Android, o tinta pentru hackeri, iOS-ul este mai sigur

   Smartphone-urile noastre au ajuns atat de inteligente in ziua de astazi incat pe ele tinem aproape orice de la simple parole la datele card-urilor sau orice alt fel de informatii confidentiale. Cei de la Forbes vorbesc intr-un articol despre securitatea principalelor doua sisteme de operare pentru terminale mobile si spun ca sistemul open-source al Android este o problema pentru utilizatori si dezvoltatori. Practic terminalele Android pot fi infectate cu simple coduri QR care redirectioneaza utilizatorii spre site-uri care contin aplicatii infectate ce pot fura datele din terminale fara prea mult efort. Problema cu aceste QR codes este ca utilizatorul nu stie cand este infectat deoarece tot ceea ce instaleaza el face parte dintr-o promotie a QR codului si nu are motive sa cread ca in terminal a instala de fapt un malware.

“QR malware codes are mainly spreading through Android. We haven’t found any QR malware for the iPhones yet,” Golovanov says. “Everyone is looking for the Android users. We don’t know why. But one of the reasons is probably because iPhone has a closed operating system and Android has an open operating system so it is easier to create software for them,” he says.

    Pentru iPhone acest gen de vulnerabilitati nu exista si in general hackerii se feresc de platforma celor de la Apple pentru ca sistemul de operare nu poate fi atacat la fel de usor precum in cazul Android. Pe iOS nu poti instala aplicatii fara jailbreak si gasirea unui exploit care sa ruleze din browser si sa ofere acces la orice informatie din sistem nu este chiar atat de facila. Practic sistemul inchis al Apple protejeaza utilizatorii impotriva malware-ului, lucru care nu se intampla pe Android OS unde daca nu esti atent te poti infecta foarte usor cu malware, uneori chiar si prin instalarea unor aplicatii din Android Market.

    In concluzie, deocamdata sistemul inchis al iOS ofera un mare avantaj din punct de vedere al securitatii iar sistemul deschis al Android este o problema. Desigur ca iOS-ul poate fi jailbroken folosind diverse programe insa efectuarea unui jailbreak nu va infecteaza terminalul cu malware si nici nu il faceti mai vulnerabil in fata malware-ului. Chiar si asa, iOS-ul a fost atacat de cateva ori cu anumiti virusi de tip worm care furau datele cardurilor bancare insa nu a fost vorba despre o problema la scara larga si a putut fi usor rezolvata de catre utilizatori.