iDevice.ro report: Iata tot ceea ce stim si s-ar putea sa gasim in iPad 3

  In ultimele doua zile am fost inundati de informatii in legatura cu noua tableta iPad 3 pe care Apple ar urma sa o prezinte la inceputul lunii martie. Totul a inceput de la piesele disponibile deja pentru achizitie in anumite magazine din China si a continuat cu informatii de la surse din interiorul companiei Apple. Desigur ca tot ce s-a aflat este nesigur pentru ca Apple nu a oferit niciun fel de informatii 100% concrete in legatura cu noua sa tableta si istoria recenta ne-a invatat ca nu tot ceea ce apare pe internet in legatura cu un nou produs Apple este 100% adevarat. Chiar si asa, mai jos vom “trece in revista” toate informatiile prezentate in legatura cu noua tableta a companiei Apple.

Procesor

  Desi toata lumea astepta un quad-core pe care il vom vedea implementat si in majoritatea smartphone-urilor/tabletelor Android care urmeaza sa fie lansate, informatiile de pana acum indica faptul ca Apple va implementa in iPad 2 un procesor mai rapid. Atat AllThingsDigital cat si New York Times au obtinut exact aceeasi informatie de la surse din interiorul companiei Apple in legatura cu noul procesor asa ca din punctul meu de vedere sansele implementarii unuia quad-core sunt de aproximativ 20%. Stim ca procesorul ar putea fi un Samsung S5L8945X si v-am explicat aici de ce acel nume de cod ar putea da de inteles ca procesorul va fi dual si nu quad-core.

  Pe de alta parte exista sanse de 70% ca iPad 3 sa vina cu un chip grafic mult mai performant si implementarea sa are logica daca privim totul din perspectiva renuntarii la utilizarea unui procesor quad-core.

Ecran

  Aveti imaginea de mai sus care teoretic ar trebui sa ne dea de inteles ca iPad 3 va veni cu Retina Display insa pentru un ochi neantrenat ea sugereaza simpla existenta a unui ecran normal. Totusi 90% dintre informatiile obtinute de la surse din interiorul Apple sugereaza faptul ca iPad 3 va veni cu un ecran “cu adevarat grozav” si desigur ca toata lumea se gandeste la Retina Display. Nu se stie deocamdata daca acest ecran va avea rezolutia 2048 x 1536 insa informatiile descoperite de mine sugereaza faptul ca Apple a testat o tableta iPad echipata cu un ecran ce rula o asemenea rezolutie deci orice este posibil. Eu as spune ca implementarea Retina Display-ului este in proportie de 70% sigura.

Design

  Acum 2 zile aparea pe internet prima poza cu noua carcasa a tabletei iPad 3 si atunci aveam o confirmare aproape sigura a faptului ca design-ul va ramane neschimbat sau tableta va fi cu aproximativ 1 mm mai groasa. Dupa acea poza au aparut diverse informatii de la diferite surse din interiorul companiei Apple si din interiorul fabricilor furnizorilor care indica faptul ca Apple va pastra acelasi design in noua sa tableta. Din punctul meu de vedere mentinerea design-ului iPad 2 este in proportie de 90% sigura.

Camera

  Tot in pozele prezentate acum doua zile pe internet ni se atragea atentia cu privire la locasul noii camere a tabletei, locas care sugereaza faptul ca iPad 3 va avea o camera mai buna. De luni de zile au tot aparut informatii care indicau faptul ca iPad 3 va avea camera din iPhone 4 plus o camera frontala capabila sa faca apeluri HD insa pana acum doar informatiile privind implementarea unei camere normale mai bune s-au adeverit. Teoretic iPad 3 ar putea veni cu o camera de 5 megapixeli capabila sa filmeze 720/1080p plus o camera frontala de 1/2 megapixeli capabila sa faca apeluri FaceTime HD. Din punctul meu de vedere implementarea unei camere frontale HD este in proportie de 80% sigura si implementarea unei camere normale de 5 megapixeli este in proportie de 40% sigura.

Conectivitatea

  Acum cateva saptamani bune s-a dat ideea ca iPad 3 va veni cu un chip dual-band GSM/CDMA care va fi comptibil si cu retelele LTE. Problema cu implementarea suportului pentru acest gen de tehnologie sta in faptul ca chip-urile LTE ocupa mult spatiu, fac dispozitivul mai greu si consuma foarte multa energie. Apple pune accent pe autonomia foarte buna a tabletelor sale insa tehnologia LTE devine din ce in ce mai populara desi HTC a avut foarte multe de pierdut prim implementarea sa. Eu unul cred ca iPad 3 nu va avea implementata compatibilitatea cu retele LTE DECAT daca va veni cu o baterie mai buna. In concluzie spun 20% sanse pentru implementarea LTE-ului si 90% pentru implementarea unui chip GSM/CDMA pentru a reduce numarul de modele disponibile.

  Tot pe partea de conectivitate exista posibilitatea de Apple sa ofere suport pentru retele Wi-Fi 5G care ar putea imbunatati streaming-ul multimedia catre Apple TV.

Bateria

  Imaginile cu interiorul carcasei pentru iPad 3 au prezentat o configuratie usor diferita a modului in care sunt plasate componentele si acest aspect impreuna cu cel privind reconfigurarea dimensiunilor componentelor da de inteles ca Apple ar putea implementa o baterie de capacitate mai mare in tableta sa. Chiar daca acest lucru se va intampla nu este obligatoriu ca autonomia sa creasca deoarece un Retina Display, un procesor mai rapid si un posibil chip LTE vor necesita mai multa energie si o baterie de capacitate mai mare ar putea fi utila pentru a mentine acea autonomie de 10 ore a tabletei iPad. Eu spun ca exista 50% sanse ca iPad 3 sa vina cu o baterie de capacitate mai mare insa asta nu inseamna neaparat ca autonomia va creste.

Siri

  Stiu ca multi dintre voi abia astepta sa foloseasca Siri pe iPhone 3GS/4 sau iPad 2 insa am explicat aici unul dintre motivele pentru care acest lucru nu se va intamplat. Siri este un feature exclusiv al iPhone 4S si rolul sau este de a atrage cat mai multi clienti catre noul dispozitiv. Siri este o strategie de marketing si nu cred ca Apple va strica vanzarile iPhone 4S prin implementarea Siri intr-o tableta unde oricum nu ai nevoie de asa ceva. Eu spun ca implementarea Siri in iPad 3 are 10% sanse sa se infaptuiasca.

Capacitate

  Inca de la lansarea tabletei iPad am avut 3 modele disponibile : de 16/32/64GB. Acelasi lucru este valabil si in cazul terminalului iPhone insa anul acesta Apple a lansat o versiune a iPhone 4S cu capacitate de stocare de 64 GB. Avand in vedere schimbarea de anul trecut, oare iPad 3 va veni cu spatiu de stocare de 128 GB? Greu de spus pentru ca o tableta care ar avea atat de mult spatiu de stocare s-ar apropia de pretul unui MacBook Air is in  aceste conditii nu ar exista vreun motiv logic pentru a alege iPad in locul MacBook-ului. Este adevarat ca implementarea unui Retina Display ar da posibilitatea de vizualizare a filmelor 1080p care ocupa atat de mult insa nu cred ca acesta este un motiv real pentru dezvoltarea unui mod de capacitate atat de mare. Eu unul cred ca sansele ca iPad 3 sa vina intr-o versiune de 128GB sunt in proportie de 5% reale.

Numele

  Intr-un articol publicat azi de New York Times un angajat al companiei Apple spunea ca deocamdata nu s-a luat o decizie finala cu privire la numele pe care il va avea viitoarea tableta. Eu am descoperit-o cu denumirea iPad HD, toti o stim ca iPad 3 insa Cupertino nu a decis deocamdata cum va numi noua sa tableta. Numele va fi mai mult ca sigur aflat in zilele urmatoare pentru ca spoturi publicitare de prezentare a noii tablete vor fi facute dar noi il vom afla probabil abia in cadrul conferintei de prezentare.

Sistem de operare

  Cred ca este clar deja ca Apple pregateste iOS 5.1 pentru lansarea impreuna cu tableta iPad 3. Noua versiune a sistemului de operare a fost lansata in versiune beta in noiembrie si cea de-a treia versiune beta a sa a fost lansata pe data de 9 ianuarie insa cred ca o versiune GM va fi disponibila imediat dupa incheierea conferintei de prezentare a iPad 3. In iOS 5.1 vom gasi multe noutati, unele dintre ele disponibile exclusiv pentru iPad 3 si ramane de vazut ce a pregatit Apple pentru noi.

  Cam atat stim despre viitoarea tableta iPad insa tot ce vedeti aici s-ar putea schimba in saptamanile urmatoare.