Un judecator american cere companiilor Samsung si Apple sa incheie bataliile legale, miliardul de dolari castigat de Apple ar putea fi “retusat”

  In luna august un juriu american acorda castig de cauza companiei Apple intr-un proces intentat celor de la Samsung, ea trebuind sa primeasca 1.05 miliarde de dolari de la coreeni pentru incalcarea unor brevete de inventie. Desigur ca decizia a fost atacata prin apel si ieri o judecatoare americana a revizuit-o, a ascultat pledoariile avocatilor si a afirmat ca unele sume acordate celor de la Apple ar trebui reduse. Desi nu a luat o decizie clara, ea a spus ca in cazul anumitor produse sumele sunt mari, insa in aceeasi masura ar putea decide ca in cazul altor produse sumele sunt prea mici.

When is this case going to resolve? I’m not joking… I’ve said this all along, I think it’s time for global peace. If there is any way this court can facilitate some sort of resolution, I’d like to do that. I think it would be good for consumers and good for the industry.

  Continuandu-si afirmatiile, judecatoarea a spus ca ambele companii ar trebui sa gaseasca o modalitate de a pune punct tuturor disputelor legale, ea fiind dornica sa ajute la realizarea unui asemenea obiectiv. In ciuda entuziasmului sau si a faptului ca Tim Cook nu “iubeste” procesele, din pacate niciuna dintre companii nu este dispusa sa renunte la pretentiile pe care le are. E putin probabil ca totul sa se incheie rapid, insa Apple ar putea primi mult mai putini bani decat spera initial.

14 COMENTARII

  1. Eu cred ca Samsung ar fi dispusa sa incheie aceste procese pe cale amiabila, insa Apple se simte incoltita tot mai mult in ultimul timp, si desigur ca nu o va avantaja solutionarea prietenoasa a disputelor, avand profituri in declin.

    Pe de alta parte, e mai bine ca procesele deja initiate sa fie duse pana la capat, altfel tensiunea dintre Apple si Samsung ar fi foarte incordata.

  2. @George & vladc: ok, crestere a profitului in declin. Nu e nevoie sa fii un mare cunoscator al pietelor ca sa faci cateva calcule elementare.

  3. am mai cotit o data, sorry, e ok, run rate-ul nu se prefigureaza a se mentine, tendintele analistilor e probail sa nu fie atinse , deci accept rectificarea

  4. @Zaone, uite aici:

    http://www.digitaltrends.com/wp-content/uploads/2012/08/Apple_NonApple_ProfitandEBIT.png

    http://media.idownloadblog.com/wp-content/uploads/2012/08/Raymond-James-Apple-vs-non-Apple-cell-phone-EBIT.jpg

    Ce pare a fi trendul ultimelor 3 trimestre? Chiar si ponderea in veniturile globale a scazut.

    Si acum profiturile:

    http://ronnie05.files.wordpress.com/2012/11/asymco-mobile-phone-profits1.jpg

    Vezi ca ultima bara e mai inalta datorita Samsung.

    Ce penibilitate ai vazut in afirmatia mea?

  5. Ma uit la grafice si tot nu inteleg cum a scazut profitul Apple comparand Q-urile pentru fiecare an in parte. Analistii, si orice om care se ocupa cu asta, compara Q1 2011 cu Q1 2012, etc, iar graficele alea arata ca Apple e pe crestere trimestru dupa trimestru, comparandu-le normal. Tu la ce te uiti mai exact?
    Daca tu compari trimestrul sarbatorilor de iarna cu trimestrul inceputul de an… poate intelegi de ce e penibila afirmatia.

  6. Am inteles de ce ai spus ca e penibil, am remarcat doar faptul ca trendul trimestrelor din ultimul an e in descrestere fata de cel al anilor trecuti.

    Vorbim totusi de statistici globale pe companie, nu doar a unui produs (normal ca iPod-urile se vand dublu in perioada de sarbatori), lucru la care Samsung sta mult mai bine. Am dreptate sau nu?

    YoY e ok pentru primul trimestru, si tot mai putin ok pentru urmatoarele, adica:

    1Q12/1Q11 = un raport X
    2Q12/2Q11 = un raport mai mic decat X… si tot asa…

    Asta se numeste trend, si daca cresterea e tot mai mica, atunci trendul este negativ (management financiar)

  7. Ok, hai sa incheiem discutia aici ca nu are rost, orice as spune eu o dai tu pe a ta si e fix invers fata de cum zici acolo. Profitul si incasarile pentru toate q-urile 2012(calculand dupa anul fiscal al Apple si nu cel normal) sunt mai mare decat toate q-urile din 2011. Ca in Q2 2012 a fost profit mai mic decat in Q1 2012 e normal, pentru ca Q1 2012 a fost sezonul sarbatorilor de iarna care s-a terminat in 31 decembrie, iar Q2 2012 a fost sezonul care a inceput in ianuarie si s-a terminat pe 31 martie, asta e slab pentru toata lumea, dar ma rog, daca nu stii ca Apple are alt fel de an fiscal e degeaba.

  8. Vezi, spui ca este exact invers, insa deduci pripit, fiindca nu am spus ca profitul e mai mic, ci raportul (trendul) este mai mic. In fine, e blogul tau, deseori faci greseli, dar nu recunosti, e o problema nu numai a ta, ci a popoarelor est-europene.

    Nu stiu de unde ai dedus ca nu stiu ca Apple are anul fiscal diferit de cel calendaristic (asta nici nu conteaza in calcule), pentru ca stiu ca nu doar Apple, ci majoritatea corporatiilor inregistrate in SUA isi incep anul fiscal pe 1 octombrie (dupa modelul guvernului SUA), la unele cu cateva zile inainte sau dupa, sa corespunda anului de 52 sau 53 saptamani.

    Nu te supara, mai ai multe de invatat, trebuie sa inveti sa intelegi unde ai gresit si sa recunosti, astfel iti va fi mai usor in viata!