Prima Pagina 4G Pentru prima oara in istorie, Apple permite unui operator sa instaleze software...

Pentru prima oara in istorie, Apple permite unui operator sa instaleze software propriu intr-un terminal iPhone pe care il pune in vanzare

  iPhone-ul este probabil singurul telefon mobil pe care operatorii de telefonie mobila nu puteau instala software propriu atunci cand il comercializau prin propria retea, insa acest aspect unic al terminalului a devenit istorie. In cadrul unei intelegeri incheiate intre Apple si operatorul sud coreean SK Telecom, terminalele iPhone 5 vor fi vandute acolo cu un software al SK, software care permite dispozitivului sa faca automat selectia intre 2 frecvente 4G LTE. Software-ul este inclus deoarece operatorul are doua frecvente 4G LTE in folosinta si iPhone-ul ar selecta automat frecventa care ar fi mai putin utilizata, totul in ideea de a oferi utilizatorilor viteze mari pentru navigarea pe internet.

SK Telecom announced on September 27 that Apple allowed multi-carrier software to be installed on the iPhone5 it supplies in Korea. With the aid of the technology, long-term evolution (LTE) data services can be provided selectively either in an 800MHz or 1.8GHz frequency bandwidth. The selection of the roomier bandwidth is performed automatically.  It is unprecedented that Apple opened its terminal platform for the service of a certain mobile carrier. It has put strong restrictions so that any iPhone users can use the same software environments irrespective of operators. That is why iPhones have no pre-load applications.

  Este adevarat ca nu vorbim despre o schimbare radicala a politicii celor de la Apple, insa este pentru prima oara cand compania permite asa ceva unui operator si din moment ce exista un precedent, ne putem astepta ca in viitor alte concesii sa fie facute. Steve Jobs a fost ferm impotriva unor asemenea intelegeri, Apple a castigat respectul si probabil frica operatorilor, insa sub conducerea lui Tim Cook regulile devin maleabile, usor de modificat si multi vor profita de pe urma acestei atitudini.

The approval of the multi-carrier software seems to be because it does not affect the iPhone’s user interface and is not in competitive relations with Apple’s services. Also, it seems to have to do with the data communication speed. A number of new non-Apple smart phones support multi-carrier operation for faster data communications.

 • ionutzm05

  Steve! Unde esti tu oare?

 • Florin

  Uh oh, asta nu ”suna” bine. Nu stiu cati dintre noi si-ar dori telefoane cu soft modificat de operator.

 • MIhai S.

  Daca va ajunge si IOS-ul ca si toate celelalte sisteme de operare mobile ce au divizii intregi de personalizari pentru operator, inseamna ca e, cu adevarat, grav!
  Ia o imagine de SGS2 4.0.4 facuta pentru Orange Romania si apoi ia o “pseudo-vanilla” facuta pentru Carphone UK – diferenta e cer-pamant (invers, de fapt)! Si asta e doar un exemplu peste care am dat recent, ca daca intram la capitolele Nokia, Sony, etc…
  Foarte pacat ca ajunge si Apple sa plece capul la prostii de-astea. Sunt curios daca si telefoanele luate de la operatori “la liber” vor fi tot personalizate.
  Si nu-i ca si cum vii acasa si “flashuiesti” o imagine neutra dpdv al operatorului, pt ca tot ce va semna producatorul va contine cross-check intre IMEI, baza de date a operatorului si baza de date a producatorului. Daca vei vrea sa pui altceva pe el – adio garantie…

 • Gabitza27

  Se duce draq farmecu apple si ce a construit steve….

 • minimally

  Asa e @Gabitza27…si singura problema este, ca vine samsung-ul din urma…si nu altcva…

 • Vlad.P

  Hai ma’ sa fim seriosi, nu e ca si cand ar veni instalat cu Orange Portal sau alte rahaturi din astea…e o chestie care habar nu ai ca exista. Reveniti-va!

 • @Vlad.P: Corect, conteaza totusi precedentul.
  @minimally: Cu ce vin aia din urma mai exact?

 • Bogdy

  @zaone, cu autobuzul :)))

 • Andrei78

  Poate e doar o chestie minora de bandswitch intre frecventele LTE .

 • ANdu

  atata caz, nicio schimbare majora…

 • Cezar

  Eram sigur ca tim este maleabil .. In felul asta se face super placut de companii si populatitatea creste in sensul asta iar incet .. Si’o ia in mana … Sa speram ca nu mai fac baietii astia, chestii d’astea pt ca or sa piarda utilizatori ca mine care au foat gadilati de intransigenta si eforturile din spatele produsului finit.

 • Claudiu

  Apple a inceput sa faca prea multe prostii….

 • demyco79

  nu modifica softul, ci adauga un program care separa retelele, nu cred ca-l “brandueste” asa cum s-a intamplat la concurenta. ar fi o tampenie in loc de mar sa-ti apara firma x sau y

 • Vasi

  Corect, acum exista precedent, dar nu in a oferi rahaturi, prostii si reclame de la operatori, ci solutii pentru a imbunatati experienta utilizarii terminalului. Iar aici sunt de acord cu ce face Apple. Daca asta creste viteza netului, alegand frecventa mai buna, e pusa acolo pentru binele utilizatorului, nu a altcuiva.
  Deocamdata sunt increzator in ce decizii ia Apple, Tim nu decide singur de capul lui, are echipa cu care se consulta si ia decizii, si daca s-a hotarat ca e mai bine asa, deocamdata vreau sa cred ca asa e. Timpul le va demonstra pe toate. 😉

 • Bogdan

  Lasa ca al meu iphone 4 luat din China are banat youtube si google mi-l deschide direct pe cel din China. Ca sa nu mai zic de hartile care initial aveau denumirile strazilor in…chineza

 • In China e o alta poveste, acolo ori face ce spune guvernul, ori mergi la plimbare.
  Problema este alta, nu se spune daca SK Telecom modifica iOS-ul in vreun fel important sau umbla la Carrier Bundles. Daca face doar modificari la Carrier Bundles, atunci nu e nimic extraordinar pentru ca alea sunt manipulate oricum de operatori. Din articol se sugereaza ideea ca un software este instalat in iOS.

 • Abpostelnicu

  Nu este pentru prima data un exemplu ar fi softbank care pentru 4 s blocau trimiterea de ama mms si internet in roaming printr un program deci nu este nici o tragedie

 • Dar ala nu cred ca era instalat in iPhone, aia o pot face direct din servere, cum blocheaza Vodafone VoIP-ul.

 • Victor Bulgar

  Eu cred ca nu e nicio problema in aplicatia data, in afara de avantajul de a comuta automat modemul la frecventa mai libera, nu cred ca consuma resurse sau reduce in vreun fel functionalul iPhone-ului, asa ca nu va mai faceti griji! Sunt naspa rau alea de la Vodafone Spania, Italia, O2 sau 3, aici e doar o banala aplicatie.

 • Hybrid

  Daca o sa inceapa sa bage cei de la Vodafone si Orange procarile lor de aplicatii se duce de rapa…

 • Sir Vladio

  “The selection of the roomier bandwidth is performed automatically”
  Deci nu scrie nicaieri ca utilizatorul interactioneaza in vreun fel, ca are vreun rol in acest proces.
  Atunci, logic, nu are cum sa existe o aplicatie, o interfata daca userul nu are de-a face cu asa ceva.
  “Apple allowed multi-carrier software to be installed on the iPhone5…it does not affect the iPhone’s user interface and is not in competitive relations with Apple’s services.”
  au umblat in carrier bundle, probabil acolo e programelul acela instalat…