Un judecator american pune in discutie utilitatea brevetelor de inventie pentru software

  Richard Posner este un judecator al Curtii de Apel din Chicago si datorita lui un proces intentat de catre Apple impotriva celor de la Motorola nu a ajuns vreodata sa fie judecat. El nu este un fan al brevetelor de inventie pentru software si considera ca industria farmaceutica ar avea mai multa nevoie de o asemenea protectie deoarece procesul de dezvoltare a medicamentelor este mult mai complex si mai costisitor. In ceea ce priveste software-ul, el sustine ca tentativele celor de la Apple de a chema in instante competitorii care i-ar incalca brevetele de inventie reprezinta o tactica similara practicata de animalele de prada in lupta lor pentru supravietuire in jungla.

It’s not clear that we really need patents in most industries,” said Posner, referring to the slew of features in smartphones that are legally protected. “You just have this proliferation of patents. It’s a problem.” “As in any jungle, the animals will use all the means at their disposal, all their teeth and claws that are permitted by the ecosystem,” Posner contended. “I’m not actually that interested in becoming part of the smartphone generation.

“I didn’t think I could have a trial just for fun.”

  Posner considera ca interzicerea vanzarii produselor electronice pentru incalcarea unui brevet de inventie ce protejeaza o tehnologie prea putin importanta ar cauza un un prejudiciu utilizatorilor care nu au acces la noile tehnologii. El considera ca procesele de acest gen inhiba concurenta si dezvoltarea de tehnologii noi, iar companiile care au rezerve monetare substantiale nu cheltuie foarte multi bani cu asemenea litigii. In opinia sa acest gen de procese intre companii precum Apple, Motorola sau Samsung nu ar trebui sa aiba loc, insa el este doar un singur judecator dintr-un mecanism judiciar imens.