In SUA se pot aplica amenzi de pana la 1 milion de dolari si pedepse de pana la 10 ani de inchisoare pentru decodarea fara drept a telefoanelor mobile

  In weekend v-am spus ca decodarea telefoanelor mobile a devenit ilegala in SUA, utilizatorii obisuniti si companiile fiind obligate sa nu mai decodeze telefoanele mobile fara acordul operatorilor de telefonie mobila. Legea intrata in vigoare in weekend avea nevoie si de cateva pedepse pentru cei care nu o respecta, iar recomandarea leguitorului este ca persoanele care decodeaza fara acordul operatorilor telefoane mobile sa poata fi amendate cu pana la 500.000$ si sa primeasca o pedeapsa de pana la 5 ani de inchisoare, ori ambele. Persoanele care repeta aceasta procedura, dupa o prima condamnare, pot fi amendate cu pana la 1 milion de dolari si o pedeapsa privativa de libertate de pana la 10 ani, ori ambele.

PENALTY: In some situations, first time offenders may be fined up to $500,000, imprisoned for five years, or both. For repeat offenders, the maximum penalty increases to a fine of $1,000,000, imprisonment for up to ten years, or both.

  Desi legislatia pare sa aiba, in vedere ideea de a speria comerciantii care decodeaza telefoanele fara drept, numai persoanele fizice pot fi condamnate la inchisoare, deci practic oamenii care decodeaza telefoane pot fi sanctionati cu amenda, inchisoare, ori ambele, indiferent daca sunt angajati ai unei companii, sau simpli utilizatori. Legea pare absurda si pare a fi o tentativa a guvernului american de a oferi o putere enorma operatorilor de telefonie mobila, iar utilizatorii au acum de ales intre a cumpara un telefon codat si a plati decodarea la operator, daca acea companie permite acest lucru, sau de a plati mai multi bani pe un telefon decodat.

  Recomandarea facuta de catre legiutor nu trebuie aplicata in limitele maxime, deci se pot acorda amenzi de sute sau mii de dolari initial, insa in cazul persoanelor care recidiveaza, si vor fi foarte multe, se va ajunge intr-un final la amenzi mari si eventual pedepse mici privative de libertate. Desi legea pare stupida si va ganditi ca justitia nu va aplica asemenea pedepse oamenilor de rand, va spun ca nevoie doar ca o persoana sa fie data drept exemplu si este de ajuns pentru ca alte pedepse asemanatoare sa fie aplicate.

  Ce parere aveti despre legislatia din SUA?

19 COMENTARII

  1. Mother of god, scapi mai usor daca coduci beat pana acasa, si il impusti pe “negrul” care iti calca iarba pusa cu banii facuti din poze pentru pedofili (fara a fi rasist, doar in spiritul american)

  2. Nu o sa renuntam la telefoane, dar amenzile mari si pedepsele pe masura duc la respectarea legii, dpv al meu.
    Oricum inca un motiv de a ramane fidel “produsul” american.

  3. Si dacă eu am iPhone 3GS codat pe at&t de trei ani si îl am si acum decodat din soft, fac update la o varianta mai mare a IOS, bineinteles ca il voi decoda din nou, sunt pasibil de amenda?

  4. O noua prohibitie sub alta forma… decodarile la negru vor lua amploare intr-un fel sau altul. Unii vor fi prinsi, altii vor face milioane. C’asa-i in Dallas :))

  5. Se strange surubul,asta este natura umana.Cei de la butoane vor controlul absolut.Oitele pline de fumul ierbii,fast food si stres ,au creierul pe off .

  6. eu personal consider Romania , tara tuturor posibilitatilor.Degeaba in state se pot face multe , exista la fel de multe dezavantaje.Ei se lauda cu east coast si west coast , implicit fusuri orare diferite , mentalitati diferite… total diferit de ce intelegem noi olteni, moldoveni , ardeleni.Poate noi nu ne diferentiem foarte tare pt ca generatia noastra 30+ isi are radacinile in comunism cand toti erau egali si gri.Daca la noi in 80 era comunism infect gri fara nici o libertate cetateneasca…. in state aveam capitalism , democratie in floare,

  7. Este foarte bine!
    Atata vreme cat operatorul subventioneaza un terminal, decodarea lui fara accordul operatorului este…cam ilegala.
    Practic banutii sunt miza.. si cum banutii sunt din ce in ce mai greu de facut…intarim legea.
    Cam asa ceva ar trebui aplicat in RO pentru circulatie.. credeti ca ar fi mai uman traficul daca amenzile ar fi mari si APLICATE/RESPECTATE ?

  8. @rundown daca tu crezi ca in america aia se poate numi democratie gandeste-te serios la faptul ca s-ar putea sa fii prost informat. incearca sa afli cum se voteaza in sua si vei fi “luminat”…cine stie cunoaste despre ce vorbesc 🙂

  9. probabibil se va aplica contractelor noi de vanzare terminale mobile. in principiu asa ceva functioneaza cu o clauza speciala in contract. Subventionarea de catre operator fara clauza nu poate genera efecte juridice deci nu poate nici cauza pedepse. In situatia lipsei unei clauze contractuale operatorul cedeaza complet drepturile asupra terminalului. Daca insa aceasta clauza exista, atunci proprietatea asupra terminalului e redefinita si sunt posibile pedepse. nu am citit noua reglementare dar nu cred ca se va aplica vechilor contracte + nu cred ca problema e a persoanei fizice care isi decodeaza terminalul ci a firmelor care fac asta sistematic. alea pot fi usor monitorizate si sanctionate. Legea nu prevede perchezitii samd deci nimeni nu va putea afla legal daca mi-am decodat sau nu telefonul.

  10. Sioux asa e ! Cand libertatile vor fi restranse nu mai e mult ! Deci apropo de subiect e cã e aberant ! Una- si a Doua- doar daca il decodezi dar continui sa ai contract cu At&t unde e problema ?! Daca vor ca contractele sa fie respectate sa-i caute sii vor gasii f usor pe cei care nu mai platesc contractele pana la sfarsit ! Ãsta e fondul problemei nu?! Plata contractelor . Au datele lor sa solicite aplicarea legi si punct. Daca pt 400 sau 500$ trebuie sa faci 5 ani sau sa platesti de nspe mii de ori produsul e TOTAL ABERANT ! O sa vedeti manifestatii pt asta in State ! Sunt chestii mai grave care nu ajung acolo !

  11. Mmuntean exact… asa e … Vad ca de ceva timp e mai avantajos sa ai o cartela prepay decat abonament ! Atunci care mai e avantajul abonamentului!? Ca majoritate vor prefera sa faca un efort o data dar sa nu se lege la cap cu un contract atat de neavantajos !

  12. Sa cumperi un iPhone5 la 199 de dolari pe care sa il decodezi si sa reziliezi abonamentul nu e chiar corect (dar smecheria functioneaza 🙂 )