Pretul iPhone 5 in Romania

  Teoretic doar o luna ne desparte de evenimentul de prezentare al iPhone 5, un eveniment pe care zeci de milioane de pe intreaga planeta il asteapta cu foarte mare interes. Pe langa prezentarea dispozitivului si a functiilor sale, un punct cheie al conferintei va fi si anuntul privind disponibilitatea si pretul. Despre disponibilitate am discutat in acest articol, insa despre pretul iPhone 5 voi discuta astazi si va voi spune valoarea la care estimez eu ca va ajunge iPhone 5 in Romania si Europa.

  Pentru inceput va spun ca Apple nu va creste pretul de baza al iPhone 5, iar in SUA dispozitivul va fi disponibil la preturi incepand cu 199/299/399$ in cazul achizitionarii terminalului impreuna cu un abonament pe 2 ani la AT&T/Verizon/Sprint. La liber in SUA terminalul va fi disponibil la preturi de 649/749/849$, adica exact aceleasi preturi pentru care americanii pot achizitiona terminalul iPhone 4S in momentul de fata. In SUA Apple nu va modifica in vreun fel preturile pentru ca nu are un motiv real sa le creasca sau sa le scada, insa in Europa lucrurile ar putea fi putin diferite.

  In Europa iPhone 5 ar urma sa fie disponibil la preturi de 629/739/849€ in Franta, Anglia si Germania, pentru inceput, preturile acestea fiind actualele disponibile pentru iPhone 4S. Nu vad un motiv real in baza caruia Apple ar dori sa reduca preturile din Europa, insa eventuala introducere a unor taxe noi ar putea contribui la cresterea preturilor.

  La final ramane Romania unde iPhone 5 ar urma sa ajunga la preturi ce incep de pe la valoarea de 3000 – 3100 RON si trec bine de 4000 RON daca vorbim despre iPhone 5 cu mediu de stocare de 64 GB. Anul trecut acesta a fost pretul la care magazinele online au adus dispozitivul in tara inaintea operatorilor de telefonie mobila si nu vad de ce anul acesta lucrurile vor fi diferite. Daca Apple ne va include in al doilea val de lansari si iPhone 5 va ajunge in Romania la doar doua saptamani dupa lansarea oficiala din SUA/Europa, atunci exista sansa ca preturile sa fie cu 200 – 300 RON mai mici, dar nu mi-as face mari sperante.

  In concluzie, daca doriti sa cumparati un iPhone 5 decodat dintr-un magazin romanesc, ar fi bine sa pregatiti aproximativ 3000 RON pentru versiunea de 16 GB.