iPhone 5 si pretul la lansare

     Cateva saptamani ne despart de lansarea terminalului iPhone 5 in magazinele companiei Apple si unii dintre voi se intreaba mai mult ca sigur cat vor fi nevoiti sa scoata din buzunar pentru a achizitiona cel mai dorit gadget de pe planeta. Anul trecut iPhone 4 a avut un pret de lansare usor mai mare decat in cazul iPhone 3GS insa chiar si asa magazinele Apple au fost asaltate de clienti dornici sa cumpere cel mai nou produs al companiei. In Europa preturile au pornit de la 600€ in Marea Britanie si au ajuns pe la 700€ in Romania(la 3 luni distanta) pentru versiunea de 16 GB. In acest articol voi discuta doar despre versiunea de 16 GB deoarece versiunea de 32GB costa cu 100/120€ mai mult si calculul il faceti voi.

     Practic terminalul celor de la Apple a avut un pret de pornire de 600€ in Marea Britanie, 630€ in Franta si 660€ in Italia, tari in care terminalele sunt comercializate decodate in magazinele Apple. Anul acesta ma astept ca iPhone 5 sa aiba preturi cel putin egale sau poate usor mai mari decat anul trecut, chiar daca dolarul a pierdut teren in fata euro sau a lirei sterline si chiar daca Apple a actualizat recent preturile pentru anumite App Store-uri. Este foarte putin probabil ca iPhone 5 sa fie mai ieftin, Apple are o traditie in a mentine preturile neschimbate pentru produsele nou lansate asa ca nu va recomand sa va ganditi ca veti putea achizitiona un iPhone 5 la un pret mai mic de 600/700€ anul acesta.

     In Romania, pentru inceput, preturile vor fi foarte mari, bisnitarii vor aduce terminalele pentru minim 900 – 1000€ pentru versiunea de 16 GB. Partea buna este ca magazinele online: evoMAG, emag, etc, ar putea interveni si ar putea oferi terminale la preturi mult mai “prietenoase”, asa cum au facut cu tableta iPad 2. Desigur ca totul depinde de stocurile magazinelor Apple si de cererea disponibila pe piata insa eu unul sunt increzator ca aceste 2 magazine online vor fi printre primele care vor aduce iPhone 5 la un pret “aproape” normal in Romania.

     La Orange, Vodafone sau Cosmote terminalul va fi disponibil abia in preajma sarbatorilor de iarna insa veti avea ocazia de a il achizitiona la pret subventionat deci asteptarea ar putea merita. Acestea fiind spuse, nu mai ramane decat sa vedem cum se prezinta noul terminal al companiei Apple.

26 COMENTARII

  1. Sunt curios care vor fi preturile la operatorii de telefonie mobila, pretul telefonului + ce abonament ne obliga sa ne facem. Ma gandesc ca pretul abonamentului va de la 30 de euro in sus.

  2. @Globutz daca te gandesti asa si Bentley este scump, dar cine isi permite……. cumpara, asa este si cu iphone 4 ( nu este smartphone de low budget, dar nu este nici de lux, este pentru clasa medie ), eu sigur ca voi achizitiona i5 doar cand preturile vor cade si cand o sa aflu de unele probleme si daca imi convine atunci il iau!

  3. Cred ca “onu” se referea ca astepti o luna jumatate din momentul in care e anuntzat de Apple, si “rundown” se referea la “onu”.Sunt multi care se cred pe mess, si scriu ce le bese mintea pe moment, nu va mai stresati sa intelegeti fiecare expectoratie sub forma de comment ce apare pe blog 🙂

  4. eu astept sa il aduca la orange. prelungire contract + orange thank you, mai scazi cativa euro acolo 🙂

    offtopic (cam ciudata intrebarea si nu stiu unde sa o postez) : zao, ai idee daca la un incarcator de retea (priza) poti lega un hub usb (2-4 porturi) si sa incarci mai multe ideviceuri deodata. in hub urmand sa bagi cablurile usb ale ideviceurilor

  5. cine are posibilitate sa il i-a din State,sa-l i-a de acolo,cind a aparut ip4,un prieten de al meu l-a luat la 400 $ la aproximativ o luna 2 dupa aparitie…bineinteles “second” dar sigilat…

  6. Zaone, anul trecut, la aproape o luna de la aparitie Iphone 4 era la eMag si PcGarage la “doar” 10 000 RON. De unde 700-900 E? Probabil si Iphone 5 in primele zile, saptamani va fi tot la niste preturi uriase.

  7. @Calinc, nu stiu cum si-a luat prietenul tau din america cu 2 luni dupa aparitie cu 400$ ca nici acuma nu prea gasesti cu atat……..

  8. pretul e destul de mare dar avand in vedere performantele care le ofera si ca orice produs aparut recent pe piata e normal sa fie scump.vorba cuiva de mai sus:cine isi permite…isi permite.cine nu mai asteapta!

  9. ce ieftin e o lam cumparat cu 2 mii de euro si asta este cu mult mai iftin dar care il am eo este mai bun in el dacat in asta de aici al meu nu are 32 gb ca 42 gb iphone 5 asta al vostru este varza:)):)):)):))

  10. Numar zilele pana la lansarea iphone-ului 5. Sper sa am toti banii, ca sa il cumpar cat mai repede. Cat ar costa mai EXACT iphone 5 de 32GB si… alb ?

  11. Am o intrebare..Va avea Siri?..Si am auzit ca s-ar putea sa aiba durata de viata a bateriei mult mai mare,rezistenta mai mare la cazaturi,semnal mai bun,si tastatura keyboard care ar putea sa domine lumea..Oricum il cumpar cand aflu mai multe despre el..
    Maine apare…:):):)