Prima Pagina aplicatii iPad 3 cu Retina Display – problema dezvoltatorilor de aplicatii si dezamagirea...

iPad 3 cu Retina Display – problema dezvoltatorilor de aplicatii si dezamagirea utilizatorilor

  Dupa cum v-am spus si aici, implementarea unui Retina Display in tableta iPad 3 este aproape sigura si Apple ne-a dat un indiciu in acest sens atunci cand a publicat un mesaj pe portalul sau dedicat dezvoltatorilor de aplicatii pentru iOS. Apple le cere acestora sa publice doar screenshot-uri Retina Ready pentru aplicatiile din App Store si aceasta schimbare ar putea avea legatura cu noua tableta iPad. Cand iPhone 4 cu Retina Display a fost lansat Apple a anuntat ca toate aplicatiile existente vor functiona fara probleme pe noul terminal desi el avea o rezolutie dubla. Acum Apple sa pregateste sa faca exact acelasi lucru si cu tableta iPad 3 unde rezolutia de 2048 x 1536 este teoretic dubla(practic de 4 ori mai mare) decat cea din iPad si ar permite rularea fara probleme a aplicatiilor existente. Avand in vedere ca rezolutia din iPhone 4 este foarte apropiata de cea a iPad, includerea doar a screenshot-urilor Retina Ready este absolut fireasca.

  Totusi Apple va implementa tuturor ideea ca aplicatiile Retina Ready pentru iPad 3 vor arata exceptional pe noul ecran al tabletei si aici intervine rolul dezvoltatorilor de aplicatii. Cand iPhone 4 a fost lansat putini au reusit sa isi actualizeze grafica din aplicatii pentru noul ecran al dispozitivului si acelasi lucru se va intampla cu iPad 3. Apple va introduce tehnologia, ne vom minuna, website-urile vor arata mult mai bine dar 99% dintre aplicatii vor arata exact la fel. Chiar daca Apple va introduce Retina Display-ul in iPad 3, utilizatorii se vor putea bucura de grafica HD pe tableta lor de indata ce dezvoltatorii de aplicatii pentru iOS vor incepe sa o introduca in aplicatii si acest proces va fi de lunga durata si nu chiar atat de ieftin.

  Dezvoltarea unor elemente grafice la rezolutie 2048×1536 necesita timp dar si bani asa ca eu ma astept ca abia prin vara sa avem un numar considerabil de aplicatii Retina Ready pentru tableta iPad 3. Mai mult decat atat asteptati-va ca aceste aplicatii sa fie mai scumpe decat restul deoarece munca de refacere a graficii pentru noul ecran va fi suportata de utilizatori si pana pe la sfarsitul anului, cand multe aplicatii vor fi Retina Ready pentru iPad 3, preturile aplicatiilor noi vor fi destul de mari.

  In concluzie, Retina Display-ul pentru iPad 3 se anunta a fi grozav insa nu va asteptati sa fiti uimiti de el in orice aplicatie din iOS chiar de la bun inceput.

 • Alexandru Tataru

  Ai spus ca aplicatiile vor fi mai scumpe datorita implementarii Retina Display dar in caz ca ai deja aplicatia totul se rezolva cu un singur update fara sa platesti nimic, nu?

 • Orice e posibil, vorbim despre o rezolutie foarte mare si grafica pentru ea nu se dezvolta chiar atat de usor. Este posibil sa se ceara bani prin in-app purchase-uri pentru a activa anumite elemente retina. Este posibil ca unii dezvoltatori sa scoata versiuni diferite ale aplicatiilor si sa ceara ca ele sa fie cumparate din nou, metode sunt.

 • Bogdan

  Poate da, poate nu. Aplicatiile ar putea schimba versiunea si denumirea, de exemplu Offmaps a fost a updatat la un moment dat cu Offmaps 2.
  Cat despre costuri, acestea vor presupune, de ce nu, shimbarea Mac-urilor de pe care se face designul aplicatiilor. Este destul de dificil sa gandesti o aplicatie cu rezolutie 2048×1536 folosind un ecran cu 1440×900.

 • Exact, ceea ce propune Apple implica schimbari majore pentru developeri dar era necesar. Cei mari nu vor fi afectati, restul da.

 • crocodilu

  ca si developer, nu vad nicio tragedie, cum nu a fost nici la trecerea spre i4 cu al sau retina. Mai mult de lucru vor avea designerii, mie mi-e perfect paralel ca vad simulatorul scalat la 50% sau mai putin fata de cat e in realitate. Nici simulatorul de Retina Display de acum pt i4 nu-mi incape pe tot ecranul si e vorba de un mac de 21.5” nou, asa ca in 99.99999% din cazuri toata lumea foloseste simulatorul standard.
  Codul e banal, se mai adauga niste imagini identice, doar cu @2x in coada numelui, in restu toate proportiile se pastreaza, points-urile tot 1024×768 or sa fie.
  Mai mare e ‘tragedia’ ca apare un eventual iOS 5.1 decat retina display la ipad3 🙂

 • Pai nu e tragedia mare pentru firmele mari. Tu ca developer ce aplicatii ai in App Store si cat de usor ti-ar fi sa faci grafica la rezolutia aia 2048×1536, nu sa o scalezi cu x2.

 • Boboc

  Zaone in cazul in care nu sti doar imaginile @2x trebuie modificate,tot e e facut cu Quartz 2D sau openGL vor functiona impecabil pe retina, ca si la Adobe Illustrator este grafica vectoriala.

 • Anonymous

  Deci de cumparat Ipad 3 din toamna incolo eventual…

 • un dev

  2048×1536 este overkill. nu veti vedea asa ceva.

 • Da, vor functiona daca sunt facute pentru rezolutia respectiva, daca sunt scalate nu vor fi afisate “crisp clear”.

 • crocodilu

  Zaone, de aia am zis ca vor avea de lucru designerii mai mult, nu developerii. Ei trebuie sa faca imaginile la noua rezolutie, eu care developer nu trebuie sa fac mai nimic.
  A, asta in cazul in care ai designer pentru grafica si nu faci tu singur totul 🙂

 • In general developerii sunt si designerii.

 • crocodilu

  Din contra, orice firma/developer care se respecta are un designer sau o firma care se ocupa de layout/poze/imagini/etc. Asa sunt 99% din cei cu care am lucrat/lucrez.
  Dar probabil ai si tu dreptate, 90% din app de pe Store sunt niste porcarii dpdv vizual facute de ingineri fara niciun simt artistic.

 • Numarul firmelor nu e exagerat de mare. Daca tu lucrezi cu firme asta nu inseamna ca toti fac la fel. Nu toti au mii de euro de aruncat in aplicatii.

 • Boboc

  @zaone sa sti ca asa e,majoritatea firmelor au designeri, la firma unde lucrez eu au mai multi designeri ce lucreaza in Photoshop si pe ei pica toata munca, sa reproduca @2x toate imaginile.
  In rest tot ce e redat cu Quartz di openGL va arata bine din start, vezi ce e grafica vectoriala si o sa intelegi 😉

 • Cosmin

  Aplicatiile vor avea aceeasi grafica,updateurile for fi gatuite. dar daca vrei retina graphics, platesti!!! ASA va fi.