iPhone 5 si pretul la lansare

26

     Cateva saptamani ne despart de lansarea terminalului iPhone 5 in magazinele companiei Apple si unii dintre voi se intreaba mai mult ca sigur cat vor fi nevoiti sa scoata din buzunar pentru a achizitiona cel mai dorit gadget de pe planeta. Anul trecut iPhone 4 a avut un pret de lansare usor mai mare decat in cazul iPhone 3GS insa chiar si asa magazinele Apple au fost asaltate de clienti dornici sa cumpere cel mai nou produs al companiei. In Europa preturile au pornit de la 600€ in Marea Britanie si au ajuns pe la 700€ in Romania(la 3 luni distanta) pentru versiunea de 16 GB. In acest articol voi discuta doar despre versiunea de 16 GB deoarece versiunea de 32GB costa cu 100/120€ mai mult si calculul il faceti voi.

     Practic terminalul celor de la Apple a avut un pret de pornire de 600€ in Marea Britanie, 630€ in Franta si 660€ in Italia, tari in care terminalele sunt comercializate decodate in magazinele Apple. Anul acesta ma astept ca iPhone 5 sa aiba preturi cel putin egale sau poate usor mai mari decat anul trecut, chiar daca dolarul a pierdut teren in fata euro sau a lirei sterline si chiar daca Apple a actualizat recent preturile pentru anumite App Store-uri. Este foarte putin probabil ca iPhone 5 sa fie mai ieftin, Apple are o traditie in a mentine preturile neschimbate pentru produsele nou lansate asa ca nu va recomand sa va ganditi ca veti putea achizitiona un iPhone 5 la un pret mai mic de 600/700€ anul acesta.

     In Romania, pentru inceput, preturile vor fi foarte mari, bisnitarii vor aduce terminalele pentru minim 900 – 1000€ pentru versiunea de 16 GB. Partea buna este ca magazinele online: evoMAG, emag, etc, ar putea interveni si ar putea oferi terminale la preturi mult mai “prietenoase”, asa cum au facut cu tableta iPad 2. Desigur ca totul depinde de stocurile magazinelor Apple si de cererea disponibila pe piata insa eu unul sunt increzator ca aceste 2 magazine online vor fi printre primele care vor aduce iPhone 5 la un pret “aproape” normal in Romania.

     La Orange, Vodafone sau Cosmote terminalul va fi disponibil abia in preajma sarbatorilor de iarna insa veti avea ocazia de a il achizitiona la pret subventionat deci asteptarea ar putea merita. Acestea fiind spuse, nu mai ramane decat sa vedem cum se prezinta noul terminal al companiei Apple.