Steve Jobs a dorit sa licentieze Mac OS X catre Compaq

    iOS si Mac OS X sunt sisteme de operare care ruleaza exclusiv pe produse ale companiei Apple insa la un moment dat Steve Jobs a dorit sa licentieze sistemul sau de operare companiei Compaq, cel mai mare producator de PC-uri la acea vreme. Totul se intampla in anul 1999 cand Steve Jobs abia revenise la conducerea Apple, o companie pe care mai tarziu avea sa o salveze de la faliment dar fara ajutorul celor de la Compaq. Desigur ca ideea nu a mai fost pusa in aplicare deoarece Compaq nu a dorit sa renunte la Microsoft si Steve Jobs nu era in final 100% sigur daca dorea sa licentieze sistemul sau de operare.

After we finished with the amenities and reminiscences, we got to the purpose of the meeting. Steve wanted Compaq to offer the Apple operating system on its PC line, adding to the Microsoft OS that had always been our sole OS. At the time, Compaq was the world’s largest manufacturer of PCs. Our adopting the Apple OS would be seen as a feather in Apple’s cap (and a pretty visible slap at Microsoft). The catching up with Steve was fun, the food was great, but the OS idea never gained traction. Upon further analysis, it didn’t make sense for either Compaq or Apple. Compaq wasn’t about to declare war on Microsoft, our partner from our birth in 1982, and Steve had second thoughts about licensing their crown jewels.

    Daca aceasta licentiere ar fi avut loc atunci probabil acum Windows-ul nu ar fi fost cel mai utilizat sistem de operare de pe glob sau chiar daca ar fi fost, diferenta dintre cota sa de piata si ce a Mac OS X ar fi fost mult mai mica. Desigur ca Mac-urile ar fi costat mai putin, ar fi fost fabricate de mai multi producatori si totul ar fi fost extrem de diferit si poate mai bun pentru utilizatori. Totusi lucrurile nu stau asa acum, Apple vinde mai putine Mac-uri decat toti producatorii de PC-uri la un loc si OS X are o cota de piata infima insa peste cateva decenii lucrurile s-ar putea sa se schimbe.