Apple si problema exploatarii angajatilor chinezi

  Zilele acestea se face foarte multa zarva in jurul subiectului muncitorilor din fabricile Foxconn din China. Stie toata planeta ca Foxconn isi trateaza angajatii ca pe niste “animale” iar CEO-ul companiei chiar i-a denumit asa deci stiti cu totii cata importanta are forta de munca pentru compania chineza. Apple a fost trasa in acest scandal din cauza faptului ca majoritatea iDevice-urilor sale sunt produse la Foxconn si conditiile de munca sunt jalnice. Apple a fost acuzata ca sustine tot ceea ce se intampla la Foxconn si ca sta cu mainile in san fara sa ia masuri pentru protejarea chinezilor care muncesc aproape ca niste sclavi pentru 300$ lunar si acest lucru este 100% adevarat.

  Este adevarat ca in China muncitorii sunt tratati ca niste sclavi insa majoritatea marilor fabrici isi trateaza angajatii in acelasi mod si nu toate acele fabrici sunt contractate de Apple. Marile companii producatoare de produse electronice lucreaza cu parteneri din China care isi trateaza oamenii in exact acelasi mod insa Apple pare sa fie “marul cel rau” in tot scandalul acesta deoarece compania are cele mai populare dispozitive de pe piata. Ceea ce face Apple nu este nou, alte companii fac exact acelasi lucru de zeci de ani de zile dar nimanui nu ii pasa deoarece costul de productie este mic si China este un stat inchis in care drepturile angajatilor nu conteaza absolut deloc. Vina pe care o poarta Apple o poarta si statul chinez si Foxconn si celelalte mari companii dezvoltatoare de produse electronice dar si consumatorii.

  Cei care blameaza Apple dar au acasa un produs fabricat in China ar trebui sa se gandeasca la faptul ca ei sustin tot ce se intampla acolo. Tu ca si consumator cumperi produsul fabricat in conditii grele in China, Apple intelege ca produsele sale se vand bine si mentine contractele cu Foxconn care produce foarte multi bani si continua sa isi trateze angajatii prost. Vorbim despre un cerc in care toata lumea este vinovata, de la consumator si pana la statul chinez care in loc sa ia masuri dure prefera sa se bucure de banii investiti de alte tari. Da, tot ceea ce face Apple si restul marilor companii este gresit insa daca ei nu ar mai avea cui vinde produsele din cauza neregulilor de acolo s-ar gandi de doua ori inainte sa incheie un contract cu Foxconn sau alti producatori. Nimic nu se va schimba atat timp cat toata lumea produce foarte multi bani de pe urma angajatilor si a consumatorilor.

  In concluzie, Apple are doar o parte a probleme si noi facem parte din ea.