Un expert al Samsung sustine ca design-urile iDevice-urilor sunt evidente si nu trebuie protejate, judecatorul care prezideaza cazul ajunge la limita rabdarii

  Ieri a avut loc o noua sedinta de judecata in procesul dintre Samsung si Apple, iar compania asiatica a chemat, printre altii, un expert care a afirmat ca design-urile iDevice-urilor sunt evidente si nu ar trebui protejate prin brevete de inventie. Expertul a sustinut ca design-urile Apple au fost prezentate lumii intregi inainte ca americanii sa le breveteze si drept dovada a adus in discutie 4 brevete de inventie: 2 japoneze, unul coreean si unul pentru telefonul LG Prada. Toate design-urile descrise acolo au fost prezentate inaintea iPhone-ului si prezinta aceeasi idee a unui terminal cu forma dreptunghiulara, colturi rotunde si ecran centrat, iar Samsung sustine ca Apple nu poate proteja propria proprietate intelectuala acum.

  Pentru a ataca si tableta iPad, nu doar iPhone-ul, Samsung a adus in discutie dispozitivul Compaq TC1000 si o tableta conceputa in anul 1994 de catre Roger Fidler. Samsung sustine ca o combinare a celor doua dispozitive are drept rezultat tableta iPad a celor de la Apple si isi sustine afirmatiile cu un brevet de inventie care descrie o tehnologie asemanatoare. Concluzia lor este ca design-ul iPad nu trebuie protejat din moment ce acele produse au existat  inaintea iPad, insa pana acum aceasta aparare nu i-a ajutat pe cei de la Samsung in tarile in care produsele lor au fost interzise la comercializare.

  La final cei de la Samsung au incercat sa spuna ca design-ul iDevice-urilor are un scop utilitar si ca implementarea sa in alte terminale este o necesitate functionala. Avocatii Apple au contraatacat aceste afirmatii prin prezentarea altor smartphone-uri cu design-uri diferite care functioneaza fara probleme si reprezinta alegeti corecte luate de producatori.

  Pentru ca procesul este unul complicat si foarte important, avocatii celor doua parti incearca sa forteze legea, iar judecatoarea Lucy Koh, cea care prezideaza cazul, si-a pierdut de cateva ori rabdarea in timpul sedintelor de judecata. Ea a sanctionat Samsung de cateva ori pentru neprezentarea probelor, a avut o atitudine acida cu privire la iesirile avocatilor ambelor parti, iar saptamana aceasta s-a “rastit” la avocatii celor de la Apple. Ei au incercat sa blocheze marturia unui expert chemat de Samsung, iar judecatoarea a afirmat ca s-a saturat de teatrul din sala de judecata. Procesul este unul care va testa rabdarea tuturor partilor implicate, iar deocamdata judecatoarea pare cea mai “afectata”.

“I want papers,” Koh told the court on Tuesday after Apple objected to one of Samsung’s witnesses. “I don’t trust what any lawyer tells me in this courtroom. I want to see actual papers.”

Koh was obviously frustrated when Apple and Intel tried to block Tim Williams, Ph.D., one of Samsung’s expert witnesses from testifying. Apple said Williams had not properly disclosed that he had signed multiple nondisclosure agreements, one of which Intel says prohibits him from discussing the particulars of Intel’s source code.