Prima Pagina Apple Apple pierde dreptul asupra trademark-ului iPhone in Brazilia, ar putea fi obligata...

Apple pierde dreptul asupra trademark-ului iPhone in Brazilia, ar putea fi obligata sa scoata smartphone-ul din vanzare

  Acum cateva saptamani v-am spus ca Apple ar urma sa piarda drepturile de proprietate asupra trademark-ului iPhone in Brazilia si ar putea fi nevoita sa scoata produsul din vanzare. Ei bine, o parte din aceste lucruri s-a intamplat, oficiul pentru brevete de inventie si marci din Brazilia a anuntat ca o companie numita Gradiente detine drepturile asupra trademark-ului, iar Apple va fi nevoita sa il cumpere de la ea daca doreste sa il utilizeze. Desi Apple nu a comentat decizia, autoritatile braziliene sustin ca un apel urmeaza sa fie formulat impotriva acestei decizii.

Brazilian regulators have ruled that Apple does not have exclusive rights to use the “iPhone” trademark in the country. The decision is the result of a local company, Gradiente Eletronica, registering the name in 2000, seven years before the US firm. But the Institute of Industrial Property told the BBC it understood Apple was pursuing an appeal. The INPI added that its decision only applied to handsets, and that the California-based company continued to have exclusive rights to use the iPhone name elsewhere including on clothing, in software and across publications. INPI added that Apple had argued that it should have been given full rights since Gradiente had not released a product using the iPhone name until December 2012.

  Apple detine in continuare trademark-ul iPhone pentur orice altceva in afara telefoanelor mobile, insa compania sustine ca Gradiente nu ar trebui sa ai drept asupra marcii, din moment ce intre anul 2000, data aplicarii pentru dreptul de proprietate asupra marcii, si anul 2012 nu a lansat pe piata vreun produs sub acest brand. Indiferent de motivatiile celor de la Apple, deocamdata marca este detinuta de Gradiente, Apple poate vinde iPhone-urile, insa daca va fi data in judecata de catre brazilieni, va pierde, va fi nevoita sa plateasca despagubiri, sa scoata terminalele din vanzare si mai apoi sa cumpere marca.

  Gradiente comercializeaza un momentul de fata in Brazilia un smartphone numit iPhone Neo One care costa 300$.

 • Claudiu daniel

  Exact ce ziceam altadata ” De ce nu au lansat nici un produs pana acum!?” Problema se pune la fel ! E cusuta cu ata alba !

 • Click

  In Romania daca nu utilizezi marca pe o durata neintrerupta de 5 ani, poate fi anulata in justitie daca o persoana interesata o cere. Nu stiu care e sistemul la brazilieni si pe ce se judeca exact, dar in general reglementarile privind proprietatea intelectuala sunt destul de unitare la nivel mondial, deci e foarte posibil ca si la brazilieni sa existe o sanctiune pentru neutilizare.

  @claudiu daniel, ce e cusut cu ata alba? De ce crezi ca si-ar inregistra cineva denumirea “iphone”? Ca sa produca bomboane mentolate? Sau au visat ca apple o sa scoata peste 7 ani un telefon cu denumirea asta si au zis sa faca si ei un ban?

 • john

  Tu ce crezi ca a lansat APPLE din miile de brevete pe care le-a obtinut pe baza unei schite ?
  Mai noteaza ca nici macar denumirea de iPhone nu le-a aprtinut ci au cumparat-o de la Cisco.

 • Claudiu daniel

  Ma refer la brazilieni ca au brevetat ceva care nu au folosit si dupa atata timp apar si ei ca ei detin acest drept de innventie… ai inteles?!

 • Pingback: Apple solutioneaza problema braziliana privind brandul iPhone | iDevice.ro()