Asa arata Nano SIM-ul conceput de Apple si Nokia il considera in continuare ca fiind controversat

  In imaginea de mai sus aveti Nano SIM-ul conceput de catre producatorii de terminale mobile pentru viitoarele dispozitive care urmeaza sa fie lansate, poate, chiar incepand cu anul acesta. RIM, Apple, Nokia si Motorola se lupta zilele acestea pentru a convinge ETSI ca propriul design este cel mai potrivit, Apple promitand ieri licentiere gratuita tuturor celor care ii sustin design-ul. Practic Apple propune taierea intregului plastic din jurul contactelor unui SIM normal si folosirea aceluia cu telefoanele mobile iar aceasta idee ar fi excelenta deoarece ne-ar permite sa folosim actualele SIM-uri in viitoarele iPhone-uri prin simpla taiere a lor. ETSI a cerut ca noile SIM-uri sa aiba 8 contacte electrice, la fel ca vechile modele, iar Apple a ales sa pastreze configuratia intacta.

  Nu acelasi lucru poate fi spus si pentru Nokia sau RIM care au ales sa modifice configuratia contactelor de pe cartela deci vechile cartele nu vor putea fi utilizate in noile terminale mobile si vom fi nevoiti sa le schimbam de indata ce le achizitionam. Desi design-ul propus de Apple ar avea nevoie de un adaptor pentru a putea fi folosit in alte telefoane mobile compatibile cu standardul mini/micro-SIM, partea buna este ca nu a fost modificata configuratia cartelei deci vorbim despre costuri mai mici pentru operatori care in mare parte ofereau gratuit aceste cartele.

  Cei de la Nokia nu sunt multumiti de design-ul Apple si nici de recenta oferta a companiei de a licentia gratuit tehnologia sa numind aceasta oferta drept o tentativa de a devaloriza proprietatea intelectuala a altor companii. Din design-urile prezentate aici se pare ca Apple ar avea cea mai buna idee deoarece ar continua design-ul vechi de cativa ani si ar mentine compatibilitatea cu vechile telefoane in ciuda marimii ceva mai mari a intregii cartele.

18 COMENTARII

  1. pai astia de la apple nu au inovat nimic,au taiat tot plasticul pana a ramas doar chipul :)) Cele de la nokia si RIM sunt cu totul altceva,alta dispunere a pinilor..ceva in genul microsd

  2. am mai comentat si in celalt articol despre nanosim, o sa continui aici.

    ok, deci singura diferenta este ca nu mai are plastic pt ca vor ceva f mic

    acum eu ma intreb, daca tot vor ceva f mic, dc nu implemteaza sim-urile cip.
    sunt cat un varf de unghie.

    tehnologia exista, este folosita la M2M (machine2machine), sunt mult mai durabile decat cele din plastic, in fine multe avantaje.

    deci daca vroiau inovatie, luat frumos cip-ul sim, construiau un socket, in asa fel incat sa fie interschimbabil (acum cip sim-urile “se sudeaza” pe placa)

    mai mult de atat, veneau cu alt chip(proc), care sa aiba o memorie de 500k spre ex (s-ar traduce prin muuuult mai multe aplicatii pe sim, un fel de smart sim)

    dar nu, prefeream sa reinventam forma…
    mi se pare incredibil, la banii pe care ii au ar putea sa faca lucruri exatraordinare…

  3. Zaoneee am lasat s eu mesaje peste tot!! Unde sa te mai gasesc sa vb s eu cu tine!!!:))vreau sa instalez ios 5.0.1 s imi da numai erori,asi vrea sa Fac costum cu snowbreze dar cand dau Restore imi da la itunes eroare:( ajuta-ma plzzz:))) te am inebunit:)

  4. 2. Dennis
    Posted March 27, 2012 at 10:01 AM
    Care este diferenta dintre nano sim si micro sim?

    3. zaone
    Posted March 27, 2012 at 10:17 AM
    Nu e evident?

    DACA STIA NU MAI INTREBA

  5. Punctele contestate la designul Apple sunt :
    – cartela are nevoie de “tray” in genul iPhone acum – deci elimina avantajele dimensiunilor reduse si complica constructiv telefonul.
    – cartela nu respecta una din cerintele ETSI – si anume aceea ca se poate bloca intr-un cititor micro SIM, intr-o pozitie rotita la 90 de grade.
    Zaone -ar fi bine sa prezinti toate punctele de vedere din sursa si nu doar info trunchiat care sa avantajeze neaparat Apple.

  6. Celelalte cartele par a fi in genul microcardului, dupa cum bine zicea colegul de mai sus. Care dpmdv ar avea o mai mare utilitate de cat cea propusa de apple pt ca nu ar trebui tavita. Acum vom vedea ce se va aproba, iar decizia ne va implica pe toti, mai mult sau mai putin.

  7. oricare sim din variantele de mai sus care ar fi castigatore in final , va fi in realitate o valoare infima in raport cu valoarea telefonului , mai ales daca vb. despre un apple . Ca sa nu mai spunem ca daca se produce in China valoarea unui sim produs la scara larga nu trece de 2 dolari maximum. Asa ca in realitate este vb. despre o lupta pentru suprematia pietii si pentru “prestigiu” . Insa treaba aia cu licentierea gratuita pt. cei ce sustin un concept sau o idee nu se poate trece cu vederea , e un lucru neotodox la care Nokia “nu s-a coborat” niciodata sa il faca. Deci am fost fan Nokia aproape un deceniu , am remarcat in aceasta perioada de timp ca Nokia a jucat mereu curat si transparent pe piata , fara porcarii tip Apple. Acum ca sunt in comunitatea Apple si sunt un admirator al bijuteriilor ingineresti din interiorul idevice-urilor ma intriga doar un singur lucru. Oare acestui sim mic nu i se pot aduce functii noi odata cu trecerea anilor? (capabilitati sporite de identificare/securizare/stocare suplimentara/viteza marita de lucru ?)