Prima Pagina Apple Apple urmeaza sa inlocuiasca Samsung cu TSMC pentru fabricarea chip-urilor A6X

Apple urmeaza sa inlocuiasca Samsung cu TSMC pentru fabricarea chip-urilor A6X

  Zvonurile privind posibila existenta a unei rupturi intre Samsung si Apple prind din nou contur astazi, o publicatie din Taiwan afirmand ca Apple ar urma sa mute productia de chip-uri A6X de la Samsung la TSMC. Se zvonea ca TSMC va produce procesoare quad-core pentru Apple si se pare ca totul va incepe cu o productie de test pentru noile chip-uri implementate in tableta iPad 4, ele continand procesoare grafice quad-core, procesorul central fiind unul dual-core fabricat un baza unui design proprietar al Apple.

  In primul trimestru al acestui an cei de la TSMC ar urma sa produca aceste chip-uri pentru Apple, insa totul se face in baza unei perioade de testare in care se verifica, capacitatea fabricilor de a tine pasul cu cererile companiei americane. Practic Apple vrea sa vada daca TSMC poate inlocui Samsung in ceea ce priveste productia de chip-uri, fiind cunoscut faptul ca Apple are nevoie rapid de foarte multe componente, iar Samsung a fost pana acum singurul producator capabil sa ii satisfaca cerintele.

  Daca aceste teste vor decurge fara probleme, TSMC ar putea produce procesoare quad-core pentru iPad si probabil, un iTV ori MacBook-uri, dar iPhone-urile ar urma sa functioneze in viitor doar in baza procesoarelor dual-core.

 • Meri

  Stai sa vezi cand n or merge procesoarele cum trebuie… Pana cum apple a facut numai
  Gafe schimband siferite chestii

 • florin

  @meri cauta si tu pe net despre tsmc ca sa vezi cine sunt si cu cine colaboreaza/lucreaza 🙂

 • Marsell

  Poate o sa meargă mai bn decât Samsung

 • Sorin

  Apple isi semneaza incet, dar sigur condamnarea la moarte prin toate actiunile din ultimul timp.

 • @Sorin: Serios, Samsung o sa moara fara Apple, na predictie pentru 2013.

 • Meri

  N o sa moara e clar dar parca nu mi doresc iph 5 cum mi le am dorit pe celelalte.mai ales daca o sa scoata iph 5s in primavara

 • Alin

  Subscriu la predictia lui Zaone

 • Vrancean Tommy

  Iphone este un samsung cu logo apple si sistem de operare propiu ios

 • Actually Samsung facea doar vreun sfert dintre componentele de acolo, so …. come on.

 • Hybrid

  Atat timp ca Apple face produse de calitate mi se falfaie in ce fabrica le face…

 • Ion

  Samsung nu poate să moară fără Apple. Samsung a avut nevoie de banii de la Apple în perioada în care cota de piață era minusculă, dar acum, Samsung nu are capacitatea de producție pentru terminalele proprii. Piața componentelor în industria asta este de tip oligopol contracarat, adică foarte puțini ofertanți și foarte putini cumpărători. Pe o asemenea piață, atât vânzătorul cât și cumpărătorul poate influența drastic business-ul partenerului.
  Atâta timp cât Samsung este pionier în inovatie, câtă vreme face super memorii, are capacități de producție procesoare, are tehnologii patentate în domeniul display-urilor… Samsung are un portofoliu de produse extrem de diversificat.
  Deși este client majoritar pe divizia de mobile, ponderea Apple în total clienți este de în jur de 17%, și credeți-mă că nu ca muri Samsung fără Apple. Pe termen scurt, va avea un impact asupra cifrei de afaceri, dar impactul asupra rezultatului net va fi marginal, deoarece Apple cumpărat componente la preț de cost de la Samsung.
  În schimb, ponderea Samsung în total clienți ai Apple este de 100% pentru procesoare și pentru memorii RAM. Portofoliul de furnizori ai lui Apple este extrem de nediversificat.
  Cel mai mare risc îl are Apple, nu Samsung. În situația în care TSMC face procesoare proaste, Apple nu prea are alternative…
  Despre memorii nici nu mai zic 🙂
  În plus, Samsung putea vinde ieftin deoarece are capacități mari de producție, și astfel obține economii de scală. Un alt furnizor ar putea vinde mai scump, ceea ce va mânca din rezultatul net anual.

  Hai să vedem cum reacționează piața la evenimentele astea.

 • Doc

  Cumva Intel e prins în proiectele Apple? LG, Sharp, Toshiba? TSMC o sa reușească perfect, pentru cine își face griji 😉