iDevice.ro report: Iata de ce nu este bine sa te bazez pe sistemul care tine evidenta traficului de date din iOS

  Apple a impelementat in iOS-ul sau un sistem care tine evidenta traficului de date(doar cel facut folosind o conexiune de internet a operatorului de telefonie mobila) inregistrat pe iDevice-urile noastre. Scopul sau este sa ofere utilizatorilor posibilitatea de a isi administra sesiunile de utilizare a internetului astfel incat  sa nu depaseasca valoarea lunara de trafic inclusa in abonament sau optiune prepay. Ei bine acest counter nu este chiar atat de sigur precum ar trebui sa fie si asta am sesizat in ultimele doua zile cand diferenta dintre traficul(upload + download) inregistrat de iOS si cel inregistrat de operatorul meu de telefonie mobila era de 300+ MB.

  Avand o optiune de internet la care traficul facut dupa depasirea valorii initiale nu este taxat nu sunt in vreun fel ingrijorat de incapacitatea iOS-ului de a imi spune cu exactitate cat trafic consum insa daca acei 300 MB ar fi trebuit sa ii platesc atunci lucrurile ar fi stat altfel. Practic luni dimineata avem peste 2800 MB de trafic disponibili iar miercuri dimineata mai aveam doar 1822 desi in iOS mi se inregistrase trafic de doar 600 MB(upload+download). Traficul l-am facut prin internet tethering in cea mai mare parte si am observat ca iOS-ul l-a inregistrat pana la un moment punct dupa care s-a dat batut. Acelasi lucru l-a facut si aplicatia Data Usage Pro care a inregistrat mai putin trafic decat iOS-ul deci doua sisteme “sigure” au dat gres.

  Eu nu contest valoarea de trafic inregistrata de operatorul meu insa va avertizez ca informatiile afisate de sistemele care tin evidenta traficului de internet in iOS sau in aplicatii s-ar putea sa nu fie chiar atat de exacte si atunci cand primiti factura de la operatorul de telefonie mobila s-ar putea sa ramaneti neplacut surprinsi.