Gatekeeper ar putea inchide OS X-ul, este primit cu oarecare ingrijorare de dezvoltatori

6

  Gatekeeper este un nou sistem de “protectie” conceput de catre Apple pentru OS X Mountain Lion. Cum protejeaza Gatekeeper utilizatorii? Simplu, interzice instalarea oricarui gen de aplicatii care nu au un asa-zis Developer ID, adica un cod unic de inregistrare care este disponibil intr-o baza de date a Apple pe care OS X-ul o verifica. Practic in OS X Mountain Lion Apple instaleaza aceeasi limitare precum in iOS insa partea buna este ca pe sistemul de operare pentru Mac-uri avem optiunea de a inchide acest sistem. El vine activ in OS X Mountain Lion deci va trebui sa il dezactivati manual pentru a instala orice fel de aplicatii doriti.

  Gatekeeper pare o idee buna insa pentru dezvoltatorii de aplicatii care nu vor sa isi publice titlurie in Mac App Store exista o problema mare. In primul rand Apple nu le permite sa foloseasca API-urile pentru iCloud si Notifications Center, deci nu veti primi notificari de la aplicatii instalate din afara Mac App Store si nu veti putea sincroniza informatiile de pe ele cu iCloud si iDevice-urile sale. In al doilea rand exista oricand posibiltitatea ca Apple sa renunte la optiunea de a instala aplicatii terte si aici ar trebui sa intervina jailbreak-ul pentru a ne ajuta sa instalam orice dorim. Apple face primii pasi spre inchiderea OS X-ului si eu unul nu cred ca decizia lor este chiar atat de buna.

Cabel [Sasser] was told point-blank that Apple has great respect for the third-party app community, and wants to see it continue to grow” Panic engineer Steven writes, “they do not want to poison the well. Despite these great strides forward, Apple is walking a dangerous line with regard to features that are only available to App Store distributed apps. The two most prominent examples are iCloud and Notification Center. Cabel asked Apple if, thanks to Gatekeeper and Developer ID, App Store-only features would be eventually be available to signed apps that were not distributed through the App Store. There was some shuffling of feet and a “we have nothing to announce at this time”. It didn’t sound particularly optimistic.

  Gatekeeper va genera multe probleme pentru posesorii de Mac-uri in viitor pentru ca Apple va ajunge intr-un moment in care va forta dezvoltatorii de aplicatii terte sa isi mute titlurile in Mac App Store altfel nu le vor mai putea vinde. Pana cand acest lucru se va intampla ne putem bucura linistiti de libertatea oferita de OS X.