iOS 5, integrarea iCloud, salvarea datelor si sincronizarea direct din iDevice

iCloud este unul dintre cele mai importante servicii lansate de Apple in ultimii ani deoarece muta toate operatiunile de sincronizare a dispozitivelor noastre direct pe serverele Apple. La revedere iTunes, la revedere calculator, acum totul este disponibil “in nor” pe serverele Apple folosind iCloud. Avem posibilitatea de a sincroniza prin iCloud toate datele din terminalul nostru : poze, clipuri video, mailuri, contacte, documentel, setarile din iOS, informatiile din aplicatii, wallpaper-uri, absolut tot. Partea cea mai buna este ca tot ceea ce sincronizam noi cu iCloud este automat disponibil pe orice alt iDevice sau Mac deci putem instala pe alt terminal aplicatiile noastre cu informatiile salvate, putem copia muzica, putem accesa pozele facute, avem posibilitatea de a vedea orice oriunde fara restrictii. iCloud este gratuit pentru toti utilizatorii, inregistrarea pentru folosirea serviciului se face cu un Apple ID si pentru inceput toti avem 5 GB gratuiti pe viata. Apple ofera totodata posibilitatea de a face si o adresa @me.com gratuita deci de indata ce iOS 5 va deveni public ar fi bine sa va grabiti in a va inregistra una.

In meniul Settings din iOS avem un submeniu iCloud in care avem  listate toate aplicatiile din sistem pentru care putem face backup plus inca 2 meniuri. Pentru backup la aplicatii avem doar optiunea de a seta on/off backup-ul si nimic mai mult din pacate. In primul meniu numit Accound avem listate optiunile pentru contul nostru iCloud plus informatii despre tipul abonamentului iCloud si informatii despre adresa de mail atasata contului iCloud. Cel de-al doilea meniu numit Storage & Backup ne duce la informatiile despre spatiul disponibil in contul nostru iCloud, o optiune de a cumpara mai mult spatiu plus o optiune de a face automat backup terminalului nostru. Un backup pentru 100MB de date a durat in jur de 10 minute la mine pentru ca am o conexiune ce face upload cu doar 2Mbits insa probabil pe RDS lucrurile se vor misca mai rapid. Din pacate nu am reusit sa accesez optiunea care permite achizitionarea de spatiu suplimentar din cauza unor erori ale serverelor Apple.

Din meniul Storage &  Backup putem accesa un sub-meniu numit Manage Storage care ne afiseaza toate backup-urile salvate pentru terminalele noastre. Eu am salvat doar unul pentru iPhone 4 si accesandu-l ajung la un alt meniu unde imi sunt afisate informatii despre marimea backup-ului, informatiile salvate in backup, o estimare privind marimea urmatorului backup plus am optiunea de a sterge backup-ul pe loc.

Cam atat despre iCloud, este o solutie completa pentru salvarea informatiilor din terminalele noastre, imi place ca este accesibil de oriunde si cred ca il voi folosi cu  terminalele mele. Practic acum nici nu mai trebuie sa folosesc iTunes pentru ceva din moment ce toate informatiile din aplicatiile mele sunt salvate onlne, pozele sunt salvate tot online, documentele, notitele si emailurile la fel, deci pentru mine iTunes devine nefolositor in momentul de fata. Probabil voi veti simiti aceeasi usurare in toamna cand iCloud si iOS 5 vor fi lansate oficial.

22 COMENTARII

  1. icloud va inlocui itunes,daca da,atunci nu cred ca este chiar o idee asa buna,ce faci in cazul in care nu ai acces la internet din diverse cauze si ai nevoie de sincronizare?ar fi bine itunes sa nu dispara,totusi.parerea mea.toate cele bune

  2. Si uite asa din ce in ce mai multa informatie personala este administrata de terte persoane, ar spune adeptii teoriilor conspirationiste… Insa dupa mine are f multe avantaje, te elibereaza de stresul unui pc/notebook, administrarea datelor pica pe umerii altcuiva si asa luam parte la istorie, asta este adevarata putere a dispozitivelor portabile , si cred ca in cel mult 10 ani vor deveni destul de puternice pentru a satisface nevoia de putere de calcul pe care o ofera acum sistemele desktop, accesul la internet va avea acoperire globala, va fi ieftin, comunicatia GSM va fi depasita precum telefonia fixa sau telegraful astazi. Cam asta ar fi viitorul in opinia mea, pana atunci astept nerabdator pana in toamna sa folosesc si eu iOS 5 si celelalte feature-uri Apple 🙂

  3. MobileMe Terms of Service

    No Right of Survivorship
    You agree that your MobileMe account is non-transferable and that any rights to your Subscriber ID or Content within your account terminate upon your death. Upon receipt of a copy of a death certificate your account may be terminated and all Content within your account deleted. Contact support at http://www.apple.com/support/mobileme/ww for further assistance.

    🙂

  4. Si daca vreau sa sincronizez mai multe date sa zicem 15 gb trebuie sa plătesc…. Mare porcarie sper sa fie si iTunes valabil in continuare

  5. din cate am intales poti sincroniza si cu pc-ul… asa ca tot mai ai nevoie de iTunes, pt cei care nu au decat iphone… e un fel de dropbox…

  6. Nu va dispărea iTunes, din contră, în iOS 5 apare și o nouă opțiune de a se putea sincroniza automat cu iTunes, prin WiFi, ori de câte ori iDevice-ul este băgat la încărcat în priză.

    În afară de asta, iTunes rămâne cu funcțiile de App Store și de magazin virtual pentru cumpărarea de iBooks, de muzică, filme, de descărcat Podcast-uri, etc. (în anumite țări, cum ar fi România, nu se pot cumpăra încă toate cele disponibile în SUA, de ex.), precum și cu funcțiile de Media Player, de streaming, de CD rip, burn & convert.