Prima Pagina Apple Un judecator american pune in discutie utilitatea brevetelor de inventie pentru software

Un judecator american pune in discutie utilitatea brevetelor de inventie pentru software

  Richard Posner este un judecator al Curtii de Apel din Chicago si datorita lui un proces intentat de catre Apple impotriva celor de la Motorola nu a ajuns vreodata sa fie judecat. El nu este un fan al brevetelor de inventie pentru software si considera ca industria farmaceutica ar avea mai multa nevoie de o asemenea protectie deoarece procesul de dezvoltare a medicamentelor este mult mai complex si mai costisitor. In ceea ce priveste software-ul, el sustine ca tentativele celor de la Apple de a chema in instante competitorii care i-ar incalca brevetele de inventie reprezinta o tactica similara practicata de animalele de prada in lupta lor pentru supravietuire in jungla.

It’s not clear that we really need patents in most industries,” said Posner, referring to the slew of features in smartphones that are legally protected. “You just have this proliferation of patents. It’s a problem.” “As in any jungle, the animals will use all the means at their disposal, all their teeth and claws that are permitted by the ecosystem,” Posner contended. “I’m not actually that interested in becoming part of the smartphone generation.

“I didn’t think I could have a trial just for fun.”

  Posner considera ca interzicerea vanzarii produselor electronice pentru incalcarea unui brevet de inventie ce protejeaza o tehnologie prea putin importanta ar cauza un un prejudiciu utilizatorilor care nu au acces la noile tehnologii. El considera ca procesele de acest gen inhiba concurenta si dezvoltarea de tehnologii noi, iar companiile care au rezerve monetare substantiale nu cheltuie foarte multi bani cu asemenea litigii. In opinia sa acest gen de procese intre companii precum Apple, Motorola sau Samsung nu ar trebui sa aiba loc, insa el este doar un singur judecator dintr-un mecanism judiciar imens.

 • Anonymous

  Da – e singurul cu minte. Si mai erau cativa prin Europa.
  Pt Apple ar fi tragic, pt ca din imensitatea de procese si claimuri, au avut succes doar slide to unlock si afisarea pozelor in galery.

 • al calin

  unii oameni vad realitatea
  alti o vad cam stramba
  sunt curios peste cativa ani cum or scoate companiile produse “noi” fara sa se uite si la concurenta
  ledurile de la audi le vad la toti mai nou

 • Anonymous

  off topic – ledurile de la Audi sunt un kitsch – trebuiau sa faca si ei ceva daca BMW a facut angel-eyes.

 • al calin

  pana si bmw au copiat leduri ,deci e un kitsch
  era doar o aluzie
  scuze de offtopic

 • Iulius

  Judecatorul asta ar trebui sa isi breveteze “inventia” ca e superdestept :))).Imi aminteste de teoriile lui Lenin(care din pacate a avut dreptate vis a vis de inventii)Problema este ca traim in capitalism si trebuie respectate regulile chiar daca unele nu ne convin.Daca cineva a brevetat ceva si cei de la oficiul de brevete si inventii au considerat si inregistrat inventia conform anumitor reguli judecatorul trebuie sa judece in functie de legile in vigoare nu dupa pareri personale.Din fericire inventiile care sint majore sint reglementate de lege si pot fi utilizate si de altii la un pret rezonabil.Iar restul inventiilor nu mi se pare normal sa fie doar copiate adica furate.