Iata cat de mult depinde Apple de Samsung pentru producerea iDevice-urilor

      Probabil multi dintre voi stiu deja ca o parte dintre componentele iDevice-urilor sunt livrate de catre Samsung iar in imaginea de mai sus avem o impartire a componentelor furnizate de fiecare furnizor in parte. De la Samsung Apple ia 26% din totalul componentelor pentru iPhone 4, mai exact ia procesorul, RAM-ul, si memoria flash pe care stocam toate datele noastre. Practic Samsung livreaza catre Apple toate componentele importante fara de care un terminal iPhone 4 nu ar putea functiona sub nici o forma. Cei de la Economist au facut aceasta imagine pentru a evidentia cat de mult depinde Apple in ceea ce priveste producerea terminalului iPhone 4.

The “teardown” graphic below, based on data from iSuppli, a market-research firm, shows who makes what inside the iPhone, and how much the various bits cost. Samsung turns out to be a particularly important supplier. It provides some of the phone’s most important components: the flash memory that holds the phone’s apps, music and operating software; the working memory, or DRAM; and the applications processor that makes the whole thing work. Together these account for 26% of the component cost of an iPhone.

     Daca relatiile dintre Apple si Samsung s-ar “raci” indeajuns de mult si compania astiatica s-ar decide sa nu mai onoreze contractele atunci Apple ar avea probleme destul de mari in gasirea altor furnizori de componente pentru iPhone 4. Desigur ca acest lucru este putin probabil sa se intample insa acum privim dintr-o alta perspectiva relatia dintre cele 2 companii. Chiar si in situatia in care Apple depined de Samsung, compania din Cupertino a avut curajul sa isi dea partenerul in judecata si chiar sa ii blocheze vanzarile de produse in Europa deci este posibil ca in viitor sa aiba loc o ruptura in ceea ce priveste cooperarea pentru producerea de iDevice-uri.

      Practic Samsung ar putea “lovi” Apple destul de serios daca ar dori insa daca ar face acest lucru ar avea mai mult ca sigur de platit despagubiri considerabile.

30 COMENTARII

  1. Nu cred ca pot decide sa nu mai onoreze contractul. Contractul trebuie respectat indiferent cum decurge relatia intre parteneri.
    Probabil au niste clauze groaznice de reziliere si nu cred ca Samsung isi permite asta.

  2. De fapt Apple nu depinde chiar atât de Samsung, pentru că acele componente care provin de la Samsung pot fi luate, la o adică, de la oricare din zecile sau sutele de alți furnizori din toată lumea. De ex. procesorul este asamblat de Samsung după proiectele și specificațiile Apple, iar dacă Apple dă altui producător comanda pentru a-i produce procesoarele, acesta va accepta bucuros s-o facă și Samsung iese “de pe felie” într-o clipită (chiar Intel se oferise acum ceva timp să facă ei procesoarele pentru Apple, după specificațiile Apple). De memorii nici nu mai vorbim, acestea se găsesc chiar peste tot și oricare furnizor ar fi bucuros să aibă un client ca Apple, deci Samsung nu stă deloc așa bine – dependența de coreeni nu există în fapt.

  3. daa tigrusorule asa e,nu contesta nimeni asta,dar zaone prezenta acum o saptamana macbook air cu ssd-uri samsung si ssd-uri toshiba,cele cu samsung erau cu peste 30% mai rapide decat cele toshiba,asa ca…..

  4. @Tigris Regalis: We mised you 😀
    Revenind la subiect, Apple trebuie sa renegocieze contracte probabil mai putin avantajoase cu altii avand in vedere ca ei atunci vor sti in ce situatie se afla compania.

  5. @Tigris, samsung are avantajul competitional al unei colaborari deja existente. La nivelul asta nu-si permit sa renunte la un contract “ca se gaseste oricand altcineva”. Asta e gandire de shaormist de bucuresti, renunt oricand la producatorul X ca exista mereu furnizorul Y.

  6. @zaone eu sunt de parere ca tot Samsung ar pierde,ar pierde un client foarte mare si prin urmare,un profit foarte mare 🙂
    De asemenea concurenta abia asteapta sa prinda un contract cu Apple avand in vedere ca iDevice-urile se vand ca painea calda.

  7. Io cred ca samsung ia mai mult pe piese pt apple decat pe telefoane si nu vad de ce ar strica o relatie care samsung castiga mucho…

  8. @Tigris vorbesti de parca apple ar fi mare designer de procesoare ca intel ,amd,nvidia si altii…..le da alora de la samsung matricea si zice asa vreau sa fie hai voi asamblatil …..

  9. Nu vreau eu sa ma dau mare destept pe aici,dar apple fara samsung nu ar putea duce lucrurile la bun sfarsit,apple nu ia numai astea 3 piese de la samsung,apple ia mult mai mult,la absolut toate produsele lor,ipaduri,iphoneuri,laptopuri,etc apple cumpara piese gen:ecrane,procesoare,memorii ram,harduri,ssd-uri,plus multe altele.Daca samsung acum ar spune stop cu toate ca ar platii daune,oare ce s-ar intampla cu apple,sa imi raspunda si mie cineva,peste noapte sigur gasesc ei alta companie care sa le faca sute de milioane de piese importante pentru deviceurile lor,nu???Daca gandim logic cel putin un an ar dura ca lucrurile sa reintre pe fagasul lor normal,si anume ca acele companii sa intocmeasca contracte,sa construiasca si sa livreze piesele respective,dar daca va dura un an,peste un an acele piese vor fi deja depasite…Credeti ca apple va putea rezista pe piata fara sa vanda nimic timp de un an de zile,sau asta ii va aduce falimentul,intreb si eu….

    Numai sa ne gandim ce s-ar intampla pe piata bursiera cu actiunile apple daca s-ar anunta ca samsung a reziliat contractul cu apple,si apple vor ramane fara produse,unde se vor duce valoarea actiunilor lor,samsung de bine de rau au ce sa vanda pentru ca ei isi construiesc singuri piesele si nu depind de nimeni…

  10. nu e chiar asa de simplu cu procesorul. sa nu uitam ca apple a refuzat tegra si intel pentru consumul mare iar samsung au fost singurii caoabili sa faca ce dorea apple.

  11. Uhhh – unii chiar cred ca Apple face design de procesoare. Alea din iPhone sunt procesoare Samsung, adaptate la cerinta clientului.
    Cum de nu si-au facut procesoare singuri si atunci cand au renuntat la IBM si au trecut la Intel in Mac-uri ?
    A fost mai simplu pt ei sa schimbe to MacOS-ul decat sa conceapa un procesor – treaba nu prea complicata, avand in vedere ce suport hardware redus are.

  12. Nu, Apple nu face design de procesoare. Doar face cerințe draconice pe care le impune subcontractorului, adică la aia cu ochii mici de le fac pe bandă :))

  13. Multi “cunoscatori” pe aici si mai ales copii ofuscati care nu inteleg nimic din tehnologia asta…

    Pentru Apple, Samsung este doar un furnizor de componente, NU Samsung inventeaza procesoarele asa ca Apple poate schimba oricand producatorul de procesoare si cu atat mai usor de alte componente. La cati bani a investit Apple in cercetare si dezvoltare trebuie sa fii cel putin redus mintal sa crezi ca ar sta la mana cuiva sa “inventeze” procesoare pentru ei… pur si simplu Samsung face procesoarele dupa cerintele si specificatiile Apple si cum a spus cineva mai sus oricand se poate indrepta spre Intel sau alte firme pentru producerea lor.

    @alev, nu stiu cate telefoane Samsung ai tinut in mana si nu stiu cum poti compara un produs High End cu un produs care iti da impresia (pentru ca din asta e facut) de plastic ieftin ! … Degeaba pui tu un sistem de operare facut de altii si hardware bun intr`un ambalaj de 2 lei doar doar mai scazi putin pretul. Nu comenteaza nimeni aici de toata productia si afacerile Samsung care nu sunt legate doar de Telefoane.

  14. pina si i600(samsung) avea plastic cauciucat si se simtea mai bine la palpare,de ce nu au pus si pe sg1-2,aaa trebuia sa creasca pretul din cauza costurilor,aham,am inteles,si atunci scadeau vinzarile…:))

  15. bv oakyz ai mare dreptate,e floare la ureche sa schimbi producatorul tau cu altul peste noapte,bati din palme si maine alta companie se apuca si face 10 milioane de procesoare pe luna dupa specificatiile tale,si maine seara ti le si livreaza,ca doar apple a investit enorm,bravisimo….

    In primul rand numai contractele si negocierile ar dura cel putin cateva saptamani,dupa aceea daca ar schimba tara,japonia spre exemplu ar dura si acolo,tot felul de contracte si intelegeri intre tari,dupa aceea se vor face proiecte,proiectele alea trebuie sa devina realitate si sa corespunda cu cererile apple,se fac matrite,prototipuri,se asambleaza prototipurile,care aceste prototipuri trebuie testate ca nu vrem sa vindem produse ”high end” netestate,nu?,dupa asta se trece la productia in masa,care aceasta productie trebuie livrata,si cum s-a schimbat tara se schimba si divizia de transport,aici alte piedici,din japonia pana in china trebuie sa mearga vaporul,si vaporul nu zboara,dureaza si ala cateva zile,saptamani etc…Toate astea insumate inseamna luni si luni sau chiar ani,in opinia mea evident de copil ofuscat,un inteligent ca tine stie cum stau lucrurile,pac schimba si a doua zi incep asamblarile.

  16. daca samsung era doar un simplu furnizor probabil ca apple il schimba cu altcineva cand au inceput procesele…………cat despre samsung si procesoare nu uita ca pe cele din galaxy samsung le produce si cel din galaxy s2 e mai bun decat tegra2 si probabil A4 din iphone e doar o simpla variatie de Hummingbird de aia e asa de bun si probabil A5 va fi o varianta de Exynos……….iar la partea cu software facut de altii sa nu uitam ca samsung are Bada OS (un nume neinspirat zic eu) spre deosebire de altii si cu versiunea 2.0 incepe sa arate din ce in ce mai bine ….. deci samsung mai face cate ceva spre deosebire de altii (si nu ma refer la apple aici)……nu zic ca ei sunt cei mai buni dar nici fii ploii nu sunt

  17. da,sistemul propririu celor de la samsung incepe sa impresioneze,chit ca e inspirat din toate celalalte,dar nu stiu de ce am vaga impresie ca samsung isi vede de treaba cu toate cele,iar cind o sa prinda la cotitura Apple o sa-i traga clapa cit se poate de bine…..sper sa ma insel

  18. am impresia ca nu stii sau uiti unde traiesti de dai buzna asa peste mine…;)))..serviciile de aici,nu sint cele de “acolo”s-au din alta parte,asta ca sa fim intelesi de la bun inceput,si da,nu esti singurul care are/avut “carapacea”crapata/fisurata…asta ca sa te mai inbunez..:))))…cit despre “electronica”…mai uita-te odata la poza…

  19. Am citit acum putin timp aici sau pe alt site ca apple deja colaboreaza cu o alta companie cu privire la procesoarele din iPhone si iPad….deci samsung nu e chiar asa important pentru apple…oricum, pe noi ne intereseaza ca produsele apple sa fie cat mai bune, indiferent cine le face procesoarele sau de la cine iau display-urile…deci daca incep sa faca procesoare in Targoviste si display-uri in Resita sau eu stiu unde si rezultatul final e mai bun, eu sunt fericit, si cred ca asa ar fi toata lumea…

  20. @Alex copil analfabet, fa un efort si scrie macar numele corect. Cat despre telefoane, tu ai din 2009 eu am cu mult inaintea ta incepand de la iPhone 2(g) si inca de pe vremea aia dadea clasa la capitoul materiale la majoritatea telefoanelor disponibile pe piata. iPhone 3g(s) cu plasticul ala lacuit de care spui tu nu da senzatia de telefon facut in debara de un chinez…. se vede ca pretentiile tale legate de calitatea unui telefon tind spre nokia 1100.

  21. @Bogdan: +1

    De mult ce “depinde” Apple de Samsung (NOT!), deja a trecut pentru turnarea următoarei generații de procesoare (A6) la producătorul TSMC!

    Iar design-ul pentru A4 și A5 provine într-adevăr de la Apple, nu de la Samsung, mai precis Apple a preluat două companii specializate în design-ul de procesoare cu consum redus și inginerii acestora, ajunși la Apple, au conceput A4, A5 și acum și A6. Iar date fiind problemele cu Samsung, a fost schimbată elegant turnătoria procesoarelor!

    Și nu are legătură cu nicio șaormerie din București, pentru că Apple poate da comenzi de cantități imense pe care (după cum s-a văzut când apăruseră constrângerile pe piață după tsunami) le poate plăti chiar și cash, în avans, iar în aceste condiții sunt destule companii interesate să primească astfel de comenzi de la Apple, cât mai repede, deci – după cum s-a văzut și în practică în cazul TSMC – relocarea producției nu durează ani, ci doar câteva luni.

    Așadar, nu trebuie să ne facem griji, nu există nicio dependență la acest nivel și noile iDevices nu se vor lăsa prea mult așteptate doar din cauza unui furnizor-problemă, care s-a gândit că poate copia / imita nepedepsit produsele clientului.