iOS 5.1 contine suport pentru ZFS

  In incercarea de a schimba tot mai mult sistemul de operare pentru iDevice-uri Apple pare sa fi implementat in noul iOS 5.1 suport pentru ZFS. ZFS sau Zettabyte File System este un sistem de stocare a datelor conceput de catre Sun Microsistems care in teorie este mult mai scalabil, ofera o mult mai buna integritate a datelor decat orice alt sistem de stocare disponibil acum, ofera mult mai multe optiuni pentru verificarea continua, recuperarea si repararea datelor si este cea mai buna solutie pentru sisteme de tip cloud. Apple a incercat sa implementeze ZFS in Mac OS X insa in final a renuntat la idee dar acum se pare ca iOS-ul ar putea fi cel care va veni cu schimbari importante.

ZFS is a combined file system and logical volume manager designed by Sun Microsystems. The features of ZFS include data integrity verification against data corruption modes, support for high storage capacities, integration of the concepts of filesystem and volume management, snapshots and copy-on-write clones, continuous integrity checking and automatic repair, RAID-Z and native NFSv4 ACLs. ZFS is implemented as open-source software, licensed under the Common Development and Distribution License (CDDL).

  Desi Apple pare sa fi implementat aproape in totalitate ZFS-ul in sistemul de operare iOS, este greu de crezut ca o schimbare atat de radicala va fi implementata din iOS 5.1 si nu dintr-o versiune mult mai importanta precum iOS 6. In momentul de fata iOS 5.1 are instalate ZFS utilities si spre deosebire de portul pentru Mac ofera acces integral pentru scrierea si citirea datelor deci Apple exploreaza destul de mult posibilitatea implementarii sale in sistemul de operare pentru iDevice-uri. Daca ZFS va face parte din iOS vom afla abia la vara, spun eu, cand Apple va face un preview al iOS 6.