CES 2013: Samsung Exynos 5 Octa – procesorul cu 8 nuclee produs de catre Samsung

  Anul trecut a fost al procesoarelor mobile quad-core, majoritatea terminalelor Android avand unul implementat, insa CES 2013 ne aduce procesorul mobil cu 8 nuclee, dezvoltat de catre Samsung. Samsung Exynos 5 Octa este numele noului procesor mobil cu 8 nuclee, compania folosind tehnologia big.LITTLE a celor de la ARM pentru a il dezvolta. Procesorul Samsung este construit din 4 nuclee ARM Cortex A15, cu frecventa probabila de 1.8 GHz, pentru task-urile ce necesita putere de procesare mare(jocuri, editare foto/video, etc) si 4 nuclee ARM Cortex A7, cu frecventa probabila de 1.7 GHz, pentru task-urile obisnuite.

  Samsung sustine ca poate reduce cu pana la 70% si consumul de energie multumita modului in care este construit Samsung Exynos 5 Octa, deci teoretic vorbim despre un produs grozav. Procesul Samsung foloseste un sistem de separare a workload-ului care nu este nou, insa nici utilizarea a 4 nuclee ARM Cortex A15 nu este o premiera pentru lumea smartphone-urilor. La final va spun ca performantele 3D ale procesorului sunt duble fata de cele ale concurentei, deci vorbim despre un produs extrem de puternic.

  Avand atata putere “sub capota”, cred ca Android-ul poate rula in sfarsit fara lag.

39 COMENTARII

  1. Anonimus, dacă citeai tot articolul vedeai ce a scris zaone:

    “Samsung sustine ca poate reduce cu pana la 70% si consumul de energie multumita modului in care este construit Samsung Exynos 5 Octa”

    Zaone, daca ios ar fi la fel de complex pe cat este android, ar merge ca un diapozitiv. Greutatea cu care rulează o sarcină este direct proporțională cu gradul de complexitate a software – ului.
    Si windows 98 merge brici pe 800 Mhz si 257 MB RAM, dar windows 7 are nevoie de ceva mai mult.

    Ion, procesorul nu poate fi
    “din plastic d-ala ieftin” 🙂
    În schimb, se zvonește că Apple va scoate un iPhone “cu plastic d-ăla ieftin”. Chiar și-așa, nu carcasa face un telefon, știi și tu asta…

  2. Zaone, chiar te rog pune linkurile cu lagul la note 2, si pun și eu (desigur, dacă îmi permiți, și nu ștergi comentariului meu) câteva clipuri cu lag la iphone.

  3. @Ion: Te rog, rulezi Windows pe hardware-ul quad-core, nu-mi spune ca Android-ul e mai complex si are nevoie de mai mult ca mai am putin si cad jos de pe scaun de ras.

  4. @zaone daca tu rulezi windows 7 pe un quad-core de 1.5 ghz esti tare. Sau esti si tu unul din cei care crede ca numarul de nuclee e direct proportional cu performanta ?

  5. @ben.: E de ajuns sa rulezi Windows XP pe el si deja ai mai multa complexitate decat la Android 😉 Nu sari la cel mai bun Windows, ca nu e nevoie.

  6. Eterna disputa intre ios si android. Ce prostie! Eu inteleg ca asta este un blog cu si despre ios, probabil ca zaone castiga bani pe faptul ca promoveaza ios (tot respectul pt asta), imi place ios si am fost posesor de iphone 3g, 3gs si 4. Intr-adevar, sunt telefoane bune, nimic de zis. DAR… cine spune ca androidul e prost, ori e ignorant, ori el insusi are iq de maimuta. Acum am Galaxy S3 si pot sa spun ca face (mult) mai mult decat iphone, chiar si cu jailbreak (repet, stiu ce poate sa faca iphone). Nu se blocheaza, nu se restarteaza si nu are lag. Inclusiv semnalul GSM este mai puternic. Ai in android mult mai multe setari, ai firewall de apeluri din fabrica, internet tethering merge la fel din fabrica, ai task manager mult mai capabil, google maps arata mult mai bine, navigatia de la google arata si functioneaza perfect, poti sa setezi egalizatorul manual, nu cu preseturi, citeste carduri microsd de pana la 64 gb, citeste orice format de muzica, inclusiv flac, orice video cu subtitrari… mai spun? Ca ar mai fi.Singurul inconvenient este faptul ca are autonomia putin mai mica.Atat. Deci daca nu cunoasteti problema, nu mai postati prostii. Oricum, respect zaone pentru munca depusa si felicitari pentru blog. Il urmaresc de mai mult de 2 ani.

  7. Ion, citesc și rămân uimit, adică Windows 7, vis-a-vis de Windows 98, cere o mașină puternica ca are biblioteci software mai noi?! Pe bune? Când oare Microsoft a optimizat cum trebuie un sistem de operare? Vista, acel fiasco, îți spune ceva? Windows 98 SE, virus de boot după mine, era fluent la vremea lui, raportat la Vista, de exemplu! Îți aduci aminte când a apărut XP? Toată lumea s-a plâns ca cere resurse mari, mult mai mari ca Windows 2000, acel Windows care merge impecabil și acum la Posta Romana! Ca sa închei raționamentul, pana la Jelly Bean, dar nici acum integral, roboțelul avea lag într-o veselie! Sa nu ne ascundem după pepeni, iar ca sa nu dai contra exemplu cu IOS, fiecare IOS scos cu generația respectiva din acel moment, de telefoane, mergea cu mult mai bine decât Android! Ca IOS 6 merge mai greu pe 3GS, ma scuzi, este adevărat, însă de la 600 la 1200 MHz e ceva, la dublu, plus core, dual core! La quad core aveam pretenția sa meargă uns, fluent, sa fie o mașină eficienta! Eficienta ca performanta, forța bruta e pe principiul cu “mușchii meu nu gândește”, ca sa nu vorbim ca pe la dual core, S2, consuma energie ca nimeni altul! Complexitatea Andoid spui tu? Aia care are bug-uri sau aceea care se viruseaza sau porțiunea care accepta softuri scrise în tren?! 😉

  8. Iulian, ” Inclusiv semnalul GSM este mai puternic” e de mare apreciere! 😉 Sa nu te auda RDS, ca pun naiba in oferta numai S3 😀

  9. De acord. Bun astia de la samsung sunt cu un pas inainte in a descoperi noile tehnologii. Degeaba daca nu exista software sa le foloseasca la max si pana se prind ei cum sa le foloseasca se prind ca sunt mult in urma apple. Degeaba imi pun eu procesor la desktop cu 16 nuclee cuoverclock la nush ce frecventa super placa video 64 gb de ram daca ma joc solitaire nu. Exagerez un pic dar totusi. Pana la urma conteaza multe alte chestii. Ipad ul este un produs grozav incomparabil m bun fata de alte tablete. Nu ma intereseaza ca exista un proc mai bun pe piata la altceva atata timp cat ipad ul isi face treaba excelent.

  10. Acelasi lucru il pot spune si despre iphone. Totusi cel mai mare inconvenient la iphone este ca nu are radio. Pt mine cel putin. Mie imi pare binebca samsungul inventeaza.. Abia vad si eu ce vom avea in urmatoarele ipad uri iphoneuri :d

  11. @Justme: Sunt partial de acord cu tine, sunt de parere ca atata vreme cat iti faci treaba cu un telefon/tableta, poate sa aiba procesor si de 1 Mhz, pentru ca pe tine te satisface.
    Ceea ce ma deranjeaza pe mine nu este faptul ca se ridica ios-ul in slavi, pentru ca, din punct de vedere al optimizarii software, android-ul nu o sa-l bata niciodata., ci faptul ca se arunca cu noroi degeaba in munca unor oameni. Sunt curios cati dintre cei care frecventeaza acest forum au creat ceva si daca au creat, cat de bine s-au simtit cand cineva a spus “mama ce rahat de munca ai facut tu”. E cam acelasi lucru. Frate, daca nu-ti place un lucru, nu te obliga nimeni sa-l cumperi. E alegerea ta. Dar daca nu stii ce poate sa faca si te iei dupa clipuri de 2 lei de pe youtube, atunci nu mai comenta aiurea.

  12. Din partea mea tehnologia este binevenita,chiar nu ma deranjeaza sa am in telefonul meu procesor cu 100 de core-uri,cu cat mai multe cu atat mai bine,chiar daca poate nu am ce face cu ele,dar la nevoie nu se stie….De ce trebuie sa fim vehementi cu privire la avansul tehnologic?Hai sa ne intoarcem la dischete de 1.44mb,
    Pe acelasi principiu merg si guvernanti,de ce sa ne dea salariu mai mare cand bine merci traim si ne facem treaba si cu 7 milioane pe luna,bravo baieti,imi place modul vostru de gandire,,,

  13. Buna la toti, in sfarsit mi-am luat Iphone 4 cei drept model mai vechi
    Varul meu are inaintea mea cu 2 ani, dar spre mirarea mea lam surprins cu un S3 primit cadou de craciun. chiar imi place am crezut ca e o porcarie Androidul. Inca nu am vazut ce poate face. Este un produs bun. Eu pana la urma cred imi las Ip4 si imi iau un android sau wp8 pentru ca intradevar telu limitat la multe optiuni importante. Pana atunci mai experimentez Ip4.

  14. Nu comentez aiurea. Inca folosesc si un samsung cu android. Imi place la android doar ca poti pune widgeturi direct pe ecran, si ca are radio. Dar in rest nu imi place deloc cum se misca, iar daca apple a fost in stare sa faca un sistem de operare care cere putine resurse trebuie laudat si pentru asta nu? Degeaba ai un super procesor daca codul unui anumit program e scris “cu picioarele” si consuma aiurea resursele. Iar pana la urma daca vreau sa ma joc asasin creed 3 and stuff exista xbox nu. Fiecare device e bun pt cate ceva iar momentan..apple mi se pare ca stapaneste destul de bine domeniul pe care activeaza. E parerea mea fiecare cumpara ce vrea..dar note 2 cum naiba sa umblii vara cu tel (tableta) in buzunar?

  15. e o diferenta intre ios care este optimizat pt hardware-ul pe care ruleaza , e bazat pe os x care e un sistem bun , si android care ruleaza pe o varietate mai mare de hardware , nu toti producatorii fac drivere f bune , suporta mai multe rezolutii , are la baza linux dar aplicatiile sunt
    in java , ruleaza pe o masian virtuala java care chiar daca e diferita de java de desktop tot e mai inceata decat codul nativ linux asa ca …..

  16. Da, intr-adevar este cam mare note 2, dar nu e ca si cum ar fi singurul telefon cu android de la samsung. Exista nenumarate alte modele.
    Am spus si repet: respect Apple pt cum a optimizat IOS-ul, imi place iphone, dar sa dai 650-700 E pe un iphone 5 care nu face cu mult mai mult decat 4s (care oricum este foarte performant), mi se pare nebunie. As da in schimb 16 mil pe un iPad mini 😀

  17. @Zaone, desigur, ca intotdeauna, ai dreptate! Crezi ca nu gasesc vreun iphone cu lag pe youtube? Sau ce vei spune peste vreo 5 ani cand un octo-core va fi in iPhone? Revolutie, nu?

    PS. Nu-mi prea place sa critic, pentru ca nu e productiv, dar altceva ar fi banat, as usually.

  18. Posesor fericit de note 2,pot spune ca NU ARE LAG,utilizator de iphone de la 3g incoace pana la 4s….inafara de pb marimii e PERFECT

  19. @noob, la fel si eu, mai ales stylus-ul imi este foarte util, e foarte placut sa te uiti la vreun film/poze, sa stai pe internet etc. E alegerea fiecaruia, nu cum era candva la scoala, cand eram impusi sa purtam aceeasi forma de imbracaminte 🙂

  20. “insa utilizarea a 4 nuclee ARM Cortex A15 este o premiera pentru lumea smartphone-urilor”

    Nici macar; Nvidia a lansat Tegra 4 acum cateva zile, bazat pe 4 nuclee A15.

  21. @Iulian, ai si tu partea tea de dreptate, dar as putea sa te contrazic la toate…
    Hai sa iti povestesc ceva:
    Eu si varul meu ne contrazicem aproape de fiecare data, el sustine ca e mai bun android eu iOS, fiecare am trec din generazie in gen., eu de la iphone 3g-4 si acum 5, el de la galaxy s pana la s3. Odata primise un apel, se blocase complet tach-ul si nu mai putea sa raspunda, mam pisat pe mine de ras, alta data cand sa intre pe internet sa imi arate cv, i sa facut negru tot ecranu, a trebuit sa ii scoata bateria, si iar am ras de el.
    Daca de fata cu prieteni iti face faze de genul un telefon de sute de euro, atunci cum poti sa spui ca e mai bun decat originalul, care precizez ca androidul e doar o clona a iosului.
    Cand am trecut la iphone 5, am cedat iphonul 4 tatalui meu, in doar cateva saptamani reuseste cu usurinta sa faca ori ce isi doreste, normal vb de un om in varsa ce nu a mai folosit in viata lui un calculator. La munca un coleg ia aratat un htc cu android, a spus ca ii venea sa il sparga. Atunci mi am dat seama cat de simplu si practic poate fi ios fata de android.
    Tu mentionezi ca poti modifica egalizatorul manual? dar de cand folosesti telefonul pe baza de sistem audio?
    A inca cv tu poti sa coleghezi androidul la un autoradio si sa folosesti comenzile de la volan???
    Asta este o functie ce iti trebuie in viata.
    Tu mentionezi ca poti citi tot felul de fisiere.. crezi ca toata lumea lucreaza cu 7000 de fisiere? si in plus majoritate au muzica in format mp3. si in plus dak vrei sa sti cum spunea si jobs pentru ori ce functie exista o aplicatie, sunt mii de playere in appstore cu care poti citi tot felul de formate.
    Crezi ca la iphone nu poti colega un card extern, de cand nu ai mai fost intrun magazin de electronica sa vezi ca sunt adaptatore care coleghezi usb si sd card.
    Ori ce functie menzionezi tu la android eu iti arat ca este si la iphone ba chiar mai mult decat la android, cum ti am dat exemplu sa coleghezi telefonul la navigatorul original de la masina si sa folosesti comenzile de la volan. Si menzione ca am o masina din 2004 cu sistem bose pe care nu vroiam sa renunt la sistem pentru a asculta muzica din telefon.
    Acum te intrebi cum fac eu sa folosesc asa cv dak e mai vechi ca primul iphone, ai uitat ca prima de iphone exista ipod.

  22. @Victor Bulgar: Nu e acelasi lucru, Android-ul are lag pentru ca e gandit prost, iOS-ul poate sa aiba lag cand ii incarci hardware-ul prin utilizare. Problemele hardware cu ecranul nu le luam in calcul pentru ca nu vorbeam despre ele la Android.

  23. @iulian. Nu te contrazic iphone 5 este un telefon destul de scump la 670 e dar si note 2 sau galaxy s3 sunt tt pe acolo. Iphone 5 nu e la fel la performante ca iphone 4 s !!! Iphone 5 in teste cu un anumit benchmark ( imi scapa numele acum geekbench parca) ia 1850 puncte ,ipad 4 vreo 2000 si ceva iphone 4 380 si iphone 4s ia doar 7 sute si ceva! Deci ar fi o oarecare diferenta iphone 4s vs 5 (2,5x chiar) eu am inca 4s nu ma grabesc sa schimb nu ca nu mi ar place dar nah mai facem si un pic de economie.

  24. Un sfat pt bugete reduse. Un tel android de max 200 e cu care poti face internet tethering si un ipod touch de 32. Cu 500 de e rezolvati tot si va las pe voi sa vedeti ce device veti folosi cel mai mult fara sa pupam pe nimeni in fund. Asta asa ca un test ca sa nu fiu acuzat ca pup in fund apple.

  25. @ionuZ
    daca stai prin tari straine nu mai confunda limba romana cu limba italiana
    “coleghezi” , “menzionezi” si “generazie” lasa-le in italia
    fara suparare,,, dar cand vad cum scri imi vine sa plang

  26. @Zaone, ” Avand atata putere “sub capota”, cred ca Android-ul poate rula in sfarsit fara lag.”
    Hai sa nu exageram :))) tot va avea lag… E totusi vba de android…