iOS – o frumoasa inchisoare de cristal

  iOS-ul companiei Apple este un sistem de operare foarte bine gandit si construit, este un sistem de operare foarte versatil, insa este un sistem de operare inchis si controlat in totalitate de catre compania americana. In aceasta idee cei de la EFF, Electronic Frontier Foundation, un ONG din SUA, au scris acum doua zile un articol incare au comparat iOS-ul cu o frumoasa inchisoare de cristal. Ei sunt cei care au luptat pentru legalizarea jailbreak-ului si tot ei critica acum modul in care Apple a hotarat sa isi produca sistemul de operare. Ei critica faptul ca Apple nu permite oricui sa publice aplicatii in App Store, dar si faptul ca utilizatorii nu au posibilitatea de a rula orice vor pe propriile tablete, lucruri complet adevarate.

  iOS-ul fara jailbreak reprezinta un compromis, mai exact renunti la posibilitatea de a instala orice vrei tu, de a rula orice continut vrei tu, insa primesti un sistem de operare frumos, foarte stabil si gandit pentru a nu complica inutil lucrul in el. iOS-ul este legat de App Store si fara el nu poti face prea multe lucruri cu un iDevice, insa adevarul este ca smartphone-urile si tabletele sunt aproape inutile fara aplciatiile facute de dezvoltatori. Problema este ca pe iOS nu ai acces la orice aplicatii doresti pentru ca trebuie sa instalezi totul numai din App Store-ul care este in totalitate controlat de Apple si in care sunt publicate doar doar anumite aplicatii.

  Indiferent cat ar fi Apple de criticata si cate organizatii s-ar impotrivi modului sau de a isi conduce business-ul, iOS-ul va ramane inchis si poate e bine sa fie asa. Android-ul deschis expune utilizatorii la malware care ii poate costa mai mult decat furtul contatelor sau a unui cont de email, iar pentru anumiti utilizatori lucrurile acestea conteaza foarte mult. iOS-ul este mai sigur decat Android-ul prin prisma sistemului inchis pe care Apple il utilizeaza, insa acelasi sistem a convins foarte multa lume sa renunte la un iDevice in favoarea unui Android.

  In concluzie iOS-ul este o “inchisoare de cristal” si toti cei are il aleg stiu foarte bine de ce o fac si sunt multumiti sa renunte la anumite lucruri pentru a beneficia de altele.