Prima Pagina Apple SSD-ul noilor MacBook Air este cu pana la 217% mai rapid decat...

SSD-ul noilor MacBook Air este cu pana la 217% mai rapid decat cel disponibil in generatia anterioara

  In cadrul WWDC 2012 Apple a anuntat lansarea unor noi modele ale MacBook Air care contin hardware imbunatatit, iar cresterea in performante ajunge pana la 217%, daca vorbim despre SSD-uri. Practic noile MacBook Air au viteze de scriere/citire de 364MB/s/461MB/s, in timp ce modelul lansat anul trecut de catre compania Apple are viteze de scriere/citire de 152MB/s/145MB/s. Observati ca viteza este mai mult decat dubla fata de cea inregistrata anul trecut pentru SSD-urile incluse in Mac-uri si cei care au achizitionat anul trecut un Air au de ce sa se uite cu putina invidie la aceste rezultate.

  SSD-urile noilor Mac-uri par a fi fabricate de catre Toshiba, insa diferenta in performante are cel mai probabil legatura cu sistemul de transfer in baza carora au fost facute, mai exact aceste viteze de scriere/citire par a fi regasite in cazul SATA III-ului. Lasand la o parte performantele SSD-urilor, va spun ca in ceea ce priveste procesorul exista o crestere de 15 – 20% in performante, deci nu vorbim despre o imbunatatire chiar atat de dramatica, insa ea este importanata. In concluzie, noile Air-uri ar trebui sa fie extrem de rapide si la pretul actual isi merita pe deplin banii.

 • Vlad.P

  Hai sa iti zic un secret. In viata reala nu se vede o diferenta prea mare la SSD intre sata 2 si 3. Eu am un Kingston HyperX care e cel mai rapid SSD care se putea lua anul trecut (550MB citire, 510MB scriere). Am un prieten care are exact acelasi laptop, dar cu proc un pic mai slab si mai putin ram, care are un SSD normal spre bun(230-250MB/sec). Te-ai astepta ca al meu sa fie de 2 ori mai rapid, dar surpriza! Diferentele sunt minore. La bootare diferenta e de 1-2 sec, la copiat incepe cu 460-470Mb/sec, dar scade treptat si la final termina cu 180……Ideea e ca am dat cam degeaba 1300 lei pe 128GB….:). Specificatiile astea sunt cam praf in ochi (de marketing)

 • @Vlad.P: Conteaza si ce controllere au placile de baza ale laptop-urilor voastre, ce proacesoare aveti, etc. Performantele ridicate nu pot fi obtinute pe orice calculator.

 • Hybrid

  Interesant dar cum ramane cu durata lor de viata ?

 • Mircea

  Eu ingentionez sa imi cumpar un macbook air in viitorul apropiat si ma gandeam la cel din 2011 de 13 inch…..daca as stii ca diferenta de pret nu e foarte mare probabil as cumpara modelul nou….scrie undeva pretul aproximativ al modelelor noi ?

 • Rely

  Vlad.P
  Placa ta de baza nu permite acele viteze dar diferenta intre un ssd sata2 vs sata3 este enorma…

 • Vlad.P

  Cred ca nu am fost destul de clar…Vorbim despre un Dell XPS de ultima generatie cu procesor intel i7 sandy bridge la 2,3 (8mb cache), cu controller activ de sata 3 (verificat in benchmark in Sandra are viteza medie 475Mb/sec ssd-ul). si cu 16 Gb de RAM.. Evident ca nu luam un ssd atat de scump la un laptop de 1000 de euro….Pe hartie totul suna foarte bine….:)