Autoritatile din China confisca tablete iPad, Apple risca sa ii fie impusa si o interdictie de import

  V-am spus saptamanile trecute ca o companie chineza numita ProView a reusit sa obtina intr-o instanta o decizie prin care ii anula companiei Apple  dreptul de folosinta asupra marcii iPad in China. In baza acelei decizii se pare ca in China tabletele iPad sunt retrase de la vanzare de catre anumiti retaileri. Autoritatile din China s-au implicat in retragerea tabletei din anumite magazine insa clientii o pot achizitiona in continuare daca cer in mod expres acest lucru la magazinele din care ea a fost retrasa.

Apparently as a result of the Proview iPad trademark infringement verdict, some local Administrations of Industry and Commerce (AIC) have started to confiscate Apple iPads they find on sale. The article claims that many stores and resellers have taken the products off their shelves to avoid discovery by authorities, but if you ask for an iPad you can still buy one. It is not clear if this is going to happen nationwide or if this is just the action of a handful of local authorities, but Apple has a lot of risk in this case.

  Desigur ca nimeni de la Apple nu a oferit informatii in legatura cu aceasta problema din China insa este foarte probabil ca tabletele sa fie oficial repuse in vanzare in foarte scurt timp daca avocatii companiei americane vor obtine o decizie care sa le dea acest drept. China este a doua tara in care tabletele iPad sunt scoase din vanzare, Germania fiind prima in care Apple a fost obligata sa faca acest lucru. Este interesant cum in tara unde drepturile de autor nu conteaza autoritatile scot tablete iPad din vanzare.

UPDATE – 13:30: Autoritatile din China au confiscat 45 de tablete iPad din magazinele retailerilor dintr-o anumita zona a Chinei iar tableta a fost retrasa de la vanzare din magazinele marilor retaileri. Compania ProView are deja pornit un proces impotriva celor de la Apple si asteapta o plata de 1.5 miliarde de dolari drept compensatie pentru perioada in care tableta s-a vandut fara drept in China. Apple cumparase pentru 55.000$ dreptul de folosinta a marcii iPad in Europa si Hong Kong de la compania “mama” a ProView insa acum subsidiara din China sustine ca acea intelegere nu acoperea in fapt si China.

  Cei de la Apple nu au comentat nimic pe marginea problemelor din China insa compania ProView a trimis deja documentatia autoritatilor vamale si intentioneaza sa impuna o interdictie de import a tabletei in China.