Prima Pagina Foxconn Foxconn intentioneaza sa inlocuiasca angajatii cu linii de productie automate

Foxconn intentioneaza sa inlocuiasca angajatii cu linii de productie automate

  Foxconn  a fost intens criticata in ultimul an pentru modul in care isi trateaza angajatii si rezolvarea problemei ar putea insemna renuntarea la ei. Oamenii urmeaza a fi inlocuiti cu peste 30.000 de roboti, o treime dintre masinarii ajungand deja intr-una dintre fabricile celor de la Foxcoon, restul de 20.000 urmand a fi adusi pana la sfarsitul anului. Pretul unui robot este de 20.000$ – 25.000$, de peste 3 ori mai mare decat salariul anual al unui singur angajat al companiei, dar vorbim despre o investitie pentru viitor.

  Implementarea acestor linii de productie automate ar putea imbunatati calitatea produselor, ar putea imbunatati productivitatea si sigur va reduce criticile adresate companiei pentru modul in care isi trateaza angajatii. Schimbarile celor de la Foxconn vor continua probabil daca implementarea celor 30.000 de roboti va avea succes, insa in cadrul tuturor fabricilor Foxconn lucreaza 1.2 milioane de oameni, iar inlocuirea lor nu se va petrece rapid.

 • theo

  “Viitorul suna bine”……daca acum sunt lupte intre bancheri,corporatii pe de o parte si oamenii simplii de cealalta parte,imi imaginez ce ne va astepta peste 20 de ani,cand numai cei care au “fiarele” bagate in priza conduc .Omul se mai imbolnaveste,mai e neatent si mai face o zgarietura pe marginea tel.,mai bea,mai se revolta,cere marire de salariu,pe cand cyborgii nu.Pe ei ii iubeste seful.si nu sunt nici imigranti ilegali.

 • sdsds

  Mda,adica sute de mii de oameni isi pot pierde locul de munca,asta da stire

 • Hybrid

  Ba daca n-are roboti de ce nu are roboti , daca are roboti de ce are poti pe voi niciodata nu va multumeste

 • Alex

  Isi vor pierde slujbele, pe care in orice caz le detestau.

  Sunt satul de greve si alte meltenisme legate de angajatii Foxconn care se arunca precun cascadorii de pe cladiri.

 • Victor Bulgar

  Japonia este un exemplu cat se poate de reprezentativ, in care economia este condusa de un grup restrans de corporatii si conglomerate bancare, iar productia industriala se realizeaza preponderent de roboti industriali, care in Japonia sunt in numar de peste 40 milioane, aproape jumatate din robotii lumii, de 3 ori peste nr din SUA si de 4 ori decat in Germania sau Italia. SI traiesc farte bine! Asa ca nu vad ca o problema eliberarea de la munca, cand nu pierzi timpul muncind pentru un salariu mizer, ai timp sa te gandesti cum sa te ridici si tu pe spatele altora. Asa, spre exemplu, in tari ca Qatar, Arabia Saudita, EAU, Kuwait sau Bahrain, peste jumatate din populatie o reprezinta imigrantii din Asia de Sud, iar populatia autohtona completeaza randurile milionarilor din Forbes, fara sa ridice o caramida.

 • Știu pe cineva care a stat 6 luni in Japonia la o specializate . Apuca România si spunea mereu ca e o tara de rahat.
  După cele 6 luni prietenul meu s-a întors cu o concepte radical noua.
  Acum e mândru ca e roman … sunt ore întregi de povestit si nu e spațiu aici pt așa ceva…
  Pentru cine nu știe , Japonia are cel mai scump vis de mâncare din lume Per familie , știți cred ce înseamnă asta…
  Poate pentru prietenul meu a fost blestem curat deplasarea in Japonia , dar pentru alții care se integrala , poate o fi altfel …
  La televizor e doar o imagine , realitatea de acolo e alta …

 • Theo

  @V Bulgar.Tu te referi la situatia din prezent ,eu vorbeam de viitor.Acum ,referitor la Japonia,desi sunt o forta,intra si tu pe google street view si vezi ce masini conduc,in timp ce noua ne vand ultimele modele.Sunt un popor cu mare putere de sacrificiu.Dar altfel va sta treaba cand aproape toate tarile vor avea linii tehnologice robotizate.Deja Sony,Panasonic sunt in deriva.In privinta cetatenilor din statele arabe de pe pungile de petrol,ei nu au nici un merit ca ingroasa randurile Forbes,acolo se traieste bine doar pentru ei,care sunt cateva milioane in toate aceste tarisoare,primesc fiecare anual ,sume ametitoare ,fara sa ridice un pai.

 • Victor Bulgar

  @Cineva, depinde cu ce scop a plecat prietenul tau acolo, elgal sau ilegal etc. Un prieten de al meu a invatat la Kanagawa (2004-2009) si nu mi-a spus ca nu-si putea permite ce vroia din bursa. La fel, multi moldoveni pleaca la Moscova sa munceasca ilegal in constructii si se plang ca viata e grea acolo, insa cei care se duc cu contract legal si au ceva in cap, spun ca e foarte bine. La fel si in Dubai, un inginer din SUA/Canada/Olanda/Germania are un salariu enorm acolo, si nu vrea sa se intoarca in tara sa dezvoltata, iar un indian cu un salariu de 250$ nu-si poate permite nimic. Si apoi, bine, e o tara de rahat, de asta e a treia putere economica a lumii (a fost a doua timp de 26 ani), are printre cele mai mici rate a mortalitatii infantile din lume, PIB/locuitor printre cele mai mari, locul 1 la productia de automobile si camere foto/video, 2 la nave petroliere etc. Mult depinde de cum a fost primit insul de societatea japoneza, care a fost un exemplu pentru ascensiunea economica a Coreei de Sud, Taiwanului, Hong Kongului sau Singapore-ului. Si nu, nu are Japonia cel mai mare cost pentru mancare din lume, il au Monaco, Liechtensteinul, Elvetia, Irlanda si Norvegia (dupa ordinea in care sunt), apoi urmeaza Japonia, cu preturi la marfurile de consum de 2-3 ori mai mari decat in Romania, iar salarii de 5-20 ori mai mari (pentru posturi echivalente).

 • Victor Bulgar

  @Theo, da, am mentionat ca nativii tarilor arabe traiesc bine fara sa faca vreun efort fizic, insa pun capul in miscare. De ce Iran, Irak, Libia, tari foarte bogate in petrol si gaze, nu o duc mai bine ca Romania? Pentru ca una e sa vinzi ce ai pe nimic corporatiilor straine, si alta e sa-ti gestionezi singur resursele, iar profitul din export sa-l directionezi spre dezvoltarea industriilor terte, cum face Dubaiul sau Qatarul. Si daca esti inginer cu experienta, acolo ai salariu de zeci-sute de ori mai mare ca un muncitor de rand, pe cand la noi diferenta e mica, avantajul e doar ca nu munceti fizic. Si apropo, una din sursele de crestere inregistrata de JP in anii 60-80 s-a datorat reexportarii de produse petroliere, ceea ce face si Singapore-ul de peste doua decenii (stat in care internetul fara fir e gratuit incepand cu 1 decembrie 2006, e destul sa ai notebook/tableta si primesti si modem gratis).

 • Pingback: Foxconn incepe sa inlocuiasca angajatii cu roboti | iDevice.ro()