Prima Pagina Apple Apple sfideaza legelile comunitare, ofera garantie de doar un an pentru propriile...

Apple sfideaza legelile comunitare, ofera garantie de doar un an pentru propriile produse

      V-am spus acum cateva luni ca italienii sunt nemultumiti de garantia oferita de catre Apple pentru produsele vandute in propriile magazine si ca au facut o plangere la o agentie guvernamentala italiana care protejeaza drepturile consumatorilor. Apple a fost acuzata ca nu respecta legislatia europeana care prevede ca orice produse vandute in interiorul Uniunii Europene trebuie sa beneficieze de garantie timp de 2 ani de zile. Aceasta prevedere ar fi inscrisa in articolele 132 si 133 ale codului comercial al Uniunii Europene insa Apple in momentul de fata nu o respecta in vreuna dintre tarile in care are magazine.

     Resellerii de produse Apple din unele tari ale UE ofera 2 ani de garantie pentru anumite produse vandute in regim propriu insa un an din garantie este suportata de vanzator si nu de catre Apple. In Romania Orange, Vodafone si Cosmote ofera 2 ani de garantie pentru terminalele iPhone, unele magazine online aplica aceeasi procedura insa resellerii ofera doar 1 an de garantie. Nu vorbim aici despre garantia de conformitate ci despre garantia care se acorda in cazul in care produsul se strica si trebuie reparat sau inlocuit.

     In Italia Apple ar putea primi o amenda intre 5.000 si 50.000 pentru nerespectarea prevederilor europene insa in restul UE compania din Cupertino pare sa nu fie deranjata de vreun guvern.

 • Mihai_rt

  Sper sa fie sanctionati in toatele statele UE

 • Lucian

  Din ce am vorbit eu cu cei de la service noumax se ofera garantie 1 an FARA factura de la magazin si 2 ani CU factura!

 • Hai ca asta-i buna :))))))))))) Deci ei cumva le vand “pe sub mana”.

 • alex

  am fost si eu astazi cu ipad-ul la noumax .ti-am spus zaone partea dreapta a display-ului are o tenta galbuie …mi-au oprit ipad-ul acolo pentru inlocuire ,,,frumos ,civilizat, placut impresionat acum astept 2-3 zile pina vine altu …deci se poate si in Romania …

 • onu

  emag ofera 1 an la produse… dar stai! nu suntem in UE :))

 • Lucian

  Garantia la iphone/ipad la emag NU e oferita de emag, ci de alta firma.
  @zaone – daca ti-ai pierdut garantia(factura) la iphone/ipad si esti in primul an de garantie(verifica in baza de sate a apple daca e valid tel, daca are garantie) poti merge la noumax si ti-l repara. Ideea e ca asa ai garantie chiar daca tel a fost cumparat din state sau de la un “meserias” de pe net.

 • Bine, eu stiu care e procedura dar aici vorbeam de altceva, de termenul de acordare a garantiei. Este irelevant daca eMAG acorda sau nu garantia, eu de la ei am cumparat produsul, legal tot la ei il trimit, ce fac ei dupa e problema lor.

 • djcata

  deci cand trebuie sa se interzica concurenta sar repede instantele europene , dar cand e vorba sa ii sanctioneze pe apple nu se aplica legea ….. frumos

 • Lucian

  @zaone – cumpar frecvent de la emag si iti pot spune ca se ofera de la livrare mai multe tipuri de garantii. La o placa de retea am primit garantie emag si la iphone 4/ipad 2 am primit o garantie de la ALTA firma, cu alte date de contact, si cu alt loc de service. Presupun ca poti duce produsul la garantie direct la firma care ofera garantia sau poti merge la emag, sa-l primeasca ei si sa-l trimita mai departe. Am verificat sn la noumax si mi-au spus iminpot primi si ei pridusul in garantie conform cu ce am scris mai sus.

 • Ok, corect, ei pot colabora cu alte companii pentru garantie dar tu ca si client la emag te duci sa ti se rezolve problema ca de la ei ai cumparat produsul si nu de la firma care acorda garantia. E obligatia emag sa ia produsul in service si de acolo fac ce vor cu el, il repara ei, il trimit la alta firma, il inlocuiesc, etc.

 • sgs

  Da asa se intampla,eu am avut un laptop alienware cumparat de la emag si dupa un timp avea joc la balamale de la ecran,garantia se facea la alta firma,si aveam 2 posibilitati:
  1 Sa las produsul la emag si ei il vor trimite mai departe la serviceul autorizat de ei(iar acest lucru dura intre 7 si 14 zile lucratoare)..
  2 Sa ma duc eu direct la serviceul autorizat de ei unde toata treaba dura intre 3 si 7 zile….

  Ce vreau sa spun este ca emag mie mi s-au parut destul de seriosi,laptopul meu alienware venea cu garantia de 2 ani de zile la laptop si 6 luni la baterie….Dupa un an de zile am avut problemele cu balamalele ecranului si bateria la o cadere de tensiune(si anume s-a luat curentul electric si a revenit brusc) nu mai tinea deloc,in prima faza nu au fost de acord sa imi schimbe bateria sustinand ca este iesita din garantie,dar cand a venit laptopul de la garantie a venit si cu o baterie nou nouata,iar acest lucru m-a surprins placut,deci se poate si in Romania..

 • shorty

  Apple acorda garantie 1 an insa pe certificatele de garantie scrie clar “2 ani garantie pentru persoane fizice in conformitate cu Legea.. xx”. Si e corect ce zicea cineva intr-un post anterior ca se ofera garantie pe baza de S.N si nu ai nevoie neaparat de factura. Poate verifica fiecare daca mai are garantie pe site-ul Apple. In Lion chiar exista un buton in fereastra Info care te directioneaza direct si verifica dupa S.N. de pe produsul respectiv.

 • E doar 1 an garantia.

 • mircea

  @zaone de unde fac si eu rost de o garantie in alb pentru iphone 4? eu am pierdut certificatul de garantie si cei de la service mi-au spus ca nu pot sa imi repare telefonul daca nu am garantia in original!, am incercat sa fac un duplicat la certificat dar nu imi face nimeni pentru ca nu vin decat in pachet cu tot cu telefon!

 • De unde sa stiu eu ? :))) Nu e cam ilegal sa falsifici documente de genul asta? Ba da…

 • Mircea

  Nu sa il falsific, vreau sa il completez si apoi sa ma duc la vodafone sa imi puna stampila in original, ca factura o am dar la service nu mi-l repara daca nu am si garantia in original