iPhone 5, lipsa posibilitatii de a dezactiva 3G-ul si autonomia

  Luni cativa operatori de telefonie mobila din Romania si-au actualizat, cu ajutorul Apple, Carrier Bundle-urile pentru iOS in ideea de a le permite propriilor clienti sa se conecteze la propriile retele 4G LTE. Aceasta modificare a lasat toata lumea fara posibilitatea de a mai dezactiva conectivitatea 3G pe propriile terminale, asa ca acum iPhone-urile vor functiona constant pe 3G, si vor face rollback la EDGE/GPRS doar in zonele in care nu exista 3G, acest proces consumand inutil destul de multa energie a bateriei.

  Problema cu imposibilitatea de a dezactiva 3G-ul pe iDevice-uri sta in faptul ca pierdeti o parte buna a autonomiei bateriei, eu am constatat ca aproximativ o ora de autonomie a disparut tinand terminalul activat constant pe 3G si nu sunt chiar atat de bucuros de acest lucru. Veti spune ca iPhone-urile nu sunt iPhone-uri fara 3G si ca plang degeaba lipsa unui buton. Ei bine, eu nu sunt un chiar atat de mare fan al incarcarii zilnice a iPhone-ului, din motive lesne de inteles, iar cand peste noapte imi dispar intre 10 – 15 procente din baterie doar din cauza faptului ca semnalul 3G fluctueaza, nu pot spune ca sunt fericit.

  Apple a mai avut ideea tampita de a elimina posibilitatea de a dezactiva 3G-ul pe iPhone-uri, a revenit la sentimente mai bune in iOS 6, insa prin introducerea 4G-ului a stricat de tot functia. Nu ar fi o mare problema sa functioneze toate iPhone-urile pe 3G daca ar avea o baterie capabila sa le sustina si sa nu trebuiasca sa stai langa priza in fiecare dupa-amiaza/seara, dar pentru Apple conteaza prea putin. In final trebuie sa va obisnuiti cu lipsa posibilitatii de a dezactiva 3G-ul pe iPhone 5 si viitorul iPhone 5S deoarece nici cu jailbreak-ul nu aveti prea multe sanse de a readuce functionalitatea la normal, asta pentru ca dezvoltatorii de tweak-uri s-au gandit sa elimine exact aceeasi functie de preamaretele lor creatii.

56 COMENTARII

  1. @zaone , nu stiu pt ca nu am iph5 inca dar in mod normal poti dezactiva conexiunea de date cu totul si sa ii dai drumul numai cand o folosesti … asta ar trebui sa rezolve problema bateriei …nu ?

  2. Si functioneaza 4G-ul in Bucuresti de exemplu? Imi trebuie abonament special? Eu am 500mb pe prepay pe luna, nu ii consum niciodata pe toti ca mai mult folosesc wifi acasa si la servici.

    Ma mir sa faca astia la noi in Romania ceva cu 4G-ul asta, ei nu au fost in stare in atatia ani sa faca o retea 3G cu semnal ca lumea dar au pretentii la 4G. Nu e posibil ca in centrul Bucurestiului , ca exemplu in spitalul elias, si stat langa geam sa ai semnal doar 1 liniuta pe 3g, asta pe 2 telefoane.

  3. Chatagra tocmai asta este si ideea, vrem sa avem net pe tel!!! Insa nu in conditiile in care stai cu tel langa priza la incarcat :)))))

  4. Nu e de vina conexiunea 3G pt ca pierzi 10-15% peste noapte – sunt de vina procesele sau aplicatiile care o acceseaza . O sa razi, dar eu pe un SGS 2 pierd 1-2% peste noapte cu conexiune 3G activa.
    Insa in iOS nu ai nici pe departe posibilitatea de a controla toate wakelock-urile din system , cum ai in Android.

  5. Eu nu am facut update carrier, tocmai pt ca am cititpe idevice ca nu mai poti dezactiva 3g ul. in continuare am pe ip5 funcia enable/disable 3g. Partea nasoala e pt cei care isi vor lua ip5s deoarece banuiesc ca or sa vina standard cu functia lte.

  6. V-am mai scria dar vad ca nimemi nu citeste forumul. Ca sa dezactivati 3g-ul instalati din cydia auto3g care va lasa sa setati cand sa porneasca sau nu 3G-ul. Am I5 cu ios 6.1.2 si am facut si eu update pe orange si mia disparut posibilitatea de a opri 3g-ul. Dar cu auto3g iarasi imi sta pe Edge telefonul daca setez. Asa ca incercati, macar cei care au jailbreak…

  7. Eu recomand sa scrieti asta la Apple si poate se razgandesc si revin la EDGE, eu asa am facut.
    Au mai facut gafa asta in trecut si apoi au reparat problema, de aceea cred ca e important sa le spunem!

  8. vorbiti pe langa… la dracu… cati dintre voi folositi Cellular data fara 3G? Are o viteza de kkt fara 3G. mi se pare un “must” ca 3G sa fie activ. Pe mine m-a scutit sa apas un alt buton (care activeaza 3G)…. si daca tot va mirati si va necajiti in legatura cu autonomia acumulatorului, cumparati-va un Nokia 3310… rezista o saptamana…. Regards

  9. Eu am iPhone 5 si inca am optiunea de activare si dezactivare 3G.. m-am uitat si la update si imi zice ca e totul in regula ca e actualizat.Mai astept sa vad daca imi dispare butonul.

  10. @Flaviu: eu stau si cate o luna in roaming, unde evident nu folosesc date…. daca il tin pe 2G creste timpul de standby si call cu cel putin 50%…. In Romania evident ca il tin pe 3G, dar mi se pare firesc sa lase la aprecierea mea daca am nevoie de 3G sau nu….

  11. problema nu este ca sta tot timpul pe 3G, problema este cand esti la marginea acoperiri 3g -ului, daca ai ghinionul sa stai mai la periferie sau intr-o zona unde ai doar o linie la 3g esti distrus, nu mai poti suna, nu mai poti trimite mesaje, pentru ca e prea slab semnalul sa poti suna dar nu chiar atat se slab incat sa treaca pe EDGE, patit si verificat pe 2 iphone5

  12. Folosesc Orange in iphone si nu mai apare butonul 3G, am pus Cosmote si a reaparut, deci cred ca numai la orange se intampla chestia asta.

  13. @Flaviu, 3G nu inseamna numai internet, atunci cand ai activat 3G si nu si cellular data, telefonul este tot pe 3G, asta inseamna consum de baterie mai mare, convorbiri mai proasete unde nu este semnal bun si altele….

  14. pe vodafone aceeasi problema..dar un lucru nu inteleg..daca activez butonul lte..aveam conexiuni 4g?..sau tot 3g?..ca nu apare niciun semn

  15. Eu unul am refuzat sa fac carrier update, dar oricum tin 3G si Wi-Fi activate non-stop, iar cu SBSettings am toggle special de unde pot activa sau dezactiva 3G.

  16. Apple nu va reintroduce butonul de 3g… adica de cand a aparut iphone 5 in tarile care aveau compatibilitatea cu lte acel buton de 3g a fost eliminat. Puteti sa dati voi n mailuri la apple sunt sigur ca nu va reintroduce butonul de 3g.

  17. @zaone Trebuia sa adaugi la articol ca se poate scapa de acest “carrier bundle update” printr-un restore (pentru cei care nu au jailbreak). Eu asa am procedat si totul e ok (pana va face apple un update de iOS si …).

  18. E bataie de joc update-ul asta! Nu stiu pe cine sa injur, pe Vodafone sau pe Apple.
    Insa daca aveti NCsettings, puteti modifica in setari “data”: 3g sau LTE. Selectand LTE puteti varia intre EDGE/GPRS si 3G din notificari. Asta in conditiile in care nu aveti activat serviciul LTE.

  19. La 4s cand l-am conectat acum la iTunes mi-a apărut ceva cu carrier nu stiu ce ca este un update,cred ca despre asta e vb. 4s neavând 4g nu-mi apare nici un LTE,nimic. Întrebarea mea este,îmi afectează mai mult si mie acum bateria sau n-are nici o treaba cu asta?

  20. Scuzati de off topic:de cand am facut update la 6.1.3 am probleme cu 3g.in zone unde aveam constant numai 3g pe 6.1.2 am EDGE.am fost la operatorul de telefonie mi-a dat un reset,mi a mers juma de zi 3g…dupa iar EDGE…are cineva o solutie?

  21. Pe al meu iPhone 5 cu 6.1.2 fără jailbreak, incredibil dar decand cu acest update de la Orange, autonomia pare ca a crescut sau cel putin nu sesiz ca ar fi mai mică fata de când îl foloseam pe EDGE. Update am făcut de 2 zile, iar de atunci nu l-am mai încărcat . Pt net folosesc wireless non-stop la birou si acasă mai rar pe 3G. După ce l-am încărcat seara la 100% dimineața era la 99%.

  22. Eu am revenit la 14.0 carrier bundle de la Orange pe iPhone 5 , cu ajutorul unor fisiere referitoare la carrier bundle luate din 4S cu carrier bundle 14.0. ( ambele tel fiind jb, iar pe 4S nu am facut update de carrier ).

  23. Cu winscp am intrat in in soft-ul de la 4S si am copiat carrier bundle 14.0 de la orange in calculator si apoi din calc le-am copiat in 5 ( inainte am salvat in calc. visierele din iPhone 5 care le-am schimbat ).

  24. Pune aici un link cu carrier bundle-urile alea sau trimitemi-le pe email. Eu am incercat sa pun bundle de iPhone 5 si nu a mers. Desi sunt reticent cu privire la functionalitatea metodei tale, o incerc. Sigur nu ai pus un commcenter patched?

  25. Chiar azi am constat si eu asta pe i5 dupa bundle update(VF)… Am intrat la Configurari – General – Celular – Date celulare – dezactivare – acesta este singurul mod in care 3G-ul nu mai este activ…. Cand sunt acasa sau la birou il voi tine asa dezactivat pt ca am Wi-Fi iar in oras si in rest cand voi avea nevoie de net voi activa datele celulare

  26. bine.. este clar ca in acest caz conexiunea de internet este inactiva si implicit notificarile push sau alte chestii nu vor mai “veni” pe tel…

  27. Nu. Inainte de a folosi metoda am avut instalat BatteryDoctorPro ver 3.6.1-224
    1. Am salvat din iPhone 5 urmatoarele:
    – System-Library-Carrier Bundles-Iphone-Orange_ro.bundle
    – VAR-Mobile-Library-Carrier Bundles-iPhone-Orange_ro.bundle
    – Var-Wireless-Library-Preferance
    2. Am copiat din 4S in calc directoarele de mai sus
    3. Am sters cu winscp directoarele de mai sus din iPhone 5 si le-am copiat din calc pe cele salvate din 4s
    4. Am sters din 5 deasemenea din System-Library-Carrier Bundles-Iphone- Sprint_LTE_US.bundle si Sprint_Virgin_US.bundle, si am copiat din 4s : Sprint_Virgin_US.bundle si Sprint_OTA_US.bundle
    5. Am dat reboot la tel
    A gasit cam greu reteaua orange dar a mers , am gasit butonul 3gG din nou in settings- general-cellular
    Am dezinstalat BatteryDoctorPro
    Am dat reboot la tel, sa conectat la retea normal( nu ca prima oara)
    Pot , acum, activa si dezactiva 3G-ul din Sbsettings.
    @Zaone incearca asta si daca nu merge sa-mi spui si iti trimit carrier bundle de la orange de pe 4S-ul meu

  28. @zaone ai mail de la mine.Merge pe iphone 5/ 6.1.3.fara jailbreak.Eventual poti posta fisierul .ipcc pentru Orange Ro aici pe site sa-l poate folosi si alti doritori.

  29. @Susp3kt: Daca folosesti in MAC( dar merge la fel si pe PC), cu telefonul conectat la itunes, tii tasta Option ( shift pentru PC) si alegi obtiunea restore. Alegi in acel moment fisierul .ipcc si mai departe in cateva secunde vei avea inapoi carrier-ul 14.0.
    I-am dat lui zaone un mail cu atasamentul fisierului sa-l posteze pe site

  30. Fisierul respectiv este doar pentru ORANGE RO.Nu am pentru celelalti operatori dar sunt sigur ca ve-ti gasi pe net cu o cautare 🙂

  31. Va rog ajutati-ma ca nu stiu cum sa refac setarea pentru Orange. Am un iphone 5 cu 6.1.3.
    Cum revin la carrier 14.0?

    Multumesc

  32. @susp3kt: nu stiu daca ai reusit intre timp dar din cate am inteles in posturile tale anterioare tu folosesti in PC/W7 iar eu am facut pe un MAC pe care la mine a mers foarte usor si simplu: tasta Alt apasata+restore si am ales fisierul .ipcc iar in cateva secunde mi-a actualizat la 14.0 fara comenzile in Terminal descrise de zaone in articolul sau.Merge 100% caci altfel nu as fii postat aiurea sa dau sperante unora

  33. @doru nu am reusit pe windows,pt ca nu merge metoda asta,o sa merg la un service care are mac si o sa il rog pe ala sa ii fac downgrade la bundle carrier,mersi mult pt informati

  34. va rog scrieti care stiti cum putem pune acest fisier in telefonu folosind ifile de ex. Care e calea unde trebuie copiat ? Pentru ca folosind aceasta metoda pe win7 nu ofera nici un rezultat, deoarece in pasul unde trebuie sa alegi fisierul efectiv nu il poti selecta !!! Multumesc