Apple prezinta iPhone 5S cu chip A7 si suport pentru arhitectura de 64 biti!

  Asteptat de luni de zile de catre posesorii de iPhone-uri, iPhone 5S a fost prezentat oficial in aceasta seara de catre compania Apple. Noul dispozitiv vine in culori noi, auriu si argintiu fiind inclus de catre Apple in oferta sa. Separat de includerea unor noi culori, terminalul are implementat si un dual flash LED, acesta permitand iluminarea mai buna in conditii de luminozitate scazuta. In interiorul dispozitivului gasim un nou chip A7 de 64 de biti, primul de acest gen implementat in vreun smartphone comercializat pe piata. Pentru a beneficia de toata puterea de procere a noului chip, Apple a facut iOS 7 compatibil cu arhitectura de 64 biti, noul chip avand 2x registers pentru functiile normale, 2x floating points pentru registers si 1 milion de tranzistori.

  Aplicatiile native ale iOS 7 au fost refacute pentru a functiona pe structura de 64 de biti, kernelul, librariile si driverele au avut parte de aceeasi transformare, insa sistemul de operare este compatibil si cu structura de 32 de biti. Chip-ul A7 din iPhone 5S are performante de pana la 40x mai mari decat prima generatie a iPhone-ului, pe partea software, iar in cazul chip-ului grafic vorbim despre o crestere de 56x. Partea interesanta a noului chip este ca el este compatibil si cu standardul OpenGLES 3.0, deci vom avea parte de jocuri mult mai complexe.

  Separat de noul chip A7, compania Apple a implementat in iPhone 5S si M7, un co-procesor pentru detectarea miscarilor. Acest nou co-procesor monitorizeaza in mod constant datele receptate de la giroscop, compas saua ccelerometru si permite dezvoltarea de noi tipuri de aplicatii fitness sau pentru monitorizarea functiilor vitale.Noul chip stie daca utilizatorii stau pe loc, se misca sau conduc o masina, iar prin intermediul aplicatiilor extinde functionalitatea unui iPhone.

  Daca va intrebati cum se descurca iPhone 5S cu autonomia, ei bine Apple promite 250 de ore de standby, adica 10 ore de vorbit la telefon prin 3G, 10 ore de navigat pe internet prin LTE, 8 ore de navigat printr-o retea 3G si 10 ore de navigat folosind o retea Wi-Fi.

  Acum vine randul camerei, compania Apple pregatind o serie intreaga de noutati pentru utilizatori. Cei de la Apple au decis sa implementeze in camera iPhone 5S un nou senzor de imagine care ofera aperture f2.2, are o zona activa cu 15% mai mare decat in iPhone 5, ofera 1.5 microni pentru inregistrarea pozelor si imagini de calitate mai buna, iar iOS 7 este configurat special pentru a folosi senzorul. Aplicatia Camera seteaza automat balance/expore si creeaza un local tone map dinamic, autofocusul facandu-se automat in 15 zone distincte. Separat de toate acestea, noul dual flash LED are doua culori diferite, implementate special pentru a nu genera interferente in momentul actionarii si inregistrarii pozei.

  Continuand, aplicatia Camera este acum capabila sa inregistreze mai multe poze in doar cateva secunde, sa le verifice si sa aleaga pe cea maibuna dintre ele pentru a o oferi utilizatorilor. In final ramane posibilitatea de a filma in slow motion cu de pana la 120 de cadre pe secunda, dar numai in format 720p. In final ramane un nou mod de a inregistra poze panoramice, o poza de 28 de megapixeli fiind inregistrata de catre utilizatori, iPhone-ul ajustand automat exposure-ul pe masura inregistrarii pozei.

Cititor de amprente

  L-ati asteptat atatea luni de zile, iar acum compania Apple il prezinta oficial, cititorul de amprente din iPhone 5S purtand denumriea Touch ID. Senzorul cititorului are 170 de microni grosime, are o rezolutie de 551 ppi, poate scana straturile sub-epidermice ale pielii si inregistreaza imagini la 360 de grade. Cititorul de amprente este implementat in butonul Home, care este incercuit de un inel de otel inoxdabil, acesta avand rolul de a porni cititorul de amprente la atingere. Butonul Home este facut din safir si simpla atingere a sa scaneaza degetul nostru pentru a debloca terminalul, insa acelasi lucru poate fi facut pentru a ne loga automat in aplicatiile App Store sau iTunes.

  Acum la final vine si momentul interesant, iPhone 5S urmeaza sa fie disponibil la aceleasi preturi precum iPhone 5, insa lansarea va avea loc pe 20 septembrie in 10 tari, dupa o sesiune de precomenzi ce va incepe pe data de 13 septembrie. Din pacate Apple nu a anuntat data la care va avea loc cel de-al doilea val de lansari, asa ca nu vom sti cand ajunge in romania.

10 COMENTARII

  1. Buna seara! Acest telefon va beneficia in continuare de “Retina Display”? Multumesc!P.S..foarte tare telefonul..abia astept sa apara si in Ro..:)

  2. Mi s-a parut o evolutie normala a celor de la apple, la fiecare “S” au adus o dublare a performantelor si ceva nou in software si hardware, data trecuta Siri si o camera de 8, acum cititor de amprente si un IOS7 pe 64b, plus micile imbunatatiri. Pentru cele din urma nu merita sa faci investitia. Designul este frumos dupa mine, iar anul viitor cred ca va aduce un iphone ceva mai mare cu un ecran nou si o camera nou fara un wow la hardware, dar cu un wow mare al ecranului.