Discriminarea duce la arestarea unor romani in Franta doar pentru ca aveau iPhone

    A avea un iPhone pare a fi mai periculos decat pare, mai ales daca locuiesti intr-o tara in care imaginea Romaniei a fost distrusa de cei care fura si cersesc. Povestea aceasta este a unor romani stabiliti in Franta care au ajuns in inchisoare doar pentru ca detineau terminale iPhone si s-au aflat in locul nepotrivit la momentul nepotrivit. Barbatii din imagine au fost arestati in data de 3 iunie 2011 de catre politia franceza pentru ca in zona in care se aflau ei a fost furat un iPhone iar victima a deschis hotii ca fiind imbracati asemanator cu cei 2 barbati. Desigur ca unul dintre ei detinea un terminal iPhone si desi i-a demonstrat politistului ca dispoizitivul era al sau, totusi ambii au fost arestati pentru furt si prezentati unui judecator.

Pe 3 iunie 2011, Constantin, Georgiana şi Benjamin se aflau în arondismentul XVIII din Paris. Cu doar 15 minute înainte şi la doar câteva sute de metri distanţă, unui francez i se furase iPhone-ul, pe terasa unui restaurant. Victima a descris doi hoţi, “doi români”, unul purtând o cămaşă albastră, iar celălalt – una albă.

Constantin, care întâmplător poartă o cămaşă albastră, şi Benjamin, îmbrăcat într-una albă, se plimbă liniştiţi alături de Georgiana. Cei trei vorbesc în română, deşi toţi ştiu la perfecţie franceza.

 Un poliţist îi aude şi îi percheziţionează. Toţi trei au câte un iPhone. Deşi românii îi arată poliţistului pozele personale din telefoane, precum şi faptul că ştiu codul PIN, deci aparatele le aparţin, omul legii nu îi crede. Îi arestează şi îi duce la secţia din Gara de Nord pariziană, pentru interogări.

    Povestea intreaga o puteti citi aici si eu spun ca prezinta cat se poate de bine felul in care sunt priviti romanii in strainatate. Stim cu totii cine este de vina pentru aceasta imagine, nu cred ca trebuie intrat in detalii insa ideea principala este ca trebuie sa aveti mare grija in leagatura cu modul in care va expuneti atunci cand sunteti plecati intr-o tara straina. Sursa originala a articolului este aici.

Thanks to Catalin N.