iOS 5 – lupta impotriva Android OS si al jailbreak-ului

iOS 5 va fi lansat in toamna acestui an si va aduce cu el foarte multe functii si optiuni care pana acum erau indisponibile in varianta nativa a sistemului de operare. Prin iOS 5 Apple da impresia ca doreste sa completeze o foarte mare parte din lipsurile existente in iOS dar in acelasi timp aduce si functii noi disponibile exclusiv pe aceasta platforma. Pana acum am vazut in iOS 5 beta implementate multe optiuni si functii care erau disponibile pe Android OS, alte sisteme de operare sau care puteau fi implementate direct din Cydia si sunt sigur ca exista multe alte surprize pregatite pentru noi.

Eu unul vad iOS 5 ca fiind o arma a celor de la Apple, arma folosita atat impotriva jailbreak-ului dar in aceeasi masura folosita impotriva Android OS. Apple a preluat functii disponibile in tweak-uri din Cydia si le-a implementat in iOS 5 pentru a convinge cat mai multi utilizatori sa renunte la jailbreak si sa isi foloseasca terminalele cu functiile native. Desigur ca exista multe multe alte optiuni si functii care pot fi implementate prin jailbreak dar ele nu exista nativ pe alte sisteme de operare inca si Apple nu se va grabi sa le implementeze in iOS. Eu unul consider ca multi vor renunta la jailbreak dupa lansarea iOS 5 si acest lucru se va vedea in viitor.

iOS 5 ca arma impotriva Android OS este din punctul meu de vedere o tentativa de a mentine utilizatorii pe platforma iOS. De cand au aparut smartphone-urile dual-core, utilizatorii de iDevice-uri au inceput sa se intrebe daca nu cumva un “salt” acum ar fi de bun augur mai ales ca terminalele respective se vand la preturi foarte bune. iOS-ul are lipsuri fata de Android OS, sistemul de operare al celor de la Google are lipsuri fata de iOS insa cu iOS 5 Apple reduce diferentele si cu siguranta va convinge multi oameni ca un iPhone merita in continuare cumparat. Functii precum FaceTime prin 3G, posibilitatea de a edita poze, posibilitatea de a folosi tonuri de apel personalizate si de a modifica tonurile pentru orice functie sunt doar cateva schimbari mici dar care conteaza si combinate cu celelalte vor atrage tot mai multi utilizatori.

Voi veti mai face jailbreak dupa lansarea iOS 5? Dar la trecerea catre platforma Android va veti mai gandi?

30 COMENTARII

  1. Eu stau pe iOS 5 (beta) și m-am acomodat fără jailbreak, autonomie mai bună, și cu noile “facilități” din iOS 5, se pare că nu prea mai merită jailbreak-ul, asta bineînțeles dacă nu ești fan aplicații crack-uite.

    PS: Legat de Android, no way, nu mă atrage în nici un fel.

  2. Desi am jailbreak am toate aplicatiile cumparate. Daca ar implementa si bluetooth file transfer si flash pentru Safari ar fi un sistem complet. Totusi , desi am aplicatiile cumparate inainte sa cumpar ceva descarc din Installous sa vad cum e aplicatie , pentru ca Apple prin politica lor nu permit returnarea banilor in caz ca nu esti multumit de aplicatie. Asa o descarc , vad daca imi place dupa care o cumpar sa nu am surprize gen crash sau altele.

  3. IOS pare ca este pe drumul bun, desi unele functii sunt banale pentru 2011, inca sunt “suparat” ca IOS-ul este inca foarte restrictiv si unele chestii ma scot din sarite, dar are el ceva ce inca ma tine legat de el si de terminalele iPhone. In orice caz mai au de lucru si daca chiar vor sa stearga cu Android pe jos mai trebuie implementate multe chestii elementare, gen transfer prin bluetooth, sistem global de fisiere, flash player, sa poti sa-ti pui un amarat de mp3 fara itunes, mass storage.. si altele. La jailbreak nu renunt, o spun cu pana pe inima si sunt sincer ca sunt fan Installous, puteti sa ma injurati cat vreti. Sunt convins ca IOS se va “maturiza” si va renunta la ideile lor tampite si restrictiile lor de 2 bani, singura temere pe care o am are legatura cu unlock, pentru-ca nu am avut banii necesari sa-mi iau un i4 neverlock am cumparat unul deblocat cu gevey sim si sper ca va mai putea fi folosit si de la ios5 in sus.

  4. La trecere android in nici un caz jailbreak cu sigurAnta voi face si pe 7.0 daca va iesi un iphone fara cydia este egal 0 barat:)))))))

  5. Android NU
    jb NU
    Sper sa nu implementeze flashplayer niciodata…
    In rest la cat mai multe functii…importante. Nu de 2 lei…gen poți schimba melodiile de la Mesaje….wtf! In ce an suntem?

  6. Ios fara mobilesubstrate este racheta. De cand nu mai am jb parca am inca un procesor in telefon si inca vreo doua baterii. Este o diferenta uriasa intre un ios cu si fara jb. Absolut singurul lucru care-mi mai lipseste la ios fara jb este 3G unrestrictor. Cat despre aplicatiile hack, nu am instalat niciodata decat aplicatii cumparate – din principiu, educatie si respect pentru munca dezvoltatorilor; si da, intr-adevar, asa cum spune si Shadow, singurul lucru extrem de frustrant este ca atunci cand nu exista o varianta lite a vreunei aplicatii te poti trezii ca dai banii pe vreo tampenie care pare excelenta din prezentare.
    Am cont developer, in prezent am instalat ios5 b3 iar jb-ul nu ma mai tenteaza absolut deloc. Cat despre android… ce sa zic, in casa am numai mac-uri… cred ca asta spune tot 🙂

  7. @Marean
    Mie Facetime mi se pare cea mai utila,chiar o folosesc aproape zilnic.
    Depinde de situatia in care va aflati,distanta,prieteni.

  8. Intotdeauna se vor gasi imbunatatiri necesare atat la ios cat si la jailbreak si tot ce tine de el, si sa spui ca renunti la jailbreak in ios 5 e ca si cum ai spune ca renunti la programele crack-uite ca a aparut windows 7. Jailbreak-ul iti da posibilitatea sa faci ce vrei cu terminalul pe care ai dat bani frumosi, nu v-a disparea decat odata cu ios-ul dupa mine.

  9. Apropo de flash da, o mare mizerie … si youtube-ul presupun ca tot o mizerie este dupa mintea unora nu ? Eu cred ca e o mare mizerie sa dai pe un terminal o gramada de bani si sa nu te bucuri de tot ceea ce poate face.Asta e un mare motiv pentru care nu mi-as lua ipad, ah si faptul ca multitasking-ul lasa de dorit.

  10. Am un 3GS si n-am facut jb niciodata pe el, si nici n-am de gand pt ca sunt multumit de OS, iar de tweak-uri n-am nevoie. iOS 5 e mai mult decat binevenit, insa tot are lipsuri. Ar fi fost fain un multitasking gen android, totusi.

  11. jb ingreuneaza mult iOS. prefer un sistem curat, cateva aplicatii de care am nevoie le-am cumparat. e o diferenta mare intre i4 jb si i4 fara jb.

  12. Daca ar fi asa cum spun aboslut toti de mai sus Romania ar fi cea mai civilizata si mai dezvoltata tara din tot universul…..dar defapt noi suntem cei mai ipocriti oameni care exista,e unu mai sus care el cumpara toate aplicatiile dupa ce le testeaza in prealabil din install0us….Iti dai seama cu downloadeaza el igo se uita pe ea,daa e perfect stai sa o si cumpar,pac 75$…..tot in Romania noi avem o vorba:cat rahat poti sa mananci?Da voi face jailbreak pentru aplicatii,am peste 100 de aplicatii pe telefon care daca ar fi fost cumparate ar fi depasit cu mult valoarea telefonului (1000$) Un iphone fara aplicatii este ca nokia 1100,observ ca niciunul nu sunt fani ai aplicatiilor,eee uite ca eu sunt si al celor piratate,traiasca install0us.

  13. chc, simti si o frustrare printre cele 100 de aplicatii? Furi painea, salamul si berea zilnica? Omul acela incerca o aplicatie si daca-i era utila, o cumpara, comportament mult mai corect decat atitudinea ta. Ma gandesc ca folosesti toate cele 100 de aplicatii, esti un om de afaceri dupa atatea aplicatii si uite ca ai uitat sa platesti, ca traiesti in Romania… Sigur nu esti politician? Cert, cumpar si ma lasa rece orice interventie de alt gen pe telefon, pentru ca n-am baut iaurt sa iau un iphone si daca am dat atatia bani, m-am gandit din start ca o sa mai dau pentru after sales. Daca aveam buget redus, era de preferat alt telefon, logan, garsoniera, etc si tot cinstit eram, chestie de principiu, nu-ti explic ca nu poti tu intelege printre cele 100 de aplicatii inteligente 😉

  14. @doc—cu alte cuvinte daca prietenul meu din copilarie e full de bani si imi da i4 ca el isi ia i5 eu ar trebui ori sa il refuz ori sa nu mai mananc doua trei zile pt a lua cateva jocuri.
    Orice asemanare cu persoane reale este intamplatoare
    Morala: unii nu isi permit luxul de a fi cinstiti in asemenea hal incat sa refuze “gratuitatea”

  15. de schimbat nu o sa schimb ios cu altceva,in schimb o sa imi trebuiasca sa imi fac un update la mobil,sa trec pe iphone 4,asta dupe lansarea celei de a-5-a versiune,de sint bugetar si sint limitat,cit de spre jb. totul se va rezuma in functie de ce va oferi ios 5 si preturile din Apple store,asa ca nu spun niciodata…niciodata

  16. ma uit la majoritatea care au postat aici toata lumea cumpara app….. si daca iei pe fiecare in parte nu exista unul care sa nu foloseasca/folosit install0us, atata timp cit sunt unele restricti este normal sa folosesti alternativa si cei care sustin ca niciodata android ia mai ganditiva ce telefoane ati avut pana a-ti luat iphone legat de android folosesc si android nu am facut pact cu apple

  17. ios 5, dar tot fara radio si bluetooth

    marele avantaj al iphone ului este calitatea materialelor si nu softul care este sub android

  18. Eu am in paralel ios 4.3.3 si Android 2.3.3, fiecare are farmecul,utilitatea si lipsurile, dar trebuie sa recunoastem ca multi dintre cei care zic ca urasc Androidul nici macar nu l-au icercat macar odata.

  19. iOS o sa fie ceva mai bun si mai putin restrictiv, pt ca e fortat de existenta Android. Ar trebui sa multumiti Google pt asta.Altfel va dadea Jobs, doar peste ochi.
    Cat despre lupta dintre cele doua sisteme, e demult pierduta de iOS – vezi evolutia market share.

  20. Eu am sa fac jailbreakreak atâta timp cât operatorii (vezi Vodafone) blochează funcții de baza cum ar fi personal hotspot. Altfel nu as face… Nu mi se pare ok atitudinea VFRO mai ales ca pe Android astfel de limitare nu exista. Nu înțeleg ratiunea pentru a o avea pe iPhone din partea lor, mai ales ca atat Cosmote cât si Orange au renunțat la a mai bloca acest feature.

  21. Evolutia cotei de piata (“market share” cum o numeste un utilizator mai putin experimentat) este irelevanta datorita nereprezentativitatii in compararea sistemelor de operare de pe cele doua dispozitive (5 modele de iPhone si aprox 30 modele de smartphone-uri ce ruleaza Android).

    Jailbreak-ul pe iOS 5 isi are rolul lui, iar majoritatea utilizatorilor il vor accepta in continuare. Eu voi face jailbreak doar untethered (cand va fi disponibil) si numai daca Siri va fi portat (in cazul in care Apple nu il va integra printr-un update).

    In rest sunt multumit de iOS 5, in ciuda faptului ca are multe bug-uri minore (mai multe reporniri decat pe 4.3.3), dar durata bateriei, cel putin in cazul meu, e mai buna ca niciodata (2 zile, in conditiile in care mai mult de 1 zi si 1/4 nu reuseam sa obtin pe iOS 4.3.3)