Apple sfideaza legelile comunitare, ofera garantie de doar un an pentru propriile produse

      V-am spus acum cateva luni ca italienii sunt nemultumiti de garantia oferita de catre Apple pentru produsele vandute in propriile magazine si ca au facut o plangere la o agentie guvernamentala italiana care protejeaza drepturile consumatorilor. Apple a fost acuzata ca nu respecta legislatia europeana care prevede ca orice produse vandute in interiorul Uniunii Europene trebuie sa beneficieze de garantie timp de 2 ani de zile. Aceasta prevedere ar fi inscrisa in articolele 132 si 133 ale codului comercial al Uniunii Europene insa Apple in momentul de fata nu o respecta in vreuna dintre tarile in care are magazine.

     Resellerii de produse Apple din unele tari ale UE ofera 2 ani de garantie pentru anumite produse vandute in regim propriu insa un an din garantie este suportata de vanzator si nu de catre Apple. In Romania Orange, Vodafone si Cosmote ofera 2 ani de garantie pentru terminalele iPhone, unele magazine online aplica aceeasi procedura insa resellerii ofera doar 1 an de garantie. Nu vorbim aici despre garantia de conformitate ci despre garantia care se acorda in cazul in care produsul se strica si trebuie reparat sau inlocuit.

     In Italia Apple ar putea primi o amenda intre 5.000 si 50.000 pentru nerespectarea prevederilor europene insa in restul UE compania din Cupertino pare sa nu fie deranjata de vreun guvern.