Cydia – repetabilitate, lipsa de viziune si problema furtului

Cydia Logo

  Cydia este fara discutie cea mai importanta aplicatie a comunitatii posesorilor de iDevice-uri care fac jailbreak propriilor dispozitive. Prin intermediul acestei aplicatii putem instala tweak-uri, plugin-uri si alte aplicatii din Cydia, ea reprezentand in momentul de fata singura metoda de a instala orice dintr-un repo de indata ce faceti jailbreak. In Cydia diversi dezvoltatori isi publica munca si in ultimele luni am observat ca acestia au ramas fara inspiratie. De ce spun asta? Ei bine pentru ca majoritatea tweak-urilor publicate zilnic fie aduc o functionalitate care deja poate fi implementata prin alte tweak-uri, fie imbunatatesc functionalitatea implementata prin alte tweak-uri, fie imbunatatesc foarte putin functionalitatea iOS-ului si lista lucrurilor neinteresante continua.

  Am fost extrem de placut surprins cand am vazut in Cydia: Zephyr, IntelliScreen X, Quasar, Dashboard X si alte cateva tweak-uri, insa in ultima vreme dezvoltatorii nu se obosesc sa dezvolte tweak-uri/aplicatii cu adevarat grozave. Exista foarte multe tweak-uri care iti schimba culoarea bannerelor, iti afiseaza tot felul de informatii inutile in Notifications Center sau iti permit sa setezi imagini animate in LockScreen, insa nu mai apare absolut nimic inovator. Uitandu-ma zilnic prin Cydia observ cu tristete ca dezvoltatorii mai scot cate ceva doar pentru a mai face un ban si din pacate nici macar dolarul cerut de ei pentru un tweak oarecum util nu este platit.

  Eu unul sunt de parere ca problema acestei lipse a inventivitatii are legatura cu faptul ca piaratarea a atins niste cote atat de mari incat dezvoltatorii nici nu se mai obosesc sa lucreze prea mult, stiind deja ca satisfactii nu exista. Va spuneam aici ca in cazul Springtomize 2 rata de piratare este enorma si adevarul este ca un dezvoltator nu are vreun motiv real pentru a lansa vreun tweak din moment ce 90% dintre cei care il instaleaza il fura. Daca mai luam in calcul si faptul ca vreo 200.000 de persoane nu plastesc 1/2$ pentru un tweak, atunci realizam ca dezvoltatorul pierde o mica avere si eu unul as intelege ratiunea unora de a se indrepta spre alte cariere.

  In momentul de fata vad Cydia intr-un mic impas generat de o lipsa a inventivitatii si problema poate fi rezolvata prin stimularea dezvoltatorilor, dar din pacate actualii posesori de iDevice-uri nu vor face acest lucru. Voi ce tweak-uri cu adevarat inovative ati dori in Cydia si cat ati fi dispusi sa platiti pentru ele?

24 COMENTARII

  1. Eu sa spun drept, toate tweak-urile “inovatoare” le folosesc platite din Cydia. Folosesc cele “crackuite” in ideea, try before you buy. Din pacate nu chiar toate tweak-urile au facilitatea de a fi testate inainte sa le platesti…

  2. Sunt unele tweak-uri care costa mult prea mult. Intr-adevar. Existenta xsellize-ului si a insanelyi-ului duce munca lor de rapa. Insa ce sa zic? Sa-si Ia masuri de precautie ca sa nu mai piarda banii :-/

  3. Ca tweaks : zephyr, intelliscreenX, applocker, weekillBackground!! Aceste tweakuri le folosesc si as fi dispus sa platesc si 5 dolari de tweak pentru ca imi injumatateste din timpul de lucru !! Probabil ca din cauza faptului ca apare Ios6, tweakurile nu prea au mai aparut neavand functionalitate pe Ios6 .
    Parerea mea

  4. Cele crackuite au la baza codul sursa modificat si e o probabilitate de 70% sa iti dea crash! Si nu vad ideea de a nu cumpara un tweak care ar costa undeva la 1 – 2$.

  5. Partea mai enervantă e că de cand am cydia pe 4s nu am mai vazut update-uri la ce am instalat.. Ori aveam eu prea multe instalate anul trecut pe 4 ori chiar ăștia nu se mai obosesc să imbunatațească nimic!

  6. Pai oamenii platesc destul de mult pt un iPhone – cred ca nu sunt dispusi sa mai dea banii si pe tweak-uri.
    Poate li se pare normal sa aiba in telefon functiile pe care Apple nu vrea sa le implementeze.
    iPhone-ul asta e chiar un enviroment ciudat. Trebuie sa platesti tweak-uri, sa-l faci un smartphone complet, trebuie sa platesti aplicatii, ca sa nu-l tii degeaba pe post de smartphone, iar apoi nu poti renunta la el, pt ca ai investit prea multi bani.
    Jobs a gandit bine aspectul asta.

  7. Caut cu disperare un tweek cu care sa pot raspunde la un ” orice” messenger pt Yahoo din orice aplicatie, instant, fara a mai deschide aplicatia de chat, ceva exact ca tweek-ul pt facebook chat. Vreau ceva pt Yahoo. Ofer chiar si 10€!

  8. Eu consider ca preturile app/tweak-urilor de pe Cydia sunt foarte mari. De exemplu, Zephyr este 4.99$!! Mult mai mult decat o serie de jocuri de calitate din App Store. De-asemenea trebuie luata in considerare incertitudinea care apare in momentul achizitiilor prin Cydia. Designul aplicatiei Cydia, imi inspira nesiguranta (pagina aplicatiilor si screenshoturile sunt inundate de reclame). Nu am incredere sa-mi dau cardul pentru a plati pe Cydia, in conditiile acestea. Sa nu uitam si de faptul ca Cydia functioneaza doar cu jailbreak. De ce ar plati cineva 5$ pe Zephyr, sa faca update la soft si apoi sa piarda abilitatea de a-l folosi, indiferent cat de util e?

    Cred ca astea sunt principalele motive care au dus la o crestere asa mare a pirateriei. Aproape toate aplicatiile si jocurile din magazinul oficial pe care le folosesc, le-am platit si nu-mi pare rau, pentru ca stiu ca le voi putea folosi atata timp cat am iPhone (sau chiar si iPad). Dar n-as face acelasi lucru pe Cydia.

  9. Lucrul asta se intampla in romania bulgaria rusia si alte tari mai sarace…in alte parti se platesc stai linistit.si ala care zicea ca ai iphone ai bani … Fals ,multi si l iau in rate , cu gevey , la abonament etc

  10. adica unii se chinuie in rate , cu gevey , la abonament etc si altii in cu munca de cateva luni in timpul liber sa faca “o mica avere”.
    la cati clienti au ar putea sa injumatateasca pretul fara probleme si atunci cred ca si pirateria nu ar mai fii asa de interesanta,mai ales daca am avea si posibilitatea de testare.

  11. ai un iphone atunci poti pierde si vreo 30 de dolari pt niste aplicati din cydia , ati viata telef mai colorata si usoara deci merita

  12. Eu am aproape tot platit..doar ce e in teste si nu are perioada de trial e instalat crackuit…
    Si eu cred ca preturile exagerate din cydia duc la “nevoia” de hack..cred ca sunt putine care sa merite peste 5$..poate ca nu stiu ce munca inseamna sa faci o aplicatie, dar daca un superjoc poate fi sub 5$, nici cydia nu poate fi mai pretentioasa.

  13. Imi pare rau pentru developeri, dar se pare ca majoritatea nu inteleg ca rulajul mare aduce profit. Degeaba vinzi 100 buc la 5$, cand la 2$ ai vinde poate 1000 buc sau la la 0.5$ ar vinde 10.000 buc. E ca si o regula nescrisa in comert (fie el si electronic), mai bine rulaj mare cu adaos mai mic decat rulaj mic cu adaos mare.
    La cati posesori de iDevice-uri cu Jailbreak sunt la ora actuala, majoritatea preturilor ar putea sa le tina sub 2$ pentru a fi la indemana oricui sa cumpere.
    In concluzie:
    rulaj mare la pret mic = developerii fac o mica avere
    rulaj mic la pret mare = munca developerilor e piratata = o mare paguba

  14. Subscriu!
    Daca pot sa cumpar jocuri de la EA , de exemplu, la care au lucrat sute de oameni si pe care compania le vinde cu 1-2-3 dolari, jocuri care au cateva sute de Mb sau Gb, poate si Zephyr sa scada pretul de 5 ori si tot iese in profit.
    La 5$ vorbim deja de nesimtire si se aplica vb romaneasca “nu e prost cine cere, e prost ala care plateste”
    Cam asa cu tweak-urile umflate din Cydia!

  15. Ma cand va aud asanca asta doar in Romania,Rusia si Bulgaria se intampla,sa se pirateze ma ia crizele alea mari,vorbiti sa va aflati in treaba,pai aia care au facut,cydia,installous,xselize sau mai stiu eu ce,sunt romani cumva?
    Iar porcaria de idee ca daca ai bani de iphone ai si de aplicatii,pretenas ala cu gura mare eu am luat doua iphone 4 cu 6 milioane unul si le1qm decodatw cu sam,ti sempare o asa suma colosala?6 milioane un iphone,e suma nu gluma,acum trebuie neeaparat sa scot din buzunar 2-300 de euro sa cu,par aplicatii si tweakuri,nu?
    Sa va int odata in cap pentru totdeauna,dezvoltatorul nu pierde nimic daca eu piratez,de ce?
    Simplu,daca nu gasesc aplicatii piratate sa fie convins ca nu ma duc sa dau 5 eurom pe celeste,5 pe zephyr,5 pe my way,etc…De e simplu,nu dau frate,nu le gasesc free,asta e nu ma duc sa cheltui bani pe ele,de bani aia ies la un suc,la un film,etc.Asa ca dezvoltatorul nu are ce sa piarda,pe langa asta nu e le crackuiesc,nu eu am format installous,nu eu sau niciun roman nu au facut xsellize.Stiu sunt demn de mila,adica sa piratez,vai de capul meu,numai fete morgana pe aici,unu nu pirateaza frate,toti numai cinstiti,oare…..

  16. De ce nu implementeaza fiecare developer sisteme de securitate genul celui din PwnTunes? Nici in ziua de azi nu are versiune crackuita 😡

  17. nu cumpar nimic daca nu e gratis nu folosesc ! cei care fac aplicatiile le fac de placere nu sa faca bani de pe ele :))) pun pret la ele doar sa nu creada lumea ca nu/s folositoare :))) astept ziua cand totul va fi gratuit !