Apple breveteaza design-ul MacBook Air, il poate folosi pentru a da in judecata alti producatori de ultrabook-uri

  Apple si-a facut un obicei din a breveta toate produsele pe care le lanseaza si recent compania americana a brevetat design-ul MacBook Air-ului pentru a se proteja de eventualele produse care il copiaza. Partea principala a brevetului are in vedere forma subtire “de pana” a Mac-ului, forma care se ingroasa de la un capat la celalat al partii laterale. In baza acestei caracteristici Apple poate da in judecata aproape orice alt producator de ultrabook-uri care a conceput un dispozitiv asemanator si sincer sa fiu nu cred ca Apple trebuia sa aiba in portofoliu un asemenea brevet.

You can see below how Apple has dashed out the unimportant details of the notebook, like the rear contour, hinge, side ports and feet, and instead focuses on the overall wedge shape and look of the device with solid lines. That’s the aesthetic Apple has patented here and a notebook with hinges, feet or a shaped back different than the MacBook Air could still be infringing as long as the rest — primarily the claimed wedge profile — is substantially similar. 

  Desigur ca aceea nu este singura parte a design-ului pe care Apple o poate impune, colturile, benzile de sub carcasa si felul in care sunt facute elemente de protectie cosntituie elemente pe care brevetul le protejeaza. Practic Apple a avut grija sa breveteze partile importante pe care foarte multi alti producatori de ultrabook-uri le folosesc, iar in acest mod compania din Cupertino are tot ceea ce ii trebuie pentru a isi ataca, competitorii. Din punctul meu de vedere Apple inhiba concurenta cu brevete de acest gen care probabil nu vor duce la scoaterea vreunor produse de pe piata, dar vor genera probleme legale mari competitorilor.

14 COMENTARII

  1. Tocmai, ca acum are la indemana instrumentul prin care ii poate da in judecata. Nu conteaza cand au lansat aia produsele, daca ele se vand acum si incalca brevetul, pot fi atacate.

  2. nu este normal sa poti breveta un produs o forma geo metrica sau un material atunci ce am face de azi nimeni nu mai are voie sa puna colturi drepte la ultrabook sau sa puna aluminiu in carcasa este cea mai mare idiotenie posibila, nu am problema cau un brevet dar sa il aiba pe ceva concret nu pe tampenii de gen forne geometrice si altele ok dacaun producator face un ultrabook cu acceasi forma si aceeasi culoare si caracteristici identice da sunt de acord sa fie “ars” dar nu o forma geometrica si referitor la chestia ca daca au luat acum brevetul este de o nesimtire maxima sa le inpuna celor de la asus de exemplu sa nu mai comercializeze zenbook cand a fost lansat nu aveau brevet daca acum scot serie nou la fel da corect dar nu asa si oricum nu este copiat in tocmai pace si have fun

  3. Eu nu cred ca inhiba concurenta, ci o stimuleaza sa creeze ceva nou. Nu ii opreste nimeni sa faca ultrabook-uri subtiri, dar sa aiba si alte elemente de desing, e aiurea sa arate toate acum ca MacBook-urile

  4. Aveti grija ca poate Apple produce ceva de legat de oxigen…atunci o sa fie groasa treaba ca va trebui sa contribuim celor de la Apple :))
    Asa ca cine are timp de gandire eu zic sa conceapa un proiect si sa isi breveteze oxigenul :)) se va imbogati cu siguranta :)))

  5. oate maine breveteaza tastaura din laptop sa vedem ce o sa facem o sa vina sa ne scoata tastele din calc ca au brevet sau poate de maine din moment ce vei musca un mar va trebui sa platesti o taxa pt ca au brevet pe un mar muscat va dati eama cat ar costa un kg de mere amarate, scuze doar glumeam dar uneori e de ras cu astfel de brevete

  6. Nu au brevetat o simpla forma geometrica, o culoare sau un material, ci designul unui produs conceput de ei. Nu forma de laptop in sine…doar designul Air-ului care e de succes.
    Mie personal mi se pare normal, nu as vrea sa vad pe piată Asus sau Acer sau alte marci cu produse identice de la Apple. Si nici invers.
    Si iPhone-ul e la fel. Nu au inventat ei forma de telefon, dar nici sa se gaseasca alte firme care sa scoata terminale identice cu iPhoneul nu ar fi corect. De aia se breveteaza designul, pentru ca sunt furăcioși si copiatori pe piață.

  7. Mi se pare normal, pana sa puna Apple ssd, sa renunte la superdrive(dvd) si sa faca design-ul asta super slim nu vindea nimeni asa ceva, dupa ce a aparut Macbook Air au inceput toti sa puna ssd, sa renunte la superdrive si sa copieze design-ul.
    Cine nu intelege diferentele si spune ca Apple breveteaza orice habar nu are ce vorbeste, nu ar accepta aia brevetul daca nu ar avea argumente …

  8. cred ca stiu despre ce vorbesc prea bine daca la mine te referi si te pot intreba daca ai idee de unde a plecata macbook air si cine este de fapt posesorul platformei, bineinteles ca forma si intregul laptop le apartine pe deplin dar nu pot breveta profilul de pana cum nici cei de la samsung nu au profilul de lacrima si daca stam stramb si judecam drept vedem ca competitori pt air au aparut cam pe la sfarsitul lui 2011 inceputul lui 2012 si asta pt ca cineva a dat drumu la platforma catre restul lumii si ssd au bagat si cei de la asus de ceva timp pe modelele ul31 mai de mult ma refer la 2010 dar nu aveau ceva subtire pe care sa lucreze dar era ceva usor si daca air are concurenta asta nu crezi ca este bine nu ar fi just si drept avand platforma de ultrabook sa o ti in vitrina si sa nu produci dar apple a brevetat pt cei care fac copii claver adica copii identice nu pt producatori de elita gen asus dell hp toshiba lenovo si acer chiar si sony pe mine ideea de brevet pe forma de pana ma deranjat si dungi dar sper ca nu am deranjat pe nimeni, have hun and go one

  9. Problema nu este ca breveteaza forma Macbook Air, asta este normal, insa acolo sunt termeni ca “could be any shape or size and still infringe”, adica lasa loc la discutii/procese gen seamana sau nu seamana. Pana la urma alta sansa nu au, decat sa revizuiasca sistemul de patentare, sa fie cumva acordat pe detalii foarte clare.

  10. Pana una alta sistemu’ functioneaza bine de o groaza de ani asa ca nu trebuie nimeni sa schimbe nimic. Nu or sa “defineasca” un design clar pentru ca atunci o sa puna asus 3 porturi usb si gata, au scapat. Nu e doar vorba sa nu copiezi, e vorba sa nu “te inspiri”, nu isi pune apple problema sa nu fie copie identica 1:1 pentru ca daca o luam asa, zenbookul nu are marul pe carcasa …

  11. daca breveteaza si intrarea pe usa? sau poate wc-u :(… sau cine stie poate breveteaza si roata… sau mai rau… mersu pe jos….. OMG LA CE S-A AJUNS!!!!!