Orange Romania va lansa o retea 4G LTE pana la sfarsitul anului, oficialii spera ca iPhone 5 sa ajunga in octombrie la operator

34

  Astazi oficialii Orange Romania au organizat o conferinta de presa in care au anuntat ca in urma licitatiei de spectru organizata de ANCOM, operatorul a cumparat cateva blocuri-pereche de spectru pe frecventele de 800/900/1800 si 2600 MHz. Pentru licentele frecventelor de 800/1800/2600 MHz Orange va plati 227 milioane de euro, insa va investi inca aproximativ 100 de milioane de euro pentru eliberarea de spectru in frecventa de 900 MHz, dar si pentru imbunatatirea serviciilor. Investitia este estimata a se face pe o perioada de 3 ani de zile, timp in care vor fi puse la dispozitia utilizatorilor toate frecventele.

  In ceea ce priveste disponibilitatea retelei 4G, cei de la Orange au anuntat ca pana la sfarsitul anului vor lansa doar in Bucuresti servicii 4G pe frecventa de 1800 MHz, urmand ca in anii urmatori sa extinda disponibilitatea in mai multe orase din tara, dar si pe mai multe frecvente. Din pacate detalii despre extinderea retelei in intreaga tara nu am putut afla, cei de la Orange spunand ca iau in calcul mai multe scenarii, deci probabil Iasi, Cluj, Timisoara vor avea 4G undeva in cursul anului 2013.

  In ceea ce priveste iPhone 5, oficialii au spus ca deocamdata nu stiu daca dispozitivul este compatibil cu viitoarea retea 4G LTE si ca dupa terminarea testelor vor anunta oficial. iPhone 5 este compatibil cu frecventele 4G LTE de 1800 MHz, deci teoretic nu ar trebui sa avem probleme in a il utiliza pe reteaua Orange. La final cei de la Orange au spus ca spera ca iPhone 5 sa fie lansat oficial prin reteaua lor in cursul lunii octombrie, insa din pacate nu s-au putut oferi alte informatii.

  In concluzie, vom avea 4G de la Orange anul acesta, iPhone 5 ar putea functiona pe el si iPhone 5 ar putea ajunge la Orange in octombrie.

Bucureşti, 24 septembrie 2012. În urma finalizării licitaţiei de spectru organizată de ANCOM, Orange România a câştigat dreptul de a utiliza 60 MHz blocuri-pereche în frecvenţele 800MHz, 900MHz, 1800 MHz şi 2600 MHz. Astfel îşi continuă planurile de susţinere şi dezvoltare a reţelei în vederea oferirii celor mai bune servicii de pe piaţă.

Pentru obţinerea acestor licenţe, Orange va plăti 227 milioane de euro. De asemenea, va investi suplimentar pentru eliberarea de spectru în frecvenţa 900MHz o sumă estimată la 100 milioane de euro, pe parcursul următorilor 2 ani. Acestor investiţii de 327 milioane de euro, li se vor adăuga investiţiile de implementare a serviciilor 4G. Toate acestea confirmă angajamentul pe termen lung în România, precum şi o importantă contribuţie la dezvoltarea mediului economic.

Frecvenţele de spectru obţinute în 800MHz, 1800 MHz şi 2600 MHz vor permite companiei să implementeze servicii 4G, susţinând astfel creşterea şi viteza serviciilor de date oferite. Orange va lansa serviciul de date 4G până la finalul anului 2012, după primirea acordului din partea autorităţilor, iar începând cu aprilie 2014 va putea oferi servicii 4G la cele mai bune performanţe ale sale.

Orange apreciază calitatea organizării şi profesionalismul dovedit de ANCOM pe toată durata procesului de licitaţie, desfăşurat în conformitate cu prevederile din caietul de sarcini.

„Este un moment important atât pentru piaţa de telecom, cât şi pentru Orange România, deoarece rezultatele licitaţiei pun bazele evoluţiei pieţei pentru următorii 16 ani. Cu această investiţie semnificativă, Orange reconfirmă promisiunea de a îi însoţi pe clienţi în era digitală şi de a le oferi cea mai bună experienţă în utilizarea serviciilor noastre. Privim cu încredere spre viitor pentru le oferi românilor în următoarele luni şi în următorii ani, viteze mobile mai rapide datorită acestei noi experienţe 4G.” a declarat Jean – François Fallacher, CEO Orange România.