Iata cat de mult depinde Apple de Samsung pentru producerea iDevice-urilor

30

      Probabil multi dintre voi stiu deja ca o parte dintre componentele iDevice-urilor sunt livrate de catre Samsung iar in imaginea de mai sus avem o impartire a componentelor furnizate de fiecare furnizor in parte. De la Samsung Apple ia 26% din totalul componentelor pentru iPhone 4, mai exact ia procesorul, RAM-ul, si memoria flash pe care stocam toate datele noastre. Practic Samsung livreaza catre Apple toate componentele importante fara de care un terminal iPhone 4 nu ar putea functiona sub nici o forma. Cei de la Economist au facut aceasta imagine pentru a evidentia cat de mult depinde Apple in ceea ce priveste producerea terminalului iPhone 4.

The “teardown” graphic below, based on data from iSuppli, a market-research firm, shows who makes what inside the iPhone, and how much the various bits cost. Samsung turns out to be a particularly important supplier. It provides some of the phone’s most important components: the flash memory that holds the phone’s apps, music and operating software; the working memory, or DRAM; and the applications processor that makes the whole thing work. Together these account for 26% of the component cost of an iPhone.

     Daca relatiile dintre Apple si Samsung s-ar “raci” indeajuns de mult si compania astiatica s-ar decide sa nu mai onoreze contractele atunci Apple ar avea probleme destul de mari in gasirea altor furnizori de componente pentru iPhone 4. Desigur ca acest lucru este putin probabil sa se intample insa acum privim dintr-o alta perspectiva relatia dintre cele 2 companii. Chiar si in situatia in care Apple depined de Samsung, compania din Cupertino a avut curajul sa isi dea partenerul in judecata si chiar sa ii blocheze vanzarile de produse in Europa deci este posibil ca in viitor sa aiba loc o ruptura in ceea ce priveste cooperarea pentru producerea de iDevice-uri.

      Practic Samsung ar putea “lovi” Apple destul de serios daca ar dori insa daca ar face acest lucru ar avea mai mult ca sigur de platit despagubiri considerabile.