Prima Pagina 4G Iata harta globala a furnizorilor de servicii 4G LTE si problema pe...

Iata harta globala a furnizorilor de servicii 4G LTE si problema pe care o are Apple cu iPhone 5

  Ieri cei de la Wall Street Journal au spus ca iPhone 5 va fi compatibil cu retele 4G LTE internationale, insa nu s-a specificat si pe care dintre aceste retele va functiona dispozitivul, dar in harta de mai sus aveti prezentate tarile in care exista/urmeaza sa fie lansate retele 4G LTE si va puteti imagina cam ce si-a propus Apple. Harta a fost actualizata in luna mai, si colorile de pe ea reprezinta: rosu – tari care au retele comerciale in functiune; albastru inchis – tari care au retele comerciale pregatite pentru lansare; albastru deschis – tari in care au inceput testele retelelor; gri – tari in care nu exista retele LTE lansate sau in dezvoltare.

  Dupa cum puteti observa, multe tari dezvoltate au retele active sau in curs de lansare, insa problema este ca in momentul de fata ar fi 41 de benzi diferite pe care functioneaza retelele. Fragmentarea este foarte mare in randul acestor retele, iar in momentul de fata niciun chip baseband nu este capabil sa le suporte pe toate, iar cei de la Qualcomm spun ca nu se stie cand anume va exista un asemenea produs. Deocamdata chip-urile baseband suporta maxim 5 frecvente 4G LTE, deci nici macar un sfert din totalul disponibil la nivel global.

  Avand in vedere aceasta diversitate de retele, cu care dintre ele va fi iPhone 5 compatibil? Ei bine stim sigur ca SUA si Canada au retele compatibile cu iPhone 5, iar daca chip-ul baseband din terminal suporta 5 frecvente, atunci 2 dintre ele sunt ocupate cu retelele din SUA si Canada, plus cele ale altor operatori asemanatori, iar restul raman pentru Europa si Asia. In Coreea de Sud, unde Apple ar fi negociat deja lansarea unui iPhone 5 compatibil cu retele 4G LTE, se folosesc benzile de 800 MHz si 1.8 GHz, in Marea Britanie, si probabil in multe tari din Europa, se va folosi tot  banda 1.8 GHz, asa ca ramane o singura banda care este utilizata ori de alti operatori din Europa, ori de unii din Asia.

  Practic iPhone 5 ar urma sa fie compatibil cu frecventele 700 Mhz, 800 MHz, 1800 MHz si 2100 MHz ale retelelor 4G LTE, iar Apple ar acoperi majoritatea tarilor care au retele active, dar si o buna parte dintre tarile care urmeaza sa lanseze altele. In Romania ar urma sa se utilizeze tot banda de 800 MHz pentru cel putin o parte dintre retelele 4G LTE, deci vom putea utiliza in viitor iDevice-urile fara probleme. iPhone 5 nu va fi compatibil cu fiecare retea de pe glob, insa tarile cele mai importante pentru Apple vor avea retele compatibile, dar ramane de vazut cand vor fi ele lansate.

 • Sir Vladio

  Vad ca Romania sta binisor, oricum, va trece ceva timp pana când i5 se va vinde in cantitati însemnate aici, din cauza prețului…

 • Alex Cosmin

  Adică Moldova are retea 4g funcțională? :O

 • Andrey

  Depinde si de pret

 • E posibil sa fie gresita harta, in MD deocamdata au facut un demo public al retele 4G. Oricum acolo se testeaza tehnologiile care ajung in Romania. http://orange.md/4g/?l=1&c=1 Fiind o tara mai mica e mai usor de testat.

 • IM Back

  Da in Moldova avem 4g in toate retelele nu doar la Orange

 • La Orange pe website nu am gasit vreun abonament 4G. Vad ca este doar 3G+ cu viteza de pana la 43.2 MBps. http://orange.md/?c=3&sc=312&l=1

 • Tenou

  Chiar ne trebuie 4g? Momental 3g-ul duce foarte bine tot. 4G-ul decat o sa consume bateria in 5minute si o sa ne limitam la procesoare mai proaste ca sa avem 4g.

 • Pe cine deranjeaza existenta lui?

 • Cristi

  Pe cei care nu vor sa fie “prajiți” de radiatiile puternice Zaone

 • octavian

  daca moldova va avea retele 4g inaintea romanicii atunci mai mult ca sigur ca si apple vor deschide un apple store inaintea romaniei.

 • Deja esti prajit.

 • Alain

  Care crezi ca vor aduce 4g in romania primii? Orange sau vodafone? Ca sa putem sti pe ce retea facem abonamentul

 • Orange o are gata, nu are licenta. Vodafone-ul nu stiu ce face. Cred ca ambii o vor avea gata in aceelasi timp si o vor lansa fie simultan, fie in perioade apropiate.

 • Maruga

  Vor lansa sigur dupa licitatie

 • Ovidiu

  Si cei care au deja abonament se vor conecta automat la 4G ?

 • Gabi_lafayet

  @zaone, zaone… Cand iti ziceam cum 1an la lansarea ipad3 ca nu va merge la noi … M-ai blocat pe twitter. Credeai ca vb aiurea? Poate eram cat de cat in domeniul GSM… Acum ai aflat si tu ca sunt mai multe frecvente si nu poti face sa merga pe orice 🙂

 • Tu atunci vorbeai despre ale tale, eu spuneam ceva in articol, tu altceva pe Twitter.

 • Daniel Ristea

  zaone ai auzit de versiuni localizate? pot daca vor sa faca iphone-uri pe regiuni daca chipurile alea nu suporta toate benzile din lume. o sa-mi zici ca nu merge ca sunt costuri extra. normal nu se mai aduna miliardele la apple. daca iphone 5 nu va fi compatibil cu toate retelele 4G din toate tarile in care se va lansa cum se cheama chestia asta? cum e o companie care iti prezinta un produs dar iti zice ca e facut pentru altii? sa vedem conferinta si mai comentam

 • Ai auzit tu de versiuni localizate pentru toate tarile in cazul altor producatori? Anul trecut au simplificat iPhone-ul facandu-l global, pentru ce sa se complice acum daca nu stiu ce operator vrea frecvete de nu stiu care. Cei mai importanti operatori vor folosi una sau doua dintre frecventele mentionate de mine in articol, pentru restul vor fi chip-uri baseband care le vor suporta retelele, dar asta peste cativa ani. E prea greu, prea complicat sa faci zeci de modele ale unui produs ca sa satisfaci un operator care nu vinde mult si nu o vad pe Apple complicandu-se cand cele mai importante piete folosesc ceea ce ofera ea. Romania e inclusa, deci care e problema?

 • Daniel Ristea

  eu cred ca apple se da dupa operatori si nu operatorii dupa apple dovada cu ipad 3 care e cam nefolositor in afara US pe 4G

 • Serios? Inseamna ca traiesti intr-o lume paralela, pana acum a fost exact invers, operatorii grabindu-si chiar dezvoltarea retelelor 4G in ideea a le avea pregatite pentru iPhone.