Prima Pagina aplicatii Televizoarele destepte vor rula aplicatii, vor oferi continut digital prin internet, nu...

Televizoarele destepte vor rula aplicatii, vor oferi continut digital prin internet, nu prin operatori TV

In cadrul evenimentului RoNewMedia, care s-a desfasurat saptamana trecuta, cei de la Samsung au fost prezenti cu cateva standuri si am vazut acolo televizorul destept pe care ei il promoveaza atat de intens. Initial il vazusem la CES 2012 in cateva clipuri video, insa acum l-am testat si am ramas putin dezamagit pentru ca nu este usor sa interactionezi cu el prin gesturi sau comenzi vocale, iar sistemul sau de opearre ruleaza destul de greu aplicatiile instalate. Lasand la o parte experienta de utilizarea, mi-a placut sa vad ca in Romania se promoveaza ideea afisarii continutului digital nu prin cablu, ci prin internet.

Toate televizoarele Samsung de acolo erau conectate la un serviciu online care permitea utilizatorilor sa vizioneze posturi TV cu ajutorul unei conexiuni de internet si cred ca spre asta se indreapta viitorul. Practic orice utilizator plateste un abonament online, vizioneaza ce posturi TV doreste si partea interesanta este ca unele servicii de acest gen ofera optiunea de a vedea feed-uri in format HD fara vreun cost suplimentar. Operatorii de cablu cer bani plata unor taxe suplimentarea pentru oferirea posturilor HD, nu toate televiziunile inregistreaza continutul in acest format, dar macar se fac primii pasi spre o schimbare.

Pe langa televiziunea online, consider ca posibilitatea de a cumpara continut digital direct pe televizor este un aspect cheie al acestui gen de produse. Magazine virtuale, cum este iTunes-ul celor de la Apple, ar permite utilizatorilor sa cumpere/inchirieze filmele favorite si sa le vizioneze direct pe televizor printr-o conexiune de internet. Totul se face fara un drum la un magazin pentru achizitionarea unui DVD si fara achizitionarea unor aparate separate, cum ar fi Apple TV, si imi place sa vad ca in Romania se promoveaza servicii asemanatoare cu cele din Occident.

Desigur ca pana vom avea tot ceea ce au altii in SUA, Canada, Franta sau Marea Britanie vor mai trece cativa ani, insa viitorul se anunta a fi interesant.

 • Catalin

  Din pacate furnizorii de internet sunt aceeasi furnizori TV, nu cred ca vor accepta sa piarda jumate din venit. Sa nu mai vorbim de programele tv pentru care platim atat de mult… Pirateria e in floare

 • Mak

  in Franta am un box de la Orange si semnalul TV il ia din banda de internet, nu am niciun cablu de antena (asa mi-am dat seama ca atunci cand am tv-ul deschis imi ia cam 1 MB/s din banda de net)

 • egrimisu

  pt asa ceva providerii de net trebuie sa aloce banda garantata, digi testeaza ip-tv in Oradea, decodoarele sunt slabe aparand un delay in momentul schimbarii cabalilui de cateva secunde. sa mu uitam ca aceasta era va aduce limitari pe partea de integistrare a programelor de pe tv deoarece semnalul e criptat pron hdcp, asta fiind balabil si pt formatul hd prin cablu , digi momentan nu cripteaza nimic dar legile s-ar putea schimba in viitor.

 • al calin

  @egrimisu ,e normal ca provideri sa cripteze programele rulate sa nu le poti vedea pe altceva
  DRM==> digital rights managment
  @zaone in unele tari din vest (Italia de ex) sunt aplicatii dedicate pt asa ceva
  faci cont pe aplicatie si te uiti la filme online fara sa pierzi vremea sa descarci sau sa mergi la videoteca
  unele tv samsung (de ex) nu le vei folosi la adevarata lor valoare aici in Romania
  la noi mai este cale lunga si din partea providerilor nici un interes (gandire redusa)