Prima Pagina 4G Toti marii operatori din Romania vor avea disponibile frecvente 4G aparent compatibile...

Toti marii operatori din Romania vor avea disponibile frecvente 4G aparent compatibile cu iPhone 5

  Astazi operatorii de telefonie mobila din Romania au anuntat planurile pentru lansarea retelelor 4G LTE, v-am spus ca Orange va lansa o retea anul acesta, Vodafone va lansa una in 2013, nu stiu ce va face Cosmote-ul, insa toti acesti operatori au cumparat blocuri de spectru pe frecventa de 1800 MHz. De ce este importanta aceasta frecventa? Ei bine ea este importanta deoarece este singura compatibila cu iPhone 5 si teoretic dispozitivul ar trebui sa functioneze fara probleme pe ea, dar niciun operator nu a confirmat acest lucru pana in momentul de fata.

  RCS & RDS a cumparat doar un singur bloc pe frecventa de 900 MHz, nu stiu ce terminale va lansa pentru ea, insa nici 2K Telecom nu se plaseaza mai bine, ei cumparand doar un singur bloc pe frecventa de 2600 MHz. Practic iPhone 5 si viitoarele iDevice-uri ar trebui sa functioneze pe viitoarele retele 4G LTE din Romania, insa mai multe vom afla in lunile urmatoare.

via.

 • Andrei78

  Poate RCS-RDS isi muta reteaua 3G pe acest nou 900 si isi deschide retea 4G pe vechiul 1800.

 • Bogdan

  Din cate vad in tabel, cel mai bine s-a orientat cosmote-ul. Cate putin pe toate benzile ca sa aiba acoperire cat mai mare la bani putini.

 • Daniel Ristea

  daca licentele alea sunt valabile din 2014 cum lanseaze operatorii anul acesta si la anul?

 • Sunt si disponibile din 2013, Orange a spus ca lanseaza anul asta, dupa aia la inceputul anului viitor, s-au balbait, vom vedea.

 • Doc

  Exista acordul temporar, cazul Orange, posibil și la alții, precum și licența pe multi ani, Daniel Ristea! 😉

 • liviu

  Pai doar frecventa de 1800mhz va face sa fct iphone-ul 5 in Romania.
  Strategia celor de la rcs este sa isi extinda foarte mult acoperirea si practic reteau in cauza va fct pe orice telefon “normal”, deci nu vor mai fi necesare telefoanele alea ce fct doar in 3G.
  Interesul operatorilor din Ro nu este fantastic pt 4g lte din cauza ca nu si-au amortizat deja cheltuielile pt echipam. 3g/3g+ existente. Sa nu uitam ca cel putin in Moldova sunt o groaza de site-uri ce emit in Edge(nu dam nume ca nu e frumos).
  Asa ca acest 4g lte e doar o spoiala si nu este ceva deosebit…
  Veti prinde dublu(triplu) la viteza si cu ce va ajuta asta?
  Aproape la nimic, pt ca 95% din useri nu vor baga asta in seama…
  Majoritatea acceseaza email, muzica online, trimite/receptioneaza poze si utilitatea cu adevarat a unei retele LTE nu o sa se vada cu adevarat .. ci va fi doar ceva asa de managementul vanzarilor la iphone 5 .
  O viteza actuala de 16mbps in buricul targului este o viteza de bun simt pt majoritatea din voi. Adica pt 95% din useri. Iar restul de 5% vor avea in buzunar ceva ce “duce” mai mult , adica 4g lte. Care pana la urma tot la consultatul email-urilor o sa se reduca. Un acces poit local wifi va fi cu mult peste viteza unui 4g lte prin oras :).

 • Pingback: iPhone 5 este compatibil cu cel putin o retea 4G LTE din Romania | iDevice.ro()