Apple va plati companiei Nokia cate 500 milioane $ anual pentru brevetele licentiate

V-am spus ieri ca Apple a licentiat de la Nokia o serie de brevete de inventie pentru tehnologii folosite in iDevice-uri insa atunci nu stiam detalii in legatura cu sumele ce vor fi platite de catre Apple. Intre timp s-a aflat ca Apple va plati companiei Nokia 608 milioane $ acum si va plati inca 1% din veniturile generate de vanzarile terminalelor iPhone inregistrate in fiecare sfert fiscal. Teoretic Apple ar trebui sa plateasca in jur de 138 milioane $ pe semestru, adica 550 milioane $ anual daca ar vinde in continuare cel putin la fel de multe terminale iPhone ca si pana acum. Desigur ca vanzarile s-ar putea sa creasca ori sa scada si aceste sume se vor modifica, corespunzator.

Deutsche Bank analyst Kai Korschelt said in a research note that Nokia is likelty to get a 420 million euro payment in the second quarter. That sum, which translates to $608 million, assumes a 1 percent royalty rate on all 110 million iPhones sold up until the first quarter at an average selling price of $550 million.

Pentru Apple suma aceasta reprezinta in jur de 2 % din profitul anual insa pentru Nokia platile facute de catre Apple vor conta enorm avand in vedere ca acum compania finlandeza se afla intr-o situatie foarte dificila. Prin licentierea acestor brevete de inventie Apple a scapat de o serie de probleme legale si se poate concentra pe dezvoltarea linistita a iOS/iDevice-urilor folosind fara probleme aceleasi tehnologii sau poate chiar unele noi licentialte de la Nokia.

Given that Android is in many ways a rip-off of Apple’s operating software, Android-based devices are highly likely to infringe on largely the same Nokia patents that Apple now felt forced to pay for.
[…]
This is a sweet defeat for Apple because its competitors — especially those building Android-based devices — will also have to pay Nokia, and most if not all of them will likely have to pay more on a per-unit basis because they don’t bring as much intellectual property to the table as Apple definitely did.

Pentru producatorii de terminale Android s-ar putea sa existe vremuri grele in viitor avand in vedere ca Apple a licentiat deja cateva brevete, a dat importanta si recunoastere tehnologiilor dezvoltate de Nokia, tehnologii pe care probabil multi producatori le folosesc in propriile terminale.

15 COMENTARII

  1. De unde rezulta ca Apple a cam furat tot ce tine de telefonie – ei neavand nici o experienta in domeniu inainte de iPhone.
    Meritul lor este doar ca au pus un sistem de operare usor de utilizat si atractiv pe un hardware relativ modest. Sa ne amintim ca iPhone 2 nu prea era in stare sa faca multe, dar lumea era fascinata de cum se dadea cu degetul pe ecran.

  2. Iphone 2g stia suficiente chestii dupa jailbreak. Destule sa ma determine sa-l pastrez 3 ani. Acum am iphone 4, dar vechiul 2g functioneaza perfect, il pastrez pentru divertisment prin casa. Sunt curios toate telefoanele cu android cum se vor prezenta dupa 3ani de folosire intensa.

  3. Da!… Dupa ce a copiat din Android, a pierdut procesul cu Nokia, ce mai pot spune fanboy-ii Apple? Apropo, m-am jucat putin cu un Samsung Omnia 7, si pot spune ca ecranul sau cu un negru perfect este foarte placut, culorile sunt vii, iar designul este foarte stilat si atragator, combinandu-se cu WP7 din el perfect! E aiurea sa critici un device, daca il cunosti doar din poze! Chiar si iPhone 4, back in April 2010, imi parea lipsit de design, la fel il criticau si altii, si totusi il iubim mult! Acum as vrea sa fie lumea mai obiectiva, mai sunt si alti producatori ce ofera produse demne de incercat/cumparat/folosit. Bafta!

  4. Ce vezi asa grozav in iOS, zaone ? Ce poate sa faca in plus fata de un Android ?
    Cred ca esti constient ca are lag cand ii faci jailbreak si il incarci cu tweak-uri si aplicatii.
    Si asta doar ca sa spui ca ai un so decent, nu ingradit in toate aspectele de Apple.
    Si ca sa nu-ti pui intrebari sa stii ca am avut iPhone 3GS, am renuntat la el, pt ca nu mi s-a parut nimic extraordinar. Am cumparat neconvins Android, iar acum nu as renunta la el.
    Sunt la al doilea SGS dupa ce primul mi-a fost furat.

  5. Si Android nu are lag vrei sa spui? Sa fim seriosi, daca doar atat desparte Android de iOS pentru tine atunci probabil nu ai folosit ce trebuie.
    Niciodata nu mi-au placut disputele astea Android iOS, iPhone, etc. Fiecare cu gusturile sale si cu preferintele sale. Iti place Android, bravo tie, nu iti place iPhone/iOS, bravo tie.

  6. Nu e vorba de dispute – Android ,IOS. E vorba de afirmatia nesustinuta de nimic ca iOS e cel mai grozav, si aluzia ca celelalte sisteme sunt departe.
    Sunt destule ROM-uri in Android care zboara pe linga iOS – dar cine nu a vazut nu are cum sa stie.
    Nu neaparat imi place Android ci consider superior pachetul hardware+android.

  7. Având în vedere că știrea se bazează pe calculele speculative ale unui analist financiar, care n-are nicio informație de primă mână despre tranzacție, nu sunt prea convins de autenticitatea informației.

    @Bulgar Victor: Neașteptat de copilăros comentariul tău! Apple n-a copiat nimic, ci a dezvoltat în mod consecvent propriul sistem de operare. De ce n-ar fi introdus funcții noi de cum acestea ar fi devenit fezabile, doar pentru că Google a avut aceeași idee, pe care Nokia a avut-o înainte de Google, etc.? D.p.d.v. tehnic sunt implementate diferit! Iar procesul nu a fost pierdut, din contră, totul mergea în favoarea Apple și Nokia a acceptat până la urmă să-și licențieze tehnologiile în condiții avantajoase pentru Apple (ceea ce Apple a căutat de la bun început). Procesul nu s-a pierdut, ci s-a stins prin împăcarea părților. 😛

    Tot de culorile din ecran ești fascinat? Dacă tu îți alegi telefonul în funcție de nuanța de negru de pe ecran, iPhone este un telefon prea complex pentru tine – distracție plăcută cu privitul plăcuțelor colorate (“tiles”) pe fundal negru din WP7! 🙂

  8. Not true, la iOS 4.3.x au aparut multe intr-o perioada scurta de timp, in rest dureaza cateva luni, de exemplu acum pana la iOS 5 nu cred ca vor mai scoate o versiune noua a iOS decat daca au ceva important de rezolvat.

  9. Sunt de acord cu Victor, WP7 e chiar dragut. Din poze si eu aveam impresia ca e necioplit si infantil, dar odata ce am butonat un mobil de-al lor mi-am dat seama ca nu e asa. Design-ul minimalistic iti prezinta strict informatia de care ai nevoie, fara alte elemente grafice care te-ar putea distrage. Desigur, este inca intr-un stadiu ’embrionar’, ii lipseste foarte multe functii (la fel cum a fost si iOS), dar in timp se perfectioneaza ei.
    Ma bucur ca mai intalnesc si comentarii obiective, nu numai ‘religiosi’, ca sa nu zic altfel.
    Cat despre Android, nu am auzit pe nimeni sa se planga de el. Feedback-ul pozitiv adus de userii lui cat si de critici ma indeamna si pe mine sa renunt la Apple si sa trec de partea ‘dusmanilor’, asa cum sunt priviti cateodata cei de la Google.

  10. @Tigris Regalis:

    Uite, iarasi te exprimi ca si cum ai avea cea mai obiectiva opinie si iti permiti sa justifici comentariile altora negativ. E mult de vorbit despre copiat, nu doresc sa intram in conflict, deci iti respect pozitia. Fie, Apple nu a pierdut, insa a fost totusi impusa sa accepte anumite conditii (sumele pe care le va achita Nokiei etc) pe care nu si le-ar fi dorit. Cat despre culori, am mai spus, iPhone 4 are cel mai placut LCD pe care l-am vazut vreodata! Nu inseamna ca doar de asta imi iau telefon. Imi place mai totul la el. Totusi, in foarte multe privinte concurenta este peste ceea ce ofera iOS-ul, insa faptul ca, Androidul, spre exemplu, are o interfata mai caraghioasa/necioplita, cum considera unii, il face sa para inferior. Si nu-mi voi lua SGS II din 3 motive principale: carcasa de plastic, ecran 480 x 800 px, cand puteau sa puna unul de 540 x 960 px si faptul ca inregistreaza sunetul in video cu o frecventa de doar 22KHz, pe cand HTC Sensation inregistreaza Stereo la 44KHz! Asta e foarte important pentru un telefon care a ajuns sa filmeze FullHD. In rest, nu ai cum sa compari performantele unui dual-core cu iPhone 4, chiar daca Gingerbread-ul este inca neoptimizat pentru doua nuclee…