Prima Pagina Apple Apple a licentiat tehnologii brevetate de catre Nokia

Apple a licentiat tehnologii brevetate de catre Nokia

De ani de zile Nokia si Apple se lupta in instante acuzandu-se reciproc de incalcarea unor brevete de inventie insa iata ca in final Apple a cedat si va licentia cateva tehnologii de la Nokia. Astazi Nokia a publicat un comunicat de presa in care anunta ca Apple va plati o anumita suma fixa de bani o singura data plus alte sume anuale pentru folosirea tehnologiilor brevetate de catre Nokia. Nu s-au prezentat nici un fel de cifre pentru aceste sume insa mai mult ca sigur este vorba despre costuri ridicate pentru Apple si venituri de care Nokia are mare nevoie in momentul de fata.

Cei de la Nokia au sustinut in 2010 ca Apple a incalcat brevete de inventie privind tehnologii pentru: transmiterea de date si imbunatatire calitatii apelurilor telefonice, folosirea sistemelor de pozitionare GPS in aplicatii si folosirea unor metode de de imbunatatire a calitatii semnalului si a micsorarii spatiului ocupat de componentele interne. In 2011 Nokia a introdus in instanta o noua actiune prin care acuza Apple de incalcarea unor brevete de inventie pentru: anumite elemente ale sistemului de multitasking din iOS, metode de imbunatatire a pozitionarii prin GPS, metode de imbunatatire a calitatii apelurilor si a compatibilitatii cu accesorii Bluetooth.

Este posibil ca o parte dintre acuzatiile aduse de Nokia sa fie adevarate din moment ce Apple a fost de acord sa plateasca pentru folosirea tehnologiilor insa exista totodata posibilitatea ca Apple sa fi licentiat si alte cateva tehnologii noi.

Espoo, Finland – Nokia announced that it has signed a patent license agreement with Apple. The agreement will result in settlement of all patent litigation between the companies, including the withdrawal by Nokia and Apple of their respective complaints to the US International Trade Commission.

The financial structure of the agreement consists of a one-time payment payable by Apple and on-going royalties to be paid by Apple to Nokia for the term of the agreement.  The specific terms of the contract are confidential.

“We are very pleased to have Apple join the growing number of Nokia licensees,” said Stephen Elop, president and chief executive officer of Nokia. “This settlement demonstrates Nokia’s industry leading patent portfolio and enables us to focus on further licensing opportunities in the mobile communications market.”

During the last two decades, Nokia has invested approximately EUR 43 billion in research and development and built one of the wireless industry’s strongest and broadest IPR portfolios, with over 10,000 patent families.  Nokia is a world leader in the development of handheld device and mobile communications technologies, which is also demonstrated by Nokia’s strong patent position.

This agreement is expected to have a positive financial impact on Nokia’s recently revised outlook for the second quarter 2011 of around break-even non-IFRS operating margin for Devices & Services.

 • B06DAN

  Eu nu inteleg ceva. Dar android-ul (samsung, lg si altii) plateste la nokia, ca si ei au implementat functii pe care le are iphone imprumutate de la nokia. Nu, de ce? Pentru ca apple scoate foarte multi bani si vrea si nokia partea.

 • Microsoft ia cate 5$ pentru anumite terminale HTC vandute. Exista intelegeri de genul acesta insa putine sunt facute publice.

 • c3ch

  @Este posibil ca o parte dintre acuzatiile aduse de Nokia sa fie adevarate din moment ce Apple a fost de acord sa plateasca pentru folosirea tehnologiilor insa exista totodata posibilitatea ca Apple sa fi licentiat si alte cateva tehnologii noi. 🙂

 • So?

 • c3ch

  e comic intr-un mod aproape trist,aia platesc bani ca au luat intradevar brevete de la ei,iar un apple fan spune ca e posibil totusi ca apple sa fi luat intradevar daca platesc bani,nu domne nu au furat brevetele platesc asa bani ca nu au ce face:))

 • Nu jupane, e posibil sa fi licentiat tehnologii noi nu cele pe care le folosec deja 😉

 • adidas

  E o chestie absolut normala. Cineva breveteaza o tehnologie care devine un standard, ex: bluetooth, blu-ray, etc, iar restul platesc ca sa o foloseasca. Ce e asa complicat? Pai, daca ar fi altfel, ar trebui sa avem roti patrate, daca cel care a inventat roata pastra patentul doar pentru el :)))

 • gallaxya

  apple a pierdut in fata nokia sau cel putin a recunoscut situatia de furt de proprietate intelectuala … se vede din faptul ca toate procesele aflate pe rol s-au incheiat!

 • Mai castiga si nokia din niste inventii mai vechi ca situatia lor e in cadere libera.clientela smartphone a trecut pe iphone iar altii la android.apple a depasit nokia in segmentul smartphone si samsung la fel sau anul asta.in curand nokia va fi devansata si de htc care va urma pe locul 3 dupa apple si samsung.asta scria protv.ro acum cateva zile.

 • Tigris Regalis

  Cine a urmărit litigiul a văzut că era vorba nu despre licențiere, ci despre costul licențierii, respectiv Nokia publicase de ani de zile niște tarife fixe valabile nediscriminatoriu pentru oricine ar fi dorit să licențieze respectivele tehnologii (vechi, ce-i drept), însă când Apple a cerut să le licențieze, Nokia a “umflat” brusc prețurile, iar Apple a insistat pe vechile prețuri nediscriminatorii.

  Acum se pare că litigiul luase o direcție favorabilă pentru Apple și Nokia a redus prețurile, litigiul rămânând astfel fără obiect și fiind încheiat de ambele părți. Apple a plătit o sumă fixă pentru licențierea tehnologiei pentru terminalele deja vândute până acum și va plăti sumele anuale pentru terminalele viitoare, în funcție de numărul acestora. Nu este exclus ca la stabilirea prețului de licențiere să se fi ținut cont și de valoarea funcțiilor preluate de Nokia de la iPhone, diminuându-se probabil costul licenței în funcție de acestea.

  În final, analiștii (ex. Shaw Wu de la UBS) au calculat că Apple chiar a câștigat bani din această tranzacție, deoarece a obținut licențele la un preț mai bun decât anticipase inițial, astfel încât a mobilizat diferența din banii puși deoparte pentru licențiere, precum și banii pentru continuarea proceselor, pe care i-a economisit astfel, rămânând la sfârșit cu bani disponibili pentru alte scopuri, pe care îi pusese inițial deoparte pentru licențe și procese.

 • Pingback: Apple va plati companiei Nokia cate 500 milioane $ anual pentru brevetele licentiate()

 • Pingback: Apple aduce noi acuzatii companiei Samsung in procesul privind copierea iDevice-urilor()