Iata cateva motive in baza carora Apple ar trebui sa renunte la dezvoltarea unui televizor

  Sfarsitul anului 2011 si inceputul anului 2012 au adus numeroase zvonuri legate despre posibila lansarea a unui televizor revolutionar conceput de catre compania Apple. Televizorul ar urma sa aiba o interfata construita avand in gand iOS-ul si iTunes-ul, ar urma sa fie controlat prin comenzi vocale si mai nou ar putea lucra in tandem cu o consola “kinect”. Desigur ca nu exista vreo confirmare explicita venita din partea Apple cu privire la lansarea unui televizor, insa analistii americani sustin ca acest produs va fi disponibil la sfarsitul anului pe piata. Cei de la Fortune nu sunt prea convinsi de argumentele prezentate pana acum in favoarea dezvoltarii unui televizor, asa ca au conceput un set de argumente care sunt impotriva lansarii unui asemenea produs :

  • The market is crowded with low-cost producers
  • The margins are terrible
  • The machines are big and heavy and often require professional installation
  • They need large retail display areas and lots of warehouse space
  • There’s no single global market. (It’s NTSC in the U.S., PAL in Europe.)
  • People tend hold on to the TVs for decades. (Apple prefers to sell products that get frequently replaced — every two years for iPhones, every three years or so for Macs.)
  • Dealing with the cable companies that control the local delivery of content is like dealing with mob.

  Totul incepe cu o piata saturata de producatori, continua cu profit mic la vanzare, procesul dificil de instalare a televizoarelor si spatiu necesar pentru depozitarea/promovarea lor, pietele diferite din SUA si Europa si se termina cu faptul ca oamenii schimba televizoarele la perioade foarte lungi de timp. Argumentele sunt foarte bune si, daca le-ar citi, multe companii s-ar gandi probabil de doua ori inainte sa lanseze un asemenea produs, insa cei de la Apple nu se sperie chiar atat de usor. Nu stie nimeni sigur daca un televizor produs de Apple va fi disponibil vreodata pe piata insa poate ca este mai bine sa nu il avem.

16 COMENTARII

  1. la un tv totul este panel-ul. apple va folosi samsung. nu stiu cati vor fi dispusi sa plateasca preturile apple pentru un ecran samsung. eu nu prea ii vad sa lanseze un tv. anul asta sigur nu. poate in viitorii cativa ani.

  2. Ecrane Samsung gasim si la alte idevice-uri ,lar clientii Apple cumpara produsele si din alte motive mult mai importante ,soft ,design,marca,interconectivitate simpla ,icloud ,siri si nu in ultimul rand appstore si itunes.Asa ca multi posesori de idevice-uri vor fi incantati de un tv Apple si-l vor cumpara indiferent de pret care de obicei e mai mare decat al concurentei ,dar intotdeauna justificat.Oricum ,ramane de vazut daca se va lansa,si vom vedea atunci ce succes va avea.Eu abia astept sa-l cumpar.

  3. Oare piata nu era saturata de o groaza de modele Nokia ,iar blackberry impresiona cu serviciul de push e-mail ,cand s-a lansat primul iphone?si totusi…

  4. Corect, insa argumentul privitor la procesul greu de upgrade cred ca e cel care i-ar putea determina pe baietii de la Apple sa renunte la televizoare. Nu vad pe cineva schimbandu-si televizorul o data la 3 – 4 ani daca va trebui sa plateasca vreo 2000$ de fiecare data.

  5. O firma asa mare ca Apple cred ca ia in calcul si aspectul asta, dar sa nu uitam ca si celelalte idevice-uri sunt scumpe,iphone ,ipad,mac,si totusi au vanzari de invidiat chiar daca ritmul de noi produse este rapid,fiindca apar si clienti noi ,nu numai cei care au deja si vor un upgrade

  6. Mai mult ca sigur foarte multi romanii nu isi permit sa schimbe televizorul o data la 3-4 ani dar alte tari da si cum Apple nu produce doar pentru Romania ramane de vazut ce succes vor avea dar nu cred ca vor duce lipsa de clienti.

  7. Sa nu uitam ca acest televizor va fi unul care probabil va rula ios …dupa 2 – 3 ani se va misca greu din cauza sistemului de operare , nu va mai fi compatibil cu noile aplicatii sau tipuri de stream-uri …etc …si uite asa vei fi nevoit sa ii faci upgrade .

  8. ma unii dintre voi nu gandesc deloc. chiar credeti ca politica de telefoane se aplica la tv-uri? nu zic ca sunt si fanatici care ar schimba tv-ul la 2 ani dar marea majoritate a userilor nu vor lua un tv sa-l schimbe la 2 ani. apoi vorbim de piata US unde exista netflix, hulu etc. unde un astfel de televizor are avea un plus. dar in Romania si Europa ce faci cu el? te joci Angry Birds ? Plus ca tv-ul se uzeaza mult mai greu ca un iphone, ipad macbook. tv-ul sta frumos in casa pe cand celelalte device-uri se uzeaza mult mai repede. ma rog cine e fanboy apple va cumpara unul pe fiecare an, numai ca apple nu gandeste pentru fanboys ci pentru cat mai multi potentiali cumparatori.

  9. Zaone, nici asta nu e o problema, fiindca banii nu vor veni din profitul facut din vanzarea dispozitivului in sine, ci a continutului – respectiv emisiuni/filme care vor fi consumate in cantitati destul de mari; asa face si Microsoft cu XBOX, isi iau banuti din continut si nu fac aproape niciun ban pe hardware. Fiindca va fi cel mai probabil aproape exclusiv digital, NTSC sau PAL nu va fi asa o problema, si oricum nu e, 2 standarde sunt o nimica toata pe langa cele 4 de LTE cu care-si bate capul cu iPadurile din America. Intr-adevar, batalia mare va fi sa aduca laolalta tot continutul disponibil – dar au reusit cu muzica asa ca …

  10. @chatagra,samsung (de ex) anul asta o sa faca tv cu un posibil upgrade
    dar conteaza si os care conteaza
    cum spunea si daniel in europa cel putin nu o sa aiba un mare succes
    daca apple o sa aiba un fel de appstore cu filme in streaming si serviciul lor propriu atunci cred ca asta sa fie o adevarata inovatie
    putini isi schimba tv la 3-4 ani si vb de alte preturi

  11. Nu va mai ganditi ca Apple va iesi pe piata actuala cu un televizor apropiat de cele conventionale. Asa cum a modificat radical 7 domenii (Jobs de fapt) probabil il va modifica radical si pe al optulea ca sa isi asigure locul 1 intr-un viitor rezonabil. Asta daca intr-adevar vor ataca cu adevarat piata TV. Altfel, vor scoate un Apple TV cu ecran si IOS modificat cu Siri inclus.
    Argumentele de a nu intra pe piata actuala nu vor mai face doi bani probabil peste 2-3 ani. Va fi probabil o cu totul alta piata. Si probabil ca ne va place mai mult, chiar daca vom alege Sansung 🙂

  12. Oare televizoarele Bang & Olufsen ce preturi au? Au majoritatea componentelor de la Samsung si totusi sunt televizoare premium. Alea se vand, desi au super preturi, sunt adresate unei categorii de cumparatori. Mai fanatici sau nu. Un TV de la Apple ar putea avea un succes mai mare, pret mai mic si s-ar vinde bine. Stie Apple pe ce mizeaza!