙁

  10. @zaone: Am și eu câteva întrebări, dacă nu-i cu supărare:

    1) Este iOS 5 mai mare (ca și spațiu ocupat din memoria de stocare) decât iOS 4?

    2) Este iMessage o aplicație separată sau face parte din aplicația Messages, cu care se transmit și SMS/MMS? Cum știe iOS care destinatar are iOS, pentru a îi transmite iMessages în loc de SMS/MMS, este o setare pe care o face expeditorul sau ține de vreun server de la Apple? Mesajele se sincronizează cu iCloud?

    3) Reminders este o aplicație separată sau o funcție din Calendar? Se pot face mai multe liste de Reminders/To-Do sau doar una singură? Se sincronizează cu iCloud?

    4) Newsstand este o aplicație sau un folder cu un skin special? Apare și când nu este abonată nicio revistă?

    5) Mesajele Twitter pe care le trimitem de pe iDevice se pot vedea într-un loc anume din iOS? Dar cele ale persoanelor pe care le urmărim pe Twitter?

    6) Editarea pozelor se face din Camera (imediat cum am făcut poza sau ulterior?) sau din Photos? La HDR cum alegi care variantă să o editezi? După editare, se păstrează și originalul sau acesta este suprascris cu versiunea editată?

    7) Cum treci din modul normal în Reader și invers, în Safari? Reader merge și la versiunile mobile ale site-urilor?

    8) De unde setezi caracteristicile de formatare din Mail, este un toolbar, un meniu, sau ce? Cum setezi semnătura digitală (S/MIME)?

    9) Ce sunt noile “overall achievement scores” din Game Center?

    10) Dă-ne și nouă lista celor 200 de modificări … 😉

    Cam atât deocamdată, dacă-mi mai vine vreo idee, poate mai vin cu alte 10 întrebări … 😀 … joking! 😉

  11. 1. Ocupa cu aproximativ 300 MB parca mai mult, cam asa am calculat eu. ipsw-ul de instalare are peste 700MB, deci este cam cu 10% mai mare fata de cel al iOS 4.
    2. Nu este o aplicatie separata, este integrat in Messages conceptul iMessage. Cand introduci un numar de telefon sau un contact in bara destinatarului, terminalul verifica daca destinatarul are iOS 5 sau nu, daca are ii trimite iMessage, daca nu are atunci ii trimite SMS/MMS. Nu exista optiunea de sincronizare a mesajelor SMS in telefon.
    3. Este o aplicatie separata Reminders. Se sincronizeaza cu iCloud si da, poti face mai multe liste.
    4. Este o aplicatie unde ai afisate toate aplicatiile pentru care ai cumparat un abonament. Apare si cand nu ai nici un abonament.
    5. Nu poti vedea mesajele decat din aplicatia Twitter, ai si optiune de instalare a ei chiar din Settings>Twitter.
    6. Se face din aplicatia Photos editarea, ai optiunea de a alege daca pozele facute sunt HDR sau nu, se salveaza 2 poze, una HDR si una fara HDR. Alegi tu din aplicatia Photos care poza vrei sa o editezi. Poza editata este suprascrisa, nu se salveaza o versiune noua and that sucks.
    7. Reader merge doar pe anumite site-uri dar si pe anumite versiuni mobile. Pentru a iesi din meniul Reader ai un buton Done in partea dreapta sus.
    8. Aici nu stiu, nu m-am uitat la nimic.
    9. Nici aici nu am verificat.
    10. Deja te intinzi 😉
    Be my guest, sigur cauta si altii raspunsuri la intrebarile astea.

  12. Eu as vrea sa aflu ce noutati are IO5 fata de IO4 si care se regasesc in Cydia?

    Doar cele care se regasesc in cydia ma intereseaza.

    Multumesc.

  13. Sistemul de notificari, posibilitatea de a sterge individual apeluri, optiunea de a vedea cat ocupa aplicatiile, posibilitatea de a seta diverse ringtone-uri pentru diverse functii, posibilitatea de a deschide camera din lockscreen, posibilitatea de a face poze cu butoanele de volum, sincronizare wi-fi cu itunes cand imi mai amintesc iti mai spun.

  14. Buna ziua! Va urmaresc zi de zi si ceas de ceas pe iDevice.ro. Am citit tot ce ati publicat in legatura cu IOS 5. Insa nu am inteles ce pasi trebuie sa urmez pentru a beneficia de o parte macar din noutatile din IOS 5.
    Am pe laptop iTunes 10.3.1, am pe iPhone 4 IOS 4.3.3 nemodificat.
    Nu reusesc sa ma loghez pe forum, cu toate ca sunt inregistrat.
    Multumesc!

  15. @zaone:

    La 2: Trebuie să setezi la Contacts că respectivul destinatar are iPhone (ca descriere a nr. tel.) sau își dă singur seama iOS?

    La 4: După poze, mi se părea a fi un folder customizat și mă gândeam că Apple va da drumul la această posibilitate, care există de mult pe Mac OS X. Nu e un folder?

    La 6: Se suprascrie oare și în Photo Stream după editare? Dacă da, atunci poți face backup prin upload-ul originalului pe un server (Flickr, Picassa, Dropbox, etc., sau transmiterea pe email).

    La 8 și 9: Gata, ai verificat între timp? I’m waiting … 🙂

    Ai mai găsit alte noutăți pe iOS între timp? De ex. setări pentru Private în Safari, setări pentru keyboard shortcuts, noua aplicație Videos provenită din aplicația iPod la care s-a renunțat … Când mai scrii despre celelalte noutăți? Sunt nerăbdător, știu … 😉