Televizoarele destepte vor rula aplicatii, vor oferi continut digital prin internet, nu prin operatori TV

In cadrul evenimentului RoNewMedia, care s-a desfasurat saptamana trecuta, cei de la Samsung au fost prezenti cu cateva standuri si am vazut acolo televizorul destept pe care ei il promoveaza atat de intens. Initial il vazusem la CES 2012 in cateva clipuri video, insa acum l-am testat si am ramas putin dezamagit pentru ca nu este usor sa interactionezi cu el prin gesturi sau comenzi vocale, iar sistemul sau de opearre ruleaza destul de greu aplicatiile instalate. Lasand la o parte experienta de utilizarea, mi-a placut sa vad ca in Romania se promoveaza ideea afisarii continutului digital nu prin cablu, ci prin internet.

Toate televizoarele Samsung de acolo erau conectate la un serviciu online care permitea utilizatorilor sa vizioneze posturi TV cu ajutorul unei conexiuni de internet si cred ca spre asta se indreapta viitorul. Practic orice utilizator plateste un abonament online, vizioneaza ce posturi TV doreste si partea interesanta este ca unele servicii de acest gen ofera optiunea de a vedea feed-uri in format HD fara vreun cost suplimentar. Operatorii de cablu cer bani plata unor taxe suplimentarea pentru oferirea posturilor HD, nu toate televiziunile inregistreaza continutul in acest format, dar macar se fac primii pasi spre o schimbare.

Pe langa televiziunea online, consider ca posibilitatea de a cumpara continut digital direct pe televizor este un aspect cheie al acestui gen de produse. Magazine virtuale, cum este iTunes-ul celor de la Apple, ar permite utilizatorilor sa cumpere/inchirieze filmele favorite si sa le vizioneze direct pe televizor printr-o conexiune de internet. Totul se face fara un drum la un magazin pentru achizitionarea unui DVD si fara achizitionarea unor aparate separate, cum ar fi Apple TV, si imi place sa vad ca in Romania se promoveaza servicii asemanatoare cu cele din Occident.

Desigur ca pana vom avea tot ceea ce au altii in SUA, Canada, Franta sau Marea Britanie vor mai trece cativa ani, insa viitorul se anunta a fi interesant.