Apple breveteaza un sistem de achizitionare offline pentru aplicatii

Cei de la 9to5Mac au descoperit un brevet de inventie apartinand companiei Apple care descrie o modalitate de achizitionare offline a aplicatiilor disponibile in iTunes. In mod normal pentru a cumpara o aplicatie din iTunes este nevoie de o conexiune de internet care ne permite sa accesam continutul magazinului de aplicatii si sa descarcam aplicatia dupa ce o cumparam. Apple a gandit un sistem de credite asemanator cu cel pentru iTunes Gift Card-uri care ar permite stocarea in dispozitiv a unor credite care ne-ar permite sa cumparam aplicatii chiar si in cazul in care nu avem o conexiune de internet disponibila. Practic vorbim despre stocarea in terminal a unor date care contin informatii despre creditul disponibil in contul nostru, informatii care la conectarea la internet sunt sincronizate cu serverele Apple.

This is directed to providing offline purchasing of media items using an electronic device. One or more media items that are not part of a user’s media library can be stored on an electronic device. When a user later wishes to play back one of the media items, but the device cannot connect to a communications network to provide payment information for purchasing the media items, the electronic device can use pre-paid credits that were purchased and stored by the device when a communications network was available to complete the purchase. By using pre-paid credits, the media store can be assured that the user has sufficient funds for the media item purchase.

Avem creditele dar oare de unde luam aplicatiile daca nu avem o conexiune la internet? Apple gandeste un sistem care ar salva pe un dispozitiv electronic anumite informatii despre catalogul iTunes iar cu ajutorul aplicatiei iTunes din iOS am putea cauta prin App Store si cumpara offline aplicatiile care ne intereseaza. Practic ar fi vorba despre un dispozitiv care ar salva singur aplicatii din App Store si care ne-ar permite sa le instalam in terminalele noastre numai daca avem credit disponibil pentru acest lucru. La reconectarea la internet ne vor fi deduse din contul iTunes creditele folosite pentru a face achizitia. Apple ar folosi sistemul iTunes Genius pentru a invata tabieturile utilizatorilor si pentru a salva datele care ar fi importante pentru ei. Toate informatiile vor fi desigur salvate intr-o forma criptata pe un dispozitiv deci nu vom avea acces la ele.

The recommended items can be selected based on any suitable criteria, including for example the media items of the user’s library, recently played back media items, media item rankings, recently purchased or added media items, a preference profile defined by the user, or combinations of these. In some embodiments, the recommended media items can be selected based on playback or sale information provided by other users (e.g., the top selling media items in the media store, or the recently purchased media items by users in a local network). When the electronic device is connected to the host device, the host device can transfer the recommended media items to the electronic device for local storage.

Daca Apple ar concepe un asemenea sistem atunci piratarea aplicatiilor ar face un mare pas inainte deoarece este foarte greu de crezut ca un dispozitiv poate tine date criptate in el pentru multa vreme. Daca pe un dispozitiv ar fi salvate aplicatii din App Store atunci in mod sigur s-ar gasi cineva care sa sparga criptarea si sa ia aplicatiile gratuit. Pe de alta parte nici sistemul de credite nu este de neatins deoarece din iOS putem modifica datele contului nostru avand in vedere ca totul este salvat offline inainte de a fi sincronizat online. Nu stiu daca Apple va impleementa vreodata un asemenea sistem dar imi vine greu sa cred ca o va face.